Διαιτησία: Τέλος σε «παιδιά και αποπαίδια»

Διαιτησία: Τέλος σε «παιδιά και αποπαίδια»

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 οι ομάδες έχουν λίστα με διαιτητές που είναι… ευπρόσδεκτοι και ανεπιθύμητοι στα παιχνίδια τους! Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ενημερωνόταν έγκαιρα για τις συγκεκριμένες λίστες και προσάρμοζε τους ορισμούς της ανάλογα με τα «θέλω» των παραγόντων μόνο και μόνο για να μην τους δυσαρεστήσει. Το σκεπτικό των προηγούμενων αρχιδιαιτητών ήταν ότι δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά πριν από την έναρξη των αγώνων με τον ορισμό των διαιτητών.

Στο καλάθι οι λίστες

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του που δημιουργούσε «παιδιά και αποπαίδια» στον μικρόκοσμο της διαιτησίας. Ο επικεφαλής της ΚΕΔ τουλάχιστον στο ξεκίνημα της θητείας του δεν θα λαμβάνει υπόψη τις λίστες των ΠΑΕ και θα ορίζει τους διαιτητές χωρίς αστερίσκους. Κορυφαίο παράδειγμα στην πρεμιέρα της ΣΛ1 ήταν ο ορισμός του Τάσου Σιδηρόπουλου στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης, η διοίκηση του οποίου απείλησε ότι δεν θα κατέβαινε να αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ. Γραφικότητες που ο Λανουά αγνόησε και έτσι έστειλε το μήνυμα σε όλες τις ομάδες ότι δεν μπορούν να έχουν λόγο στους ορισμούς των διαιτητών. Αυτός είναι ο υπεύθυνος της ελληνικής διαιτησίας, αυτός θα αποφασίζει.

Ο Λανουά όρισε επίσης τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο παιχνίδι Βόλος – Ολυμπιακός, παρότι ο διεθνής ρέφερι δεν είναι αρεστός στην πειραϊκή ΠΑΕ, η διοίκηση της οποίας είχε ταχθεί υπέρ της καρατόμησής του από τον πίνακα της ΣΛ1. Ο Παπαδόπουλος όχι μόνο έμεινε στον πίνακα, αλλά σφύριξε και το πρώτο ματς του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα!

Η απόφαση του Γάλλου αρχιδιαιτητή να μην… ακούει τις επιθυμίες των ομάδων έχει διπλό σκοπό: ο πρώτος, όπως αναφέρθηκε, είναι να μην υπάρχουν «παιδιά και αποπαίδια» στην ελληνική διαιτησία. Ο δεύτερος είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους διαιτητές. Με την απόδοσή τους πρέπει να αποδείξουν ότι κακώς οι ομάδες τούς στοχοποιούν και ζητούν να μην ορίζονται στα παιχνίδια τους.

Δεύτερη ευκαιρία

Ο Λανουά θα σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων διαιτητών και θα τους δίνει και δεύτερη ευκαιρία αν ένα παιχνίδι τους στραβώσει. Οι εκλεκτοί της ΚΕΔ γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να βρεθούν στο περιθώριο αν τα κάνουν μαντάρα μία φορά. Για τα σοβαρά λάθη υπάρχει άλλωστε και το… μαξιλαράκι του VAR.

Ωστόσο οι διαιτητές με κακή απόδοση θα πρέπει να αποδείξουν στα επόμενα παιχνίδια ότι μπορούν να σφυρίζουν σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας και δεν βρίσκονται στον πίνακα επειδή έχουν… μπάρμπα στην Κορώνη. Αυτή είναι και οδηγία της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, η οποία δεν «τελειώνει» τους ρέφερι που πέφτουν σε σοβαρά λάθη σε ένα ματς. Τους δίνει κι άλλες ευκαιρίες και στο τέλος της περιόδου γίνεται το ταμείο.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι τώρα ίσχυαν άλλοι κανόνες. Οι ισχυροί αποφάσιζαν για τις τύχες των Ελλήνων διαιτητών και ο κανόνας εφαρμόστηκε και στον πίνακα της τρέχουσας περιόδου, τον οποίο ο Λανουά βρήκε έτοιμο. Δεν είχε και τον χρόνο για να κάνει ο ίδιος την επιλογή. Οι διαιτητές που συνεχίζουν στη ΣΛ1 θα έχουν τη στήριξη του αρχιδιαιτητή, αρκεί να έχουν ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης και να δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει αν ο πρόεδρος της ΚΕΔ δεχτεί πιέσεις από τους βαρόνους της μπάλας. Το πιθανότερο σενάριο, αν η κατάσταση φτάσει στο μη παρέκει, είναι να δηλώσει παραίτηση και να αποχωρήσει πριν από το τέλος της σεζόν. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η νέα ΚΕΔ και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα έχουν καμία βοήθεια από την αρμόδια επιτροπή της UEFA. Αυτή η εξέλιξη θα είναι σοβαρό πισωγύρισμα για το ποδόσφαιρό μας, ωστόσο το… αυτί των μεγαλοπαραγόντων δεν πρόκειται να ιδρώσει.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter