Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Κρέτσος: Ο διάλογος από τη βάση της κοινωνίας και όχι από τις κορυφές

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Κρέτσος: Ο διάλογος από τη βάση της κοινωνίας και όχι από τις κορυφές

Στελέχη και πρόσωπα του δημοκρατικού – προοδευτικού τόξου αποτιμούν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και παίρνουν θέση για τη δημιουργία ενός πόλου ανατροπής.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποτυπώνουν τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος, η οποία αναδείχθηκε ξεκάθαρα μέσα από την τεράστια αποχή. Παράλληλα, υπήρξε συντριπτικό πλήγμα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριά ήττα πέφτοντας στο 28,3%, πολύ κάτω από τον εκλογικό πήχη που είχε θέσει, από τις ευρωεκλογές του 2019 (33%) και από τις βουλευτικές εκλογές (41%). Την ίδια ώρα όμως τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν αποτέλεσαν πόλο υποδοχής ψήφων ώστε να τεθούν σε κυβερνητική τροχιά ως αντίπαλο δέος της ΝΔ. Το Documento επιχειρεί μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει τον διάλογο σχετικά με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και ευρύτερα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

«Κάθε δύναμη η οποία θέλει να λέγεται προοδευτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σχέδιο, με όραμα και με γνώμονα το τι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία» τονίζει ο Λευτέρης Κρέτσος, επισημαίνοντας πως αυτές οι δυνάμεις πρέπει να είναι μόνο «εκείνες που έχουν πραγματική και όχι φαντασιακή σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματά της». Ο επίκουρος καθηγητής στο Brunel University θεωρεί πως ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από την κοινωνία και να «κλείσει με τρόπο που θα ευνοεί τους πολίτες».

Θεωρείτε ότι η απάντηση του προοδευτικού κόσμου απέναντι στις διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ είναι η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων;

Η απάντηση πρέπει να ξεκινά από την αναζήτηση σωστής ενημέρωσης και συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες. Και τα δύο είναι δύσκολα στην Ελλάδα σήμερα. Τα κόμματα έχουν χάσει τον κινηματικό τους χαρακτήρα, ενώ όλοι ξέρουν πώς λειτουργούν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση και την πολιτική δράση. Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους, να αναβιώσουν τον κινηματικό τους χαρακτήρα και να γίνουν ξανά πλατφόρμες διαλόγου και συμμετοχής, αξιοποιώντας περισσότερο και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Από εκεί και πέρα, κάθε δύναμη η οποία θέλει να λέγεται προοδευτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σχέδιο, με όραμα και με γνώμονα το τι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία. Το ζήτημα της λεγόμενης κεντροαριστεράς ή της αναζήτησης κοινού βηματισμού των προ οδευτικών δυνάμεων έχει ανοίξει. Το θέμα είναι αν θα κλείσει με τρόπο που ευνοεί τους πολίτες και την κοινωνία.

Ποιες δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι;

Πριν από τα τραπέζια και τα διάφορα σενάρια, θεωρώ ότι οποιοδήποτε εγχείρημα διαλόγου προκληθεί από ηγεσίες, επαγγελματικά στελέχη-θαμώνες των πάνελ και με κουραστικό επαγγελματικό πολιτικό λόγο θα αποτύχει. Η κοινωνία έχει πιο άμεσα και πιεστικά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Ξεκίνησαν οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ έρχονται και άλλες αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα. Το 60% αποχή και η διάλυση της παντοδυναμίας του 41% σε λίγους μήνες είναι τα πιο καθαρά μηνύματα των ευρωεκλογών. Ο διάλογος πρέπει να προέρχεται από τη βάση της κοινωνίας και όχι από τις κορυφές. Οι δυνάμεις που μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι είναι εκείνες που έχουν πραγματική και όχι φαντασιακή σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Με ποιο μοντέλο μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία; Για παράδειγμα, θεωρείτε ότι τα κόμματα πρέπει να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους ή να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας;

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τα εργαλεία να λαμβάνουμε τη γνώμη των μελών μας και να κάνουμε ψηφοφορίες αν χρειαστεί. Να αποφασίσουν τα μέλη μας αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε τέτοιο διάλογο, με ποιους όρους και με ποιο πρόγραμμα. Και φυσικά να δεσμευτεί η ηγεσία του κόμματος ότι θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση αυτή. Μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετή δουλειά να κάνει τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ως αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα που διεκδικεί την εξουσία.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια;

Ο ελληνικός λαός έδωσε την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει τα καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οφείλουμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερα. Εχουν κουράσει οι προσωπικές φιλοδοξίες, ο διανοητικός μηρυκασμός αλλά και οι ατέρμονες συζητήσεις για ανασύνταξη και άλλες θολές έννοιες. Μια βόλτα με τα πόδια από το Κολωνάκι μέχρι την Κουμουνδούρου φανερώνει πόσα προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει μια προοδευτική κυβέρνηση και το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ των αστικών ελίτ και των underclass. Η θεωρία οδηγός για την πράξη, αλλά χρειαζόμαστε και λύσεις άμεσες και χειροπιαστές.

Η πλειοψηφία του κόσμου έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στον Μητσοτάκη, γιατί ανησυχεί για το μέλλον της. Εμείς πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τής κοινωνικής πλειοψηφίας ακόμη περισσότερο. Να εστιάσουμε σε αυτές και μόνο σε αυτές και όχι σε θέματα που σκοπίμως αξιοποιούν η κυβέρνηση και η μιντιακή προπαγάνδα, γιατί αποθαρρύνουν την πολιτική συμμετοχή. Πρέπει επίσης να δώσουμε περισσότερα κίνητρα ένταξης και συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις μας. Αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα πιο πειστικό αφήγημα και να εκπέμψουμε σύντομα το σήμα της νίκης.

Documento Newsletter