Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Πάνας: Νέο µοντέλο ηγεσίας απέναντι στον επιτελικό συγκεντρωτισµό του κ. Μητσοτάκη

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Πάνας: Νέο µοντέλο ηγεσίας απέναντι στον επιτελικό συγκεντρωτισµό  του κ. Μητσοτάκη

Το Documento συνεχίζει για µία ακόµη εβδοµάδα τον διάλογο για την ανασύνθεση του προοδευτικού κόσµου, φιλοξενώντας απόψεις από καταξιωµένους ανθρώπους του χώρου.

Βρισκόµαστε σε µια πολύ κρίσιµη πολιτική συγκυρία για το µέλλον του ΠΑΣΟΚ και συνολικά για το µέλλον της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συζητήσουµε πολιτικά µε επιχειρήµατα, µε εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση.

Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και µετά διένυσε µια τεράστια πολιτική έρηµο. Οι συνθήκες όµως, όπως έχουν διαµορφωθεί όχι µόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό µε την άνοδο της ακροδεξιάς και την αλλαγή του πολιτικού χάρτη ακόµη και στη χώρα µας, δηµιουργούν νέες προκλήσεις. Στις προκλήσεις αυτές πρέπει να απαντήσουµε πολιτικά και όχι µόνο µε βάση τα πρόσωπα.

Πρέπει να αποφασίσουµε αν θα διαµορφώσουµε ένα µέτωπο πλειοψηφικού ρεύµατος. Να απαντήσουµε στις προκλήσεις της εποχής διαµορφώνοντας µια νέα συλλογικότητα.

Είναι χρέος όλων να συζητήσουµε πολιτικά µε επιχειρήµατα, να µην παίξει κανείς µε τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών, ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει καταλύτης για αλλαγές και να δώσει λύσεις στα εµπόδια και τα προβλήµατα της καθηµερινότητας, όπως τα έχει διαµορφώσει η υφιστάµενη κυβερνητική πολιτική.

Ο στόχος δεν µπορεί να περιορίζεται ποτέ και για κανέναν εντός των παραταξιακών τειχών. Οφείλει να αφορά την κοινωνία, που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών υπογραµµίζει το χρέος µας να οικοδοµήσουµε τη σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη Ν∆ και να ισχυροποιήσουµε την καινούργια σχέση εµπιστοσύνης που χτίσαµε µε τον ελληνικό λαό.

Για να επιτύχουµε την επιστροφή µας πρέπει να κατανοήσουµε καλά το νέο κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει διαµορφωθεί σήµερα και τη θέση του πολιτικού µας χώρου σε αυτόν.

Η σύγχρονη σοσιαλδηµοκρατία πρέπει να εστιάσει στους σηµερινούς ανθρώπους όπως πραγµατικά ζουν και να επιδιώξει την άµεση επίτευξη αποτελεσµάτων.

Το στοίχηµα του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα απαντήσει στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και ποια µέτρα θα προτείνει ώστε να θέσει τις βάσεις για τη δική του ιδεολογική ηγεµονία. Γιατί µόνο η επιστροφή του κινήµατος µε προγραµµατικούς και πολιτικούς όρους µπορεί να είναι επιτυχηµένη.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο µε εθνικό σχέδιο προσανατολισµένο στις οικονοµικές ανάγκες των πολιτών της χώρας, τις ανισότητες µεταξύ µητρόπολης και περιφέρειας, τις ανισότητες µεταξύ όσων έχουν τις «κατάλληλες επαφές» και όσων όχι.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του, να επανεπιβεβαιώσει τις κοινωνικές συµµαχίες του, τις ταξικές αναφορές του, τη σχέση µε την κοινωνία των πολιτών και τον συνδικαλισµό.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επαναπροσδιορίσουµε ξανά το µέτωπο πρόοδος – συντήρηση βάζοντας διαχωριστικές γραµµές µε βάση τα νέα κοινωνικά δεδοµένα και προτείνοντας ένα νέο µοντέλο ηγεσίας απέναντι στον επιτελικό συγκεντρωτισµό του κ. Μητσοτάκη µε κύρια στοιχεία την αποκέντρωση, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη συλλογικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Πυρκαγιά στην Αττική: Ψάχνουν ακόμη να βρουν το «επιτελικό κράτος»

Χαλκιδική: Ο «Ρώσος» και η συμμορία του «Τάκι» – Τα σενάρια για τους πυροβολισμούς σε γνωστό beach bar (Video)

ΑΑΔΕ, ώρα για επανασχεδιασμό;

Απόψε η πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter