Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά: Μια µεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά: Μια µεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, εκλογές και εσωκοµµατική αναµπουµπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση των έντεκα στη Νέα ∆ηµοκρατία, µεγάλος χαµός για το τίποτε. Θα ήταν ενδιαφέρον πρότζεκτ να έβγαινε κάποιος στον δρόµο και ρωτούσε ποιον από τους πολίτες αφορά όλη αυτή η βαβούρα. Ξέραµε ότι το κουτσοµπολιό πουλούσε, και δη η πολιτική κλειδαρότρυπα, όµως δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι θα έφτανε η στιγµή που σε όλη αυτήν τη φασαρία δεν θα υπήρχε ούτε µισή πολιτική συζήτηση.

∆ιανύουµε τον έκτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπάρχει ορυµαγδός από σκάνδαλα, αντικοινωνικά µέτρα, καταστολή και συνολικά µια αντιπαραγωγική κατάσταση για την προοπτική της χώρας και ειδικά των νέων, αλλά παρ’ όλα αυτά ο δηµόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από το αν ο Κασσελάκης ή οι 87 θα επικρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ∆ούκας µπορεί να είναι δήµαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν ο Μητσοτάκης µιλάει µε τον Σαµαρά και τον Καραµανλή ή αν έχουν µαλώσει. Ηµαρτον, κάπου να βάλουµε ένα τέλος.

Οι τελευταίες κάλπες που στήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σηµείωσαν την ιστορικά χαµηλότερη συµµετοχή σε πανελλαδική κλίµακα – οριακά ξεπέρασε στο 40%. ∆εν ήταν τυχαίο αποτέλεσµα, ήταν το πιο τρανταχτό µήνυµα ότι ο κόσµος έχει αποµακρυνθεί από την πολιτική ζωή και ούτε βρίσκει εναλλακτική ούτε θεωρεί ότι η πολιτική µπορεί να τον βοηθήσει να καλυτερεύσει τη ζωή του. Αυτό είναι πολύ σοβαρό πολιτικό µήνυµα που θα έπρεπε να λάβουν όλα τα πολιτικά κόµµατα. ∆υστυχώς οι µεν πανηγύρισαν για τα αποτελέσµατά τους ακόµη και µε αυτήν τη συµµετοχή, οι δε αναζήτησαν δικαιολογίες που δεν κατέληγαν πουθενά.

Σε όλη αυτήν τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους µήνες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ή αλλιώς του προοδευτικού πόλου η ερώτηση που θα έπρεπε να κληθούν να απαντήσουν όσοι θέλουν να συµπεριληφθούν σ’ αυτήν είναι «εναλλακτικός πόλος σε τι και πώς;». ∆εν χρειάζεται να απαντήσουµε αν είναι απαραίτητο να υπάρχει σοβαρός πολιτικός σχηµατισµός µε αναφορά στην κεντροαριστερά ή την Αριστερά – η απάντηση είναι αυτονόητη. Οµως δεν µπορεί αυτή η εναλλακτική να είναι ένα σύµπλεγµα των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων, που δεν θα αρθρώνει µισό καθαρό πολιτικό λόγο.

Είµαι βέβαιος ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να αµφισβητήσουν την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να αµφισβητήσεις όµως το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη χρειάζεσαι ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα απαντά στα καθηµερινά προβλήµατα της κοινωνίας. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτά τα βασικά πράγµατα που θα µπορούσαν αύριο το πρωί να καλυτερεύσουν τη ζωή των πολιτών;

Για το Χρηµατιστήριο Ενέργειας, για τον περιορισµό του Airbnb και την ίδρυση ενός οργανισµού κοινωνικής κατοικίας, για την κατάργηση του σχεδίου «Ηρακλής», για τις πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή;
∆υστυχώς, ακριβώς επειδή όλες αυτές οι δυνάµεις που θέλουν στα λόγια να εµφανίζονται ως εναλλακτικές στην κυβερνητική πολιτική δεν λένε τίποτε που να µπορεί να προσφέρει πραγµατική εναλλακτική στη ζωή των πολιτών, πρέπει οι δυνάµεις της κοινωνίας και της Αριστεράς να συγκροτήσουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική παραφωνία.

Εµείς στο ΜέΡΑ25 συγκροτήσαµε από τις εθνικές εκλογές µια ανοιχτή, συλλογική και ενωτική προσπάθεια ώστε να υπάρξει έκφραση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ενός εναλλακτικού σχεδίου. Στη βάση αυτής της κατεύθυνσης και το επόµενο διάστηµα θα παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να επικοινωνήσουµε µε όλο και περισσότερο κόσµο για τη συνδιαµόρφωση από τα κάτω ενός προγράµµατος που θα παλεύει για τους πολλούς απέναντι στα σχέδια των λίγων.

*Ο Θωμάς Αχταρίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μέρα 25

Επιμέλεια: Παναγιώτα Μπίτσικα

Διαβάστε επίσης

Αναβαθμίζεται σε «τσάρο» ο Γιώργος Πιτσιλής – Υποχώρηση Χατζηδάκη στα φιλοδωρήματα και μισές αλήθειες για το τέλος επιτηδεύματος

ΕΔΔΑ: Τον «μπέρδεψαν» με άλλο, κρατήθηκε για 168 ημέρες και αρνήθηκαν να του δώσουν αποζημίωση – Στο προσκήνιο ξανά το ΑΤ Ομόνοιας

Φρίκη στον Ορχομενό: Ασέλγησε σε βάρος ηλικιωμένης με άνοια – Ο γιός της είδε live την κακοποίηση

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

«57 θέματα για τα Τέμπη σε 57 λέξεις»: Η πρωτοβουλία ιδιαίτερου συμβολισμού από τον αδερφό του αδικοχαμένου Βάιου

Μετά τη Ρηγίλλης Καραμανλής-Σαμαράς γυρίζουν πάλι την πλάτη στον Μητσοτάκη – Συναντήθηκαν με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ασλανίδης: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη και η ΈΡΤ έδειξε λίγα δευτερόλεπτα την εξέδρα (Audio)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter