Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Μιχελάκη: Συλλογική ευθύνη

EUROKINISSI

Η έννοια της συλλογικότητας πολλές φορές δεν είναι απλή υπόθεση, αποτελεί όμως βασικό παράγοντα όταν κάποιος επιλέγει να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το «εμείς» να παίρνει τη θέση του «εγώ» και η αμετροέπεια να παραμερίζει. Αυτή βέβαια είναι μια ιδανική συνθήκη.

Σήμερα η καθημερινότητα των πολιτών μαστίζεται σε όλους τους τομείς. Ακόμη και οι υπέρμαχοι αυτής της κυβέρνησης φαίνεται να χάνουν τα επιχειρήματά τους. Η ακρίβεια επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα όλων των πολιτών δημιουργώντας μια ασφυκτική συνθήκη για κάθε οικογένεια που δεν μπορεί να ανταποκριθεί πια στα απαραίτητα.

Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έβαλαν πλώρη σε τομείς της ζωής όπως η υγεία και η παιδεία, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες ανισότητες στα βασικότερα κοινωνικά αγαθά. Ολα αυτά τη στιγμή που η χώρα καίγεται ενώ έρχεται ένας χειμώνας που θα μας βρει απροετοίμαστους και μένουμε με την ευχή να μη ζήσουμε άλλες απώλειες.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη ζητήματα στα οποία η συγκεκριμένη κυβέρνηση αποτυγχάνει καθημερινά, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος του κειμένου.

Στο σημείο αυτό απαραίτητα εστιάζω στην ευθύνη, η οποία είναι συλλογική σε ό,τι αφορά σύσσωμο τον προοδευτικό χώρο. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, οι προοδευτικές δυνάμεις πάντα δίνουν, ως οφείλουν, τη λύση. Είναι αυτές που θα πρέπει να αντιπολιτεύονται με τεκμηριωμένες προτάσεις τις ακραίες αυτές πολιτικές που δημιουργούν καθημερινά ολοένα και περισσότερες ανισότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις προηγούμενες εκλογές έδωσε το χέρι στις δυνάμεις τις προόδου προτείνοντας την απλή αναλογική. Να σημειωθεί πως αποτελούσε πρόταγμα όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, εκείνες γύρισαν την πλάτη. Αρνήθηκαν μια πρόταση σύνθεσης και ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης η οποία θα δημιουργούσε ασφάλεια στους πολίτες και πίεση στη φαινομενικά πανίσχυρη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως η στάση αυτή έβαλε ένα λιθαράκι στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Με την αποχή να ξεπερνάει κάθε όριο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις η ευθύνη είναι τεράστια, μιας και παύει η αντιπροσωπευτικότητα ενώ ταυτόχρονα πληγώνεται η δημοκρατία.

Το γεγονός αυτό αντί να δημιουργεί ισχυρότερα αντανακλαστικά φαίνεται να βυθίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια εσωστρέφεια η οποία τουλάχιστον για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανεξήγητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέρασε δύσκολα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, όμως οι δημοκρατικές του διαδικασίες παρήγαγαν αποτελέσματα αλλά και πλούσια συμπεράσματα.

Το αποτέλεσμα ήταν η εκλογή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κατάφερε να παρακινήσει τους πολίτες αλλά και να εισαγάγει έντονα τη σύγχρονη πολιτική η οποία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τα συμπεράσματα πολλά ύστερα από μια διάσπαση που είχε ως επίκεντρο το πρόσωπο από ανθρώπους που θεωρούν πως έχουν το αλάθητο χωρίς καμία απήχηση στην κοινωνία. Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, ενώ και η ίδια η καθημερινότητα δεν επιτρέπει πλέον να περάσει και άλλος καιρός. Τα μέλη μας πριν από έντεκα μήνες έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και το συγκεκριμένο μήνυμα δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που παρά τα προβλήματα τον εμπιστεύτηκαν και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει για να προχωρήσει, ενώ η συζήτηση με τις δυνάμεις της προόδου θα πρέπει να διεξάγεται εκεί που θα παράγονται και αποτελέσματα. Το σημείο αυτό δεν είναι άλλο από τον ναό της δημοκρατίας.

*Η Έφη Μιχελάκη είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ