Διαιρεμένη η ΕΕ σε τυχόν πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας – Βέτο από Γερμανία, Βουλγαρία

Διαιρεμένη η ΕΕ σε τυχόν πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας – Βέτο από Γερμανία, Βουλγαρία

Ρωγμή στην ενότητα που δείχνει τις τελευταίες ημέρες η Δύση δημιουργεί η επιθυμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με «συντονισμένο» τρόπο. Όπως φάνηκε τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν είναι όλα πρόθυμα σε αυτή την απόφαση και κυρίως η Γερμανία.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, που η Μόσχα προειδοποιεί πως η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η ΕΕ φαίνεται διχασμένη πάνω στο θέμα αυτό.

«Ουσιαστικής σημασίας» οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία «ουσιαστικής σημασίας» και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».

«Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Εξαίρεση ζητούν και οι Βούλγαροι

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.

Documento Newsletter