Διαγραφές – ΣΥΡΙΖΑ: Τι αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η οποία κράτησε τρεις ώρες, σχετικά με την παραπομπή προς διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει  το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας ζητεί τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δηλαδή του οργάνου στο οποίο ανήκουν τα τέσσερα στελέχη και τα οποία έχουν παραπεμφθεί.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, σήμερα, όρισε τέσσερις τριμελείς ομάδες, μια για κάθε έναν από τα άτομα που παραπέμπεται, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να κάνουν εισηγήσεις.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα προχωρήσει, ανάλογα με τη κάθε εισήγηση, τη διαδικασία.

 

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης ανέφερε ότι για τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις η απόφαση πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος.

Δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την κάθε Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος, εφόσον υπάρχει καταγγελία

  • Ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.-Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
  • Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
  • Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων