Πολιτικοί, στελέχη κομμάτων και ανένταχτοι καταθέτουν τις απόψεις τους για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και τη δημιουργία ενός πόλου-αναχώματος απέναντι στη ΝΔ
Τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών έστειλαν πολλαπλά πολιτικά µηνύµατα που οφείλουµε συλλογικά να αποτιµήσουµε και να λάβουµε υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής µας. Η κυβερνητική πολιτική και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αποδοκιµάστηκαν µε τη µεγάλη µείωση 13% σε ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έπειτα από µια δύσκολη χρονιά διπλής εκλογικής ήττας, διασπάσεων και εσωστρέφειας σταθεροποιήθηκε στη δεύτερη θέση, διαπιστώνοντας όµως ότι σηµαντικό µέρος των ψηφοφόρων µας επέλεξε την αποχή.
Η πρωτόγνωρη αποχή αφορά συνολικά τη δηµοκρατία, την απογοήτευση ενός συνεχώς διευρυνόµενου τµήµατος της κοινωνίας από την πολιτική και τη δυνατότητά της να δίνει προοπτική και απαντήσεις στα µεγάλα κοινωνικά προβλήµατα. Βασική αιτία της αποχής αποτελεί η επικράτηση της λογικής του νεοφιλελεύθερου µονόδροµου, της αντίληψης «όλοι είναι ίδιοι» και µιας κοινωνίας χαµηλών προσδοκιών. Η Ν∆ συστηµατικά µε τις πολιτικές της καλλιέργησε αυτές τις αντιλήψεις και, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσµατα, έπειτα από πέντε χρόνια έχει πλέον εισέλθει σε φάση φθοράς και αµφισβήτησης, χωρίς όµως οι προοδευτικές δυνάµεις να εισπράττουν από αυτήν. Βρισκόµαστε στην απαρχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και προβάλλουν περισσότερο από ποτέ η κοινωνική ανάγκη και το πολιτικό αίτηµα για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και την ανάδειξη ολοκληρωµένης προοδευτικής προγραµµατικής πρότασης για τη χώρα, που να εκφράζει µια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Βασικές προϋποθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι να προταχθούν η πολιτική συζήτηση, οι κοινωνικές αναφορές και ιδίως η οικοδόµηση σχέσεων εµπιστοσύνης µε την κοινωνία. ∆ηλαδή να σπάσει ο φόβος και ο συµβιβασµός στη «σταθερότητα» της χαµηλής οικονοµικής και κοινωνικής προσδοκίας και της ελάχιστης ατοµικής επιβίωσης. Να οικοδοµηθεί µια νέα σχέση πολιτικής εµπιστοσύνης µε τους πολίτες συµµέτοχους για έναν άλλο προοδευτικό δρόµο, σύγχρονο, εφικτό και αξιόπιστο.
Η αναγκαία αυτή συζήτηση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και προοπτικής για να είναι αξιόπιστη και προωθητική οφείλει να βασίζεται σε πολιτικές θέσεις και πρωτοβουλίες και να δοκιµάζεται καθηµερινά στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στο µαζικό κίνηµα και στην αυτοδιοίκηση, προκειµένου οι συγκλίσεις να παράγουν πολιτικά αποτελέσµατα και να διαµορφώνουν σχέσεις εµπιστοσύνης τόσο ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις όσο και µε την κοινωνία. Βιαστικές αθροίσεις και ονοµατολογία χωρίς προηγούµενη κατοχύρωση ιδεολογικού, πολιτικού και κοινωνικού υπόβαθρου τελικά µπορεί να αποδυναµώσουν αντί να ενισχύσουν την προοπτική προοδευτικού διαλόγου και συγκλίσεων. Η πρόσφατη εµπειρία της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το αποδεικνύει. Απαιτείται πολιτική βούληση µε σχέδιο και σταθερά πολιτικά βήµατα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χρειάζεται σήµερα να κινηθεί συγκροτηµένα σε τέσσερις αλληλένδετες κατευθύνσεις. Ισχυρή αξιωµατική αντιπολίτευση στη Βουλή και την κοινωνία. Ενίσχυση της συλλογικότητας στην προγραµµατική επεξεργασία, πολιτική λειτουργία και δράση και της σχέσης εµπιστοσύνης µε τις κοινωνικές αναφορές του. Σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο προοπτικής για τη χώρα και τον λαό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης µε πολιτικές πρωτοβουλίες, προγραµµατικές συγκλίσεις και κοινωνικές δράσεις.