Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Καφαντάρη: Αναγκαίος ένας προοδευτικός πόλος στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής της Ν∆

Και αυτή την εβδοµάδα το Documento συνεχίζει τον διάλογο για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, φιλοξενώντας απόψεις από εκπροσώπους κοµµάτων του προοδευτικού χώρου.

Τη θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι «δεν φοβάται ευθύνες και εξελίξεις» υιοθετεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος Παυσανίας Παπαγεωργίου. Η αναγκαία δηµιουργία µιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης δεν µπορεί να γίνει µε «παλιές λογικές της δεκαετίας του ’90» επισηµαίνει από τη µεριά της η πρώην βουλευτής και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.
«∆εν έχουµε ανάγκη µια µασκαρεµένη εναλλακτική ∆εξιά που θα φορά την αποκριάτικη στολή της κεντροαριστεράς» υποστηρίζει η συν-συντονίστρια της ΚΕ του ΜέΡΑ25 Ηρώ ∆ιώτη.

Το τελευταίο χρονικό διάστηµα και µετά τις ευρωεκλογές, µε την καθίζηση των ποσοστών της Ν∆ και τα ισχνά ποσοστά της δηµοκρατικής προοδευτικής αντιπολίτευσης, στον δηµόσιο διάλογο έρχεται εµφατικά το θέµα των συγκλίσεων και της συνεργασίας της Αριστεράς µε δυνάµεις της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου δηµοκρατικού χώρου. Ο στόχος του «κατεστηµένου» είναι ένας πόλος στη λογική µιας άνευρης πολιτικής συνεργασίας. Τελικά µια τέτοια εξέλιξη ίσως εξυπηρετεί το ίδιο το «σύστηµα». Είναι γεγονός ότι η γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα µας χαρακτηρίζεται από µια αναντιστοιχία των αναγκών της κοινωνίας µε την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική. Εχουµε απανωτά χτυπήµατα στα κοινωνικά δικαιώµατα, στη δηµοκρατία, την ποιότητα ζωής, ενώ η φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειονότητας αυξάνει µε γοργούς ρυθµούς. Εχουµε µια κυβέρνηση, ένα καθεστώς Μητσοτάκη, που ανάλγητα υλοποιεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Η Αριστερά, όµως, οφείλει να υπερασπίζεται και να υπηρετεί τη σύγκρουση µε κάθε είδους οικονοµικά και άλλα συµφέροντα, να υπηρετεί τη διαφάνεια στην πολιτικοοικονοµική ζωή, να υπερασπίζεται τη δηµοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τελικά να µη συµβιβάζεται!

Η λαϊκή αγανάκτηση και ο θυµός της κοινωνίας στην ακολουθούµενη πολιτική της κυβέρνησης εκφράστηκαν στην πρόσφατη εκλογική αναµέτρηση των ευρωεκλογών µε τη ραγδαία πτώση των ποσοστών της Ν∆ στο επίπεδο του 28%. Παράλληλα, όµως, η αποχή ίσως ήταν ο µεγάλος νικητής των εκλογών, ενώ είχαµε και άνοδο ακροδεξιών πολιτικών σχηµατισµών. Η µη ενδυνάµωση των κοµµάτων της Αριστεράς και του κεντρώου δηµοκρατικού χώρου, ώστε να αποτελέσουν άµεση εναλλακτική λύση, οδηγεί στην αναζήτηση νέων λύσεων.

Στη νέα εποχή που διανύουµε και σε παγκόσµιο επίπεδο, την εποχή της κλιµατικής αλλαγής, της έξαρσης των ανισοτήτων και των ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών, απαιτείται η δηµιουργία µιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Μιας πρότασης που θα εµπνεύσει την κοινωνική πλειονότητα και θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της, µιας πρότασης που θα ενώνει αντί να διαιρεί και βέβαια θα κινητοποιεί την κοινωνία.

Η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, όµως, δεν µπορεί να γίνει µε παλιές λογικές συνάντησης «κορυφών» των δυνάµεων της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, λογική της δεκαετίας του ’90. Η εναλλακτική προοδευτική πρόταση χτίζεται από τα κάτω. Χτίζεται χωρίς προκαταλήψεις, µικροεγωισµούς και µικροµεγαλισµούς. Χτίζεται µέσα από συνεργασίες σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό επίπεδο, παράλληλα µε κοινές κοινοβουλευτικές παρεµβάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το καταστατικό συνέδριό του τον Οκτώβρη µε στόχο να µετασχηµατιστεί σε ένα σύγχρονο δηµοκρατικό αριστερό κόµµα του 21ου αιώνα, µακριά από γραφειοκρατικές οργανωτικές δοµές. Ενα κόµµα που η βάση του, τα µέλη και οι φίλοι τους θα έχουν ουσιαστικό λόγο στη λήψη αποφάσεων, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δηµιουργία του εναλλακτικού πολιτικού πόλου. ∆ιατηρώντας την πολιτική αυτοτέλειά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τις πολιτικές επεξεργασίες και προτάσεις του σε όλους τους τοµείς, που συνεχώς επικαιροποιούνται και εµπλουτίζονται και επιστηµονικά, διατηρώντας πάντα τον ριζοσπαστισµό του, ΜΠΟΡΕΙ να είναι ο πυρήνας µιας τέτοιας προσπάθειας.

Διαβάστε επίσης

Ζούκερμπεργκ: H κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Facebook να λογοκρίνει το περιεχόμενο για τον Covid

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση κατά 23χρονης σε αστικό λεωφορείο – Δύο συλλήψεις

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Εντολή για επείγουσα έρευνα

Φταίνε πολίτες, δήµοι αλλά… προς Θεού, όχι η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τα δεδομένα οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η δεύτερη θητεία στην Κομισιόν μοιάζει βγαλμένη από την… κόλαση – Η ανάλυση του Politico