Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Σαρακιώτης: Η συνεργασία δεν πρέπει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόκομμα

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Σαρακιώτης: Η συνεργασία δεν πρέπει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόκομμα

Ποια κεντροαριστερά;

Πολιτικά στελέχη και πανεπιστημιακοί τοποθετούνται για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου πόλου απέναντι στη ΝΔ

Tο Documento συνεχίζει τον διάλογο σχετικά µε τις δυνατότητες και τα εµπόδια για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. Οι πολιτικές δονήσεις από τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών δεν έχουν σταµατήσει, ενώ παράλληλα έχουν ενταθεί οι διεργασίες στο πολιτικό σύστηµα στην Ελλάδα και όχι µόνο. Λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία επί των Συντηρητικών, πολιτικά στελέχη και πανεπιστηµιακοί τοποθετούνται γύρω από το ερώτηµα «Ποια κεντροαριστερά;». Αναπτύσσουν τις θέσεις τους για τα πολιτικά επίδικα της επόµενης µέρας και τη διαµόρφωση ενός αξιόπιστου κεντροαριστερού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆.

Για την προοπτική ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς τοποθετούνται µε φόντο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας ως πυξίδα και για την Ελλάδα ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καθηγητής Ευρωπαϊκού ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς, και η ∆έσποινα Σίνου, επίκουρη καθηγήτρια ∆ηµοσίου ∆ικαίου, αναπληρώτρια κοσµήτορας της Σχολής Νοµικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Sorbonne Paris Nord και µέλος της Γραµµατείας του τµήµατος Εξωτερικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στη σηµερινή νέα προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας και συντονιστής τοµεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σηµειώνει ότι το κόµµα του «δηλώνει και πάλι έτοιµο να συµβάλει µε όλες τις δυνάµεις του, αλλά διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά του».

Επίσης, η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, γραµµατέας της κοινοβουλευτικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ και µαχόµενη ποινικολόγος, αναλύει τα πολιτικά επίδικα στο πλαίσιο των εσωκοµµατικών εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη. Ουσιαστικά καλεί τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να σκιαγραφήσουν άµεσα τη στρατηγική τους για το εγχείρηµα της εδραίωσης της κεντροαριστεράς ως εναλλακτικής κυβερνητικής επιλογής «απέναντι στην ψευδεπίγραφα µεταρρυθµιστική και “κεντρώα” Ν∆».

Παράλληλα, το Documento παραθέτει τη συζήτηση που είχε για την υπόθεση της ανασύνθεσης του σοσιαλδηµοκρατικού/κεντροαριστερού χώρου µε τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη, οµότιµο καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Γιάννης Σαρακιώτης

Βουλευτής Φθιώτιδας και συντονιστής τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Η συνεργασία δεν πρέπει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόκομμα

«Σήµερα πραγµατοποιείται µια νέα προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία δηλώνει και πάλι έτοιµος να συµβάλει µε όλες τις δυνάµεις του, αλλά διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά του» δηλώνει στο Documento ο Γιάννης Σαρακιώτης. «Η οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης και συνεργασίας πρέπει να επέλθει αποκλειστικά από κάτω προς τα πάνω, ως αίτηµα του προοδευτικού κόσµου για τη σύγκλιση των δυνάµεών του σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων» τονίζει µεταξύ άλλων και ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες µε τα προοδευτικά κόµµατα.

«Να τελειώνει εδώ και τώρα η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί σε ένα σχήµα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση;

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποτύπωσε µε σαφήνεια τις σκέψεις και τις επιθυµίες των µελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Από την περίοδο της διακυβέρνησής µας, την περίοδο 2015-19, διερευνήσαµε επίµονα τη δυνατότητα δηµιουργίας ενός ενιαίου µετώπου των προοδευτικών δυνάµεων, προοπτική στην οποία συνεισέφερε η νοµοθέτηση της απλής αναλογικής. Στο εν λόγω κάλεσµα οι λοιπές δυνάµεις του προοδευτικού χώρου αρνήθηκαν να ανταποκριθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε το τίµηµα στις εκλογικές αναµετρήσεις που ακολούθησαν.

Σήµερα πραγµατοποιείται µια νέα προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία δηλώνει και πάλι έτοιµος να συµβάλει µε όλες τις δυνάµεις του, αλλά διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά του, διαφυλάττοντας το επιτυχηµένο κυβερνητικό κεκτηµένο του και σεβόµενος τη λαϊκή βούληση, η οποία τον έχει φέρει στη θέση του ηγετικού πόλου του προοδευτικού χώρου. Η συνεργασία των δυνάµεων του προοδευτικού τόξου δεν είναι δυνατόν να σηµάνει τη µετατροπή του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε απόκοµµα.

Μπορεί το Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας να είναι οδηγός για τις συζητήσεις στην ελληνική κεντροαριστερά;

Παρακολουθούµε µε ενδιαφέρον τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στον χώρο της κεντροαριστεράς και θεωρώ ότι συνιστά ιστορικό καθήκον µας να στηρίξουµε µε όλες τις δυνάµεις µας τη συγκρότηση του εν λόγω δηµοκρατικού µετώπου έναντι της ξενοφοβίας, του τυφλού µίσους και του ρατσισµού, που αντιπροσωπεύονται από τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους υπουργών της κυβέρνησης της Ν∆, όπως ισχύει στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν. Προφανώς τα θετικά αποτελέσµατα της εν λόγω προσπάθειας στη Γαλλία οφείλουν να αποτελέσουν οδηγό για τον προοδευτικό χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, µε την απαιτούµενη όµως προσοχή στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

Πόσο ρεαλιστικό φαντάζει αυτήν τη στιγµή να δηµιουργηθεί ένα ενιαίο σχήµα που θα κατέβει στις επόµενες εκλογές;

Θεωρώ ότι όλες αυτές οι συζητήσεις που πάνε να µονοπωλήσουν την επικαιρότητα δεν αγγίζουν τόσο την κοινωνία και τα πραγµατικά προβλήµατά της, τα οποία διογκώνονται καθηµερινά εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν∆. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία βρίσκεται εν µέσω µιας εργώδους προσπάθειας αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης, µε στόχο την εκπόνηση συντεταγµένων και τεκµηριωµένων προτάσεων επίλυσης των προβληµάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Οφείλουµε, λοιπόν, να επικεντρώσουµε απαρέγκλιτα την προσοχή µας στον εν λόγω στόχο. Η οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης και συνεργασίας πρέπει να επέλθει αποκλειστικά από κάτω προς τα πάνω, ως αίτηµα του προοδευτικού κόσµου για τη σύγκλιση των δυνάµεών του σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων. Μια διαφορετική διαδικασία θα ήταν θνησιγενής και ο προοδευτικός χώρος δεν αντέχει νέες εκλογικές ήττες.

Ως συντονιστής των τοµεαρχών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τι είδους πρωτοβουλίες και συνεργασίες να περιµένουµε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;

Το κοινοβούλιο συνιστά πεδίο δόξης λαµπρό για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών οι οποίες θα σηµατοδοτήσουν το πρώτο κράµα συνεννόησης για το οποίο ευελπιστούµε. Η κοινοβουλευτική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δραστήρια, όντας πρώτη στη Βουλή όσον αφορά ερωτήσεις, αναφορές και συνολικά πρωτοβουλίες στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Παράλληλα, έχουµε καταθέσει προτάσεις νόµου για µείζονα ζητήµατα, όπως το φορολογικό και η ακρίβεια, ενώ έχουµε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για συγκεκριµένες παραλείψεις και µεθοδεύσεις, όπως προσφάτως µε το αίτηµά µας για ονοµαστική ψηφοφορία στην επαίσχυντη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι προφανές ότι είµαστε ανοιχτοί σε κοινές πρωτοβουλίες και αυτές θα επιδιώξουµε για την επίλυση µειζόνων κοινωνικών προβληµάτων στη βάση των προγραµµατικών θέσεων τις οποίες οφείλει να διαθέτει η σύγχρονη κεντροαριστερά.

Διαβάστε επίσης

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση-βόμβα για δύο δημοψηφίσματα από τους 87 – Ολόκληρο το κείμενο – Ενωτική ομιλία ετοιμάζει ο Κασσελάκης

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια και με τον Θεοδωρικάκο – Ερχονται ανατιμήσεις σε φάρμακα και ρεύμα, αλλά ο Μητσοτάκης θριαμβολογεί

Το τρίγωνο του αίματος: Μύκονος, Ψυχικό, φυλακές Κορυδαλλού – Την Κυριακή στο Documento

«Πυρά» ΟΕΝΓΕ κατά Άδωνη: «Ο υγειονομικός σώζει ανθρώπινες ζωές, το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Γεωργιάδης»

Στέφανος Κασσελάκης στην Αυγή: Πρόταση αυτοδιαχείρισης της εφημερίδας από τους εργαζόμενους ή συνδιαχείρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter