Τι και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυε από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και επιχείρησε να περάσει στην «επόμενη ημέρα» της Πολιτικής Προστασίας προτάσσοντας τις «μεταρρυθμίσεις»; Η σχέση του με τον Βασίλη Κικίλια παραμένει όζουσα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται για μία ακόμα φορά σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον πάγο.
Στην τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τρίτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών ήταν παρών περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο. Παρόντες ήταν δύο υπουργοί, δύο αναπληρωτές υπουργοί, έξι υφυπουργοί, πλήθος γενικών γραμματέων υπουργείων και σειρά υπηρεσιακών παραγόντων. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν για μία ακόμα φορά απών.
Όπως έγραφε το documentonews.gr, το επικοινωνιακό σόου με τις πλάτες του μιντιακού βραχίονα της κυβέρνησης που επιχείρησε να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξωθήσει τον Βασίλη Κικίλια στην έξοδο από την κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε ένα… κακό παράδειγμα και σε πλήθος άλλων υπουργών, που στο εξής όταν βρεθούν σε πίεση θα προτιμήσουν να πουν «εγώ δεν είμαι Μηταράκης, είμαι Κικίλιας».
Από την σκληρή και -εν μέρει δημόσια- διαμάχη του με τον υπουργό Κικίλια, ο Κυρ. Μητσοτάκης βγήκε τελικά βαθιά λαβωμένος, αφού αναγκάστηκε να τον κρατήσει στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας «σενάρια ανασχηματισμού». Όμως το βαθύ πρόβλημα στις σχέσεις τους φαίνεται πλέον σε όλα τα επίπεδα, αφού ο πλέον αρμόδιος υπουργός για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών αντικαταστάθηκε για μία ακόμα φορά από τους υφυπουργούς του.
Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής Α’ Στρατιάς αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.
Όπως αποκαλύπτουν οι αποφάσεις Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές διαρροές, το Μαξίμου επιθυμεί ο «πάγος» στον Β. Κικίλια να αντέξει τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ώρα που ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πειρορίζεται σε μιντιακές εμφανίσεις και «διαρροές», οι υφυπουργοί του, Χρ. Τριαντόπουλος και Ευ. Τουρνάς αντιμετωπίζονται ως υπουργοί.
Για τους… λάτρεις της ιστορίας των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος σε αδιέξοδο αναγκάζεται να ανεχθεί τον Β. Κικίλια, περιοριζόμενος στην περικοπή των αρμοδιοτήτων του. Ήταν Αύγουστος του 2020 όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκαζόταν να φτάσει στο σημείο να νομοθετήσει για το «κόντημα» του υπουργού Υγείας -τότε- Β. Κικίλια, αφαιρώντας του αρμοδιότητες εν μέσω πανδημίας και μεταφέροντάς τες στον υφυπουργό του, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Τρία χρόνια μετά, ο Κυρ. Μητσοτάκης και πάλι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον υπουργό Κικίλια, και για ακόμα μία φορά καταφεύγει στον -έμμεσο αυτή τη φορά- περιορισμό των αρμοδιοτήτων του.