Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Μπουλµπασάκος: Αναγκαία η συµπαράταξη

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Μπουλµπασάκος: Αναγκαία  η συµπαράταξη

Οκατακερµατισµός του λεγόµενου προοδευτικού χώρου συχνά προβάλλεται σαν εµπόδιο για να εξοβελιστούν από τον κυβερνητικό θώκο η Ν∆ και οι πολιτικές της. Οµως οι διεργασίες στα κόµµατα της κεντροαριστεράς που αναδεικνύουν ως κρίση ηγεσίας την αδυναµία τους να εκφράσουν τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας αφήνουν εκτός της οπτικής τους µείζονα ζητήµατα που αφορούν το πολιτικό περιεχόµενο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που να εµπνέει τον κόσµο και να επαναφέρει τη χαµένη αξιοπιστία των κοµµάτων του χώρου που κυβέρνησαν. Το Documento συνεχίζει τον διάλογο σχετικά µε την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Υπέρµαχος της συµπαράταξης των δυνάµεων του δηµοκρατικού σοσιαλισµού, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας είναι ο Γιώργος Μπουλµπασάκος, γραµµατέας Τοµέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, µέλος της ΣΕ Ανανεωτική Αριστερά

∆εν κοµίζω γλαύκας εις Αθήνας ισχυριζόµενος ότι είναι αναγκαία και επείγουσα η συµπαράταξη των δυνάµεων του δηµοκρατικού σοσιαλισµού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Στην παρούσα πολιτική συγκυρία η πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών διαπιστώνει την πολιτική ηγεµονία της Ν∆ και ότι η κατακερµατισµένη προοδευτική αντιπολίτευση αδυνατεί να παρουσιάσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωµατική αντιπολίτευση και µεγαλύτερη δύναµη του χώρου δεν µπόρεσε στον καιρό της παντοδυναµίας του να εµπνεύσει µια τέτοια εξέλιξη. ∆εν θα κάνω δίκη προθέσεων αλλά οι ευκαιρίες στην πολιτική ούτε άπειρες είναι ούτε αλά καρτ. Τώρα θα αναµένουµε µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις που έχουν δροµολογηθεί και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Το αίτηµα και η αναγκαιότητα της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκονται στο τραπέζι. Ολα τα κόµµατα του χώρου οφείλουν να τοποθετηθούν µε σαφήνεια. Προσωπικά, χωρίς διάθεση εµπλοκής στα εσωκοµµατικά άλλων, αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι µε προεδρία Κασσελάκη δεν έχουµε να κουβεντιάσουµε τίποτε. Αλλωστε και ο ίδιος σε πολλές δηλώσεις του θεωρεί ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση της κεντροαριστεράς.

Η Νέα Αριστερά αντιµετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική αλλά επιµένει µονοσήµαντα στο γαλλικό παράδειγµα. ∆εν χρειάζονται απολυτότητες. Η Αριστερά στο ιστορικό της διάβα έχει δοκιµαστεί από τις βεβαιότητες και τις απόλυτες αλήθειες.

Φυσικά στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς έχουν λόγο και µάλιστα σηµαντικό συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού κέντρου αλλά και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής είναι σταθερά προσανατολισµένο στην υπόθεση της µεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Αλλωστε η πορεία του από το 2015 µε τη δηµιουργία της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης έχει δείξει τον δρόµο. Η µετέπειτα συνεργασία στο Κίνηµα Αλλαγής των δυνάµεων του Κινήµατος ∆ηµοκρατών Σοσιαλιστών, του Ποταµιού και άλλων δυνάµεων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Στη δεδοµένη πολιτική στιγµή ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήµατος Αλλαγής έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Οχι µόνο γιατί δηµοσκοπικά πλέον είναι η µεγαλύτερη πολιτική δύναµη του χώρου. ∆ιαθέτει σε επίπεδο κοινωνίας αξιόλογες δυνάµεις στην αυτοδιοίκηση, στα επιµελητήρια, στους φορείς, στα συνδικάτα και συγχρόνως έχει το ιστορικό βάθος αλλά και την «τεχνογνωσία» θα έλεγα. Οφείλει να πρωταγωνιστήσει και να ανταποκριθεί στη µεγάλη πρόκληση. Είναι πρόσφατη άλλωστε η αυτοδιοικητική µάχη της Αθήνας που οδήγησε τις προοδευτικές δυνάµεις στη µεγάλη νίκη. Τίποτε δεν είναι δοσµένο και αυτονόητο. Χρειάζεται πολιτικό σχέδιο που θα αντιπαρατεθεί στο συντηρητικό σχέδιο της Ν∆.

Οι µεγάλοι άξονες της εξωτερικής πολιτικής, του κοινωνικού κράτους, της παιδείας, των θεσµών, το αναπτυξιακό µοντέλο και τα φλέγοντα ζητήµατα της εργασίας είναι το πεδίο συνεννόησης.

Θέλουµε πολιτικές που θα µειώνουν τις ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται. Χρειάζεται αναγέννηση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Θέλουµε κατοχύρωση των δηµοκρατικών θεσµών του κράτους δικαίου. Η ταξική µεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών δεν µπορεί να συνεχιστεί µε θύµα τη µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Εδώ προκύπτει η ανάγκη της υπέρβασης από στερεότυπα και να καθαρίσει η «αρχαία σκουριά» που υπάρχει και σε κόµµατα και σε πρόσωπα.

Σκοπός µας δεν είναι η αυτοδιάλυση των υφιστάµενων κοµµάτων του προοδευτικού χώρου αλλά η ενίσχυση της ταχείας µετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας τους, µε στόχο τη δηµιουργία ενός ευρύτερου σχήµατος, το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογική του παρουσία και την ευθύνη της διακυβέρνησης µέσα από προγραµµατικές συγκλίσεις και συνεργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Θα θεωρούσα πολύ δύσκολη αντίπαλο την κ. Διαμαντοπούλου»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα γκάφα με τα εισιτήρια – Ανίκανος ή Πιλάτος ο Ταχιάος

Διαδικτυακό black χιούμορ με την πρόσληψη του στρατηγού Φλώρου στον ΑΝΤ1 (Photos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter