Διαιτησίας το ανάγνωσμα

Για τους βαρόνους της μπάλας σχεδόν τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινούν και τελειώνουν στη διαιτησία. Και αυτό διότι, κατά την άποψη των μεγαλοπαραγόντων των ΠΑΕ, οι διαιτητές κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους αγώνες και τους τίτλους. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε την εποχή του VAR που περιόρισε στο ελάχιστο τα διαιτητικά σφάλματα.

Στο λεξιλόγιο του Ελληνα προέδρου μιας ομάδας δεν υπάρχουν οι λέξεις «αποτυχία» (στους στόχους) και «αστοχία» (στις επιλογές). Οταν η ομάδα δεν σηκώνει τρόπαια η ανάλυση είναι απλή και εύκολη: «Φταίει η διαιτησία, φταίει ο αρχιδιαιτητής…».

Μέσα στην εβδομάδα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσίασε τους Αντόνιο Κορδόν (αθλητικός διευθυντής) και Ντιέγκο Μαρτίνεθ (προπονητής) και έκανε το σχόλιό του για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μιλώντας μεταξύ άλλων για την Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA και τη διαιτησία. «Θεωρώ ότι υπάρχει μια σήψη. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, το βλέπει όλος ο κόσμος και πιστεύω το είδε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης και γι’ αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της UEFA, τον κ. Τσέφεριν, μια δεσμευτική οδηγία –αυτό είναι η Ολιστική Μελέτη– στην ΕΠΟ για να την εφαρμόσει για την καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας κι έτσι να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο» δήλωσε ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ.

Δράση και αντίδραση

Η Ολιστική Μελέτη, την οποία συνέταξαν οι υπερκείμενες αρχές, πράγματι δεν έχει εφαρμοστεί και γι’ αυτό ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με υφυπουργό Αθλητισμού τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο βρέθηκε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΠΟ και της λίγκας για τη διαιτησία. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας 1 λέει σε όλους τους τόνους ότι θέλει καθεστώς επαγγελματικής διαιτησίας. Η απάντηση της ομοσπονδίας είναι: «Και εμείς θέλουμε, αλλά όχι από τη σεζόν 2023-24». Η διοίκηση Μαρινάκη δεν σηκώνει λευκή σημαία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ και καλεί την ΕΠΟ σε διάλογο. Η πρώτη αντίδραση της ομοσπονδίας ήταν να… θυμίσει στη λίγκα τι αναφέρεται στο καταστατικό της FIFA για τη διαιτησία. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας, για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, ανακοινώνουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1ε του Καταστατικού της FIFA και το αντίστοιχο άρθρο 3 παρ. 2 των κανονισμών Διαιτησίας της FIFA: “Η οργάνωση, οι κανονισμοί και η ανάπτυξη της διαιτησίας πρέπει να τελούν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ομοσπονδίας-μέλους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπίπτει στην εποπτεία ή τον έλεγχο άλλων φορέων, όπως οι Λίγκες ή οι Κυβερνήσεις”».

Το μήνυμα της ΕΠΟ απευθυνόταν και στον νέο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου, καθώς είναι θέμα χρόνου να του ζητηθεί από τη λίγκα να υπογράψει υπουργική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας της επαγγελματικής διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Είναι μια από τις πολλές εκκρεμότητες που άφησε ο Λ. Αυγενάκης…

Στις δηλώσεις του ο Βαγγ. Μαρινάκης είπε για το καθεστώς λειτουργίας της διαιτησίας στη ΣΛ1: «Οσον αφορά την επαγγελματική διαιτησία, είναι νόμος του κράτους που πρέπει να εφαρμοστεί. Εχει εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA στη Μεγάλη Βρετανία με τεράστια επιτυχία. Εχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία με τεράστια επιτυχία. Εδώ για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν εφαρμόζεται. Για όλα αυτά κάποια στιγμή θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, αν θέλει να προχωρήσουμε μπροστά».

Απρόθυμοι οι διαιτητές

Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος έχει δηλώσει ότι «κι εγώ είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας» και μάλιστα την περασμένη περίοδο είχε επαφές με τους Ελληνες διαιτητές για το θέμα. Τι προέκυψε από τις συζητήσεις; Οτι οι Ελληνες ρέφερι δεν επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες μόνο και μόνο για να μην αφήσουν τις δουλειές τους! Αλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. «Εγώ είμαι λογιστής. Αν αποκοπώ από το επάγγελμά μου για τέσσερα πέντε χρόνια, μετά δύσκολα θα μπορώ να εργαστώ. Ποιος μου εγγυάται ότι θα μείνω για δέκα χρόνια;» είπε μεταξύ άλλων διεθνής ρέφερι στις συζητήσεις που είχε με το προεδρείο της ΕΠΟ για την επαγγελματική διαιτησία.