Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Καλαματιανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Καλαματιανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

Oι διεργασίες στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας/κεντροαριστερά ς έχουν ενταθεί μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που αποτυπώνουν τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος. Η τεράστια αποχή, η βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ, ο βρυχηθμός ακροδεξιών δυνάμεων και η σχετικά ισχνή εκλογική παρουσία των κομμάτων της κεντροαριστεράς ενισχύουν τον προβληματισμό στα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου για το τι μέλλει γενέσθαι. Προσωπικότητες από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, πολιτικοί, στελέχη κομμάτων και άνθρωποι εκτός κομματικής ένταξης μετέχουν στον διάλογο που άνοιξε και συνεχίζει το Documento σχετικά με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και ευρύτερα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Γύρω από το ερώτημα «ποια κεντροαριστερά;» αναπτύσσονται θέσεις (και αντιθέσεις) για τα πολιτικά επίδικα της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών, για την κρίση του πολιτικού συστήματος, για την προοπτική διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου κεντροαριστερού πόλου απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην προσπάθεια της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός. Για εμάς δεν είναι πρωτόγνωρη συνθήκη, καθώς είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεργασίες» τονίζει ο βουλευτής Ηλείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διονύσης Καλαματιανός και υποστηρίζει πως το κόμμα πρέπει να ακούσει και να εμπιστευτεί τη γνώμη της βάσης.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών είναι σαφές: από τη μια η κοινωνία αποδοκίμασε με εμφατικό τρόπο την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, καθώς της γύρισαν την πλάτη ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της και την εμπιστεύτηκαν λιγότεροι ψηφοφόροι από ποτέ. Από την άλλη έστειλε μήνυμα και στις προοδευτικές δυνάμεις για συνεννόηση και σύγκλιση σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση, ώστε να υπάρξει προοπτική εναλλακτικής, προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στη δεύτερη θέση και επιβεβαιώθηκε ότι οι πολίτες τον θέλουν να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Ομως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ψαλίδα με τη ΝΔ, 350.000 λιγότεροι ψηφοφόροι μας εμπιστεύτηκαν. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην προσπάθεια της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός. Για εμάς δεν είναι πρωτόγνωρη συνθήκη, καθώς είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεργασίες. Και το 2019 είχαμε απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις και το 2023 συνεχίσαμε την προσπάθεια ενόψει της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα σε αυτά τα προσκλητήρια λόγω της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων. Ομως σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να επαναφέρουμε με επιμονή αυτή την πρόταση και προοπτική για να δώσουμε διέξοδο και ανάσα στην κοινωνική πλειοψηφία.

Η συζήτηση για τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δυναμική. Η κοινωνική αντιπολίτευση ζητά έκφραση και εκπροσώπηση. Οφείλουμε να δομήσουμε ένα εναλλακτικό, προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, ένα μέτωπο σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, που θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να δοθεί ο λόγος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να εκφράσει την άποψή της για το αν χρειάζεται ή όχι ένα ευρύτερο σχήμα;

Πιστεύω πως η βάση του κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα όπως είναι αυτό της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και πώς πρέπει να γίνει. Αυτό προβλέπει και το καταστατικό μας. Πιστεύω πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλουν το κόμμα μας να βρίσκεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις. Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου και καταφέραμε να μικρύνουμε αρκετά την ψαλίδα από τη ΝΔ, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό, δεν μας εφησυχάζει ούτε ασφαλώς και μας αρκεί. Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι και να διαμορφώσουμε μια πειστική, ελκυστική πρόταση διακυβέρνησης, που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οφείλουμε, λοιπόν, να ακούσουμε με ενεργό τρόπο και να εμπιστευτούμε ξανά τη βάση μας στη διαδικασία λήψης τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν το κόμμα μας και ευρύτερα τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Ο Καραμανλής μας έριξε έξω, ο Μητσοτάκης έδωσε τη χαριστική βολή στο εισόδημα των Ελλήνων

Γαλλία: Ο κρίσιμος β’ γύρος και τα σενάρια – Η πρωτιά της Λεπέν και το κάλεσμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Μήνυση κατά Θεοδωρικάκου: Μοίραζε πόστα σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για να τον καλύψουν

Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη

Ανάρτηση Κασσελάκη με νόημα: Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ της… κρίσης

Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους

Καιρός: «38άρια» στα ηπειρωτικά – Μικρή εξασθένιση των ανέμων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter