Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Δούκας: Να ξαναφέρουμε το Εμείς στην πολιτική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης, σημαντικά κομματικά στελέχη και ανένταχτοι της Αριστεράς αναπτύσσουν τις θέσεις τους για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου προοδευτικού πόλου κόντρα στη ΝΔ

Σε συνθήκες βαθιάς κρίσης της κεντροαριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του χώρου. Στο επίκεντρο είναι οι προοπτικές υπέρβασης των δυσκολιών για συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο. Το Documento συνεχίζει τον διάλογο («Ποια κεντροαριστερά»), με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής οικολογίας αλλά και των πανεπιστημίων.

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας, αναπτύσσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τις συζητήσεις για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς και με τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για νέα ηγεσία.

Ο Π. Γερουλάνος κρίνει ατελέσφορες όποιες κινήσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και πολιτικούς όρους διεκδίκησης για την άρση των ανισοτήτων και σημειώνει ότι «η αναγέννηση του χώρου ξεκινά βάζοντας τάξη στο σπίτι μας».

Για τον Χ. Δούκα η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί εσωτερική «μάχη» συσχετισμών, αλλά «είναι μια πραγματική μάχη για να αλλάξει η Ελλάδα», προτάσσοντας «το ενωτικό “εμείς” απέναντι στο μοναχικό “εγώ”».

Κατά την άποψη του Κωνσταντίνου Δημουλά, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και μέλους του δικτύου «Πανελλήνιοι διάλογοι», χρειάζεται η ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής – πατριωτικής Αριστεράς που γειώνεται στα υλικά συμφέροντα και στις προσδοκίες των πλατιών λαϊκών τάξεων της εργασίας, της παραγωγής και του πολιτισμού.

Θετικά «βλέπει» τη συνάντηση Αριστεράς/κεντροαριστεράς και νέων δυνάμεων με τον πράσινο χώρο, ως ανάγκη των καιρών που μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο, ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας στον Δήμο Αθηναίων.

Χάρης Δούκας: Να ξαναφέρουμε το Εμείς στην πολιτική

Κάθε µέρα που περνά µέσα σε αυτήν τη διαδροµή προς τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ µαθαίνω περισσότερα για την πολιτική και για τον άνθρωπο. Γιατί τι νόηµα θα είχε να ασχολείσαι µε την πολιτική σήµερα αν δεν είσαι έτοιµος να ακούσεις και να µάθεις µέσα από την επαφή µε τον κόσµο.

Συναντώ πολίτες παντού σε όλη την Ελλάδα που µου λένε: «Χάρη, πάµε γιατί δεν πάει άλλο».

Η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι µια εσωτερική «µάχη» συσχετισµών, είναι µια πραγµατική µάχη για να αλλάξει η Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να είναι µια γλυκιά ανάµνηση ούτε να αποτελεί επίκληση –πολλές φορές στα όρια της φαιδρότητας– των ωραίων χρόνων του χτες.

Το ΠΑΣΟΚ είχε πολιτική και συναίσθηµα.

Η µάχη για την Αλλαγή δεν σταµάτησε ποτέ και σήµερα πιο πολύ από ποτέ οι πολίτες µάς ζητούν να ξεπεράσουµε τον κακό µας εαυτό και να βγούµε µπροστά, να αλλάξουµε το κόµµα µας, για να αλλάξουµε ξανά την Ελλάδα.

Σε όλη την Ελλάδα ακούω από άντρες και γυναίκες, από µεγαλύτερους σε ηλικία µα και από νέα παιδιά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει η ψυχή της δηµοκρατικής παράταξης, να προσφέρει ελπίδα και να περάσει από την ελπίδα σε µια νέου τύπου διακυβέρνηση.

Η µάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Πιστεύω ότι µπορούµε να πετύχουµε για τη χώρα ό,τι πετύχαµε στην Αθήνα. Να νικήσουµε ξανά.

Να προτάξουµε το ενωτικό Εµείς απέναντι στο µοναχικό Εγώ.

Εµείς πιστεύουµε στην Αλλαγή που θα προσφέρει ασφάλεια, ισονοµία και σιγουριά στην Ελληνίδα και στον Ελληνα. Σε µια Ελλάδα µε ανάπτυξη για όλους, αξιοπρεπείς µισθούς και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εµείς προτάσσουµε µια πολιτική µε κέντρο τον άνθρωπο. Η χώρα χρειάζεται ανασυγκρότηση η οποία πρέπει να στηριχτεί πάνω από όλα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Με έµφαση στη γνώση και την καινοτοµία και µε ειδικό βάρος στην αναβάθµιση της δηµόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθµίδες.

Εµείς προτείνουµε ένα νέο αναπτυξιακό µοντέλο που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας. Θα δίνει έµφαση στο περιβάλλον και στην κλιµατική δικαιοσύνη, στις εναλλακτικές µορφές ενέργειας και στην ενεργειακή δηµοκρατία, στην προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικού µοντέλου, στο πάντρεµα της παράδοσης µε τον πολιτισµό και τον τουρισµό.

Εµείς θέλουµε η ανάπτυξη να φτάσει παντού. Από τις µεγάλες πόλεις, στις γειτονιές, µέχρι και στο πιο µικρό και µακρινό χωριό.

Εµείς αναδεικνύουµε το κοινωνικό κράτος, τη δύναµη του ΕΣΥ, τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και την προώθηση κινήτρων που θα δώσουν νέες και καλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας, ιδίως για τα νέα παιδιά.

Εµείς πιστεύουµε σε ένα σύγχρονο κράτος που θα χρησιµοποιεί την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υπέρ όλων των πολιτών. Θέλουµε ένα κράτος-στρατηγείο που θα ενισχύει την αξιοκρατία και θα καθιστά τον πολίτη συµµέτοχο στην προσπάθεια για µια νέα Ελλάδα.

Εµείς αντιµετωπίζουµε το δηµογραφικό ως θέµα εθνικό και πιστεύουµε ότι είναι απαραίτητες όσο ποτέ η βοήθεια προς τα νέα ζευγάρια και η αντιµετώπιση της υπογεννητικότητας.

Εµείς θέλουµε η γενιά που ξενιτεύτηκε, προκειµένου να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, να γυρίσει πίσω. Να επιστρέψει εδώ και να χτίσουµε µια Ελλάδα για την οποία θα είµαστε όλοι περήφανοι ξανά. Αυτήν τη γενιά την έχουµε πολύ µεγάλη ανάγκη.

Γυρνάµε την πλάτη στο Εγώ της αδιαφορίας και ιδίως στο Εγώ που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Στο Εγώ που µε το δήθεν επιτελικό κράτος όχι µόνο δεν πρόσφερε υπηρεσίες στους πολίτες αλλά εξυπηρέτησε µόνον τους αρεστούς.

Στο Εγώ που διαλύει το Εθνικό Σύστηµα Υγείας και την ανώτατη εκπαίδευση.

Στο Εγώ της ακρίβειας, της ανέχειας και της επιδοµατικής πολιτικής.

Στο Εγώ µιας δήθεν ανάπτυξης και προγραµµάτων δισεκατοµµυρίων, που όµως ποτέ δεν τα βλέπει ο πολίτης, δεν αλλάζουν τη ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρά µόνο λίγων εκλεκτών της κυβέρνησης.

Μπορούµε να ξαναφέρουµε το ΕΜΕΙΣ στην πολιτική.

Μπορούµε να τα καταφέρουµε!

Ελλάδα, πάµε!

Διαβάστε επίσης

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis – Στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville

Έβρος: Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Η δημόσια συγγνώμη του enikos.gr στην Έλενα Ακρίτα – «Τον φόβο μου να έχουν»

Φόνοι στην καρδιά του καλοκαιριού

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας Χανίων