Νασράλα: Η Χεζμπολάχ στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ – Δεν χρησιμοποιήσαμε πυραύλους ακριβείας

Νασράλα: Η Χεζμπολάχ στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ – Δεν χρησιμοποιήσαμε πυραύλους ακριβείας

O ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε διάγγλεμα που παραχώρησε εξήγησε ότι η απάντηση στο Ισραήλ καθυστέρησε «για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής κινητοποίησης του στρατού του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Ο Νασράλα αρνήθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ. «Η επιχείρηρη ολοκληρώθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, με απόλυτη ακρίβεια», σημείωσε.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση αποφάσισε να μην απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της με στόχο περιοχές αμάχων και να μην στοχεύσει ισραηλινές υποδομές.


Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη: «Στείλαμε ρουκέτες Katyusha για να αποσπάσουμε τον Iron Dome και drones για να εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. (…) Για πρώτη φορά στείλαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από την περιοχή Μπεκάα και εισήλθαν στο Ισραήλ

«Στοχεύσαμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ» τόνισε ενώ στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πλήξει τη στρατιωτική βάση πληροφοριών όπου λειτουργεί ισραηλινή μονάδα παρακολούθησης.

Βράζει η Μέση Ανατολή: «Βροχή» πυραύλων από Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Δραματικές είναι σήμερα οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τον Λίβανο με περίπου 100 αεροπορικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν δεκάδες στόχους ώστε να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επίθεση, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις σε περισσότερους από 10 μήνες συνοριακού πολέμου.

Οι πύραυλοι ήταν ορατοί να ίπτανται στον ουρανό της αυγής, αφήνοντας σκοτεινά ίχνη καπνού πίσω τους, καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Ισραήλ και μια μακρινή έκρηξη φώτιζε τον ορίζοντα, ενώ καπνός υψωνόταν πάνω από σπίτια στο Khiam στο νότιο Λίβανο.

Τρεις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στον Λίβανο, ενώ θύματα δεν αναφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπου οι ζημιές φάνηκαν περιορισμένες. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δεν σχεδίαζε ακόμη περαιτέρω πλήγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Οποιαδήποτε μεγάλη κλιμάκωση στις μάχες, που ξεκίνησαν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια περιφερειακή ανάφλεξη που πιθανώς να εμπλέξει τόσο το Ιράν που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ όσο και τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν αναμονή του διαγγέλματος Νασράλα

Από εδώ και στο εξής, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι θα πει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά “τις τελευταίες εξελίξεις”, διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Τα χτυπήματα της Κυριακής σημειώθηκαν καθώς οι διαπραγματευτές συναντώνται  στο Κάιρο – ερήμην βέβαια της Χαμάς-  σε μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί η σφαγή των Πααλαιστινίων στη Γάζα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε 320 ρουκέτες Katyusha προς το Ισραήλ και έπληξε 11 στρατιωτικούς στόχους σε αυτό που αποκάλεσε την πρώτη φάση των αντιποίνων της για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ενός ανώτερου διοικητή, τον περασμένο μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με προληπτικές αεροπορικές επιδρομές αφού εκτίμησε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει  μπαράζ πυραύλων και ρουκετών, χρησιμοποιώντας 100 μαχητικά αεροσκάφη για να χτυπήσει πάνω από 40 θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν χιλιάδες εκτοξευτήρες, που στόχευαν κυρίως στο βόρειο Ισραήλ, αλλά στόχευαν και ορισμένες κεντρικές περιοχές, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ απέρριψε τη δήλωση του Ισραήλ ότι η επίθεση της οργάνωσης είχε αποτραπεί με προληπτικά πλήγματα, λέγοντας ότι μπόρεσε να εκτοξεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της όπως είχε προγραμματιστεί και ότι η υπόλοιπη απάντησή της στη δολοφονία του Σουκρ θα πάρει «λίγο χρόνο».

Αναστολή αεροπορικών πτήσεων

Οι πιθανότητες για κλιμάκωση της έντασης είχαν αυξηθεί από τότε που μια πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 νεαρούς και ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τον Σούκρ στη Βηρυτό ως απάντηση.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε στις 7 το πρωί και το πλήρες υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει την Κυριακή το απόγευμα. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz είπε ότι το Ισραήλ θα ανταποκριθεί στις εξελίξεις επί του εδάφους, αλλά δεν επιδιώκει πόλεμο πλήρους κλίμακας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα: Όποιος μας βλάπτει, εμείς τον βλάπτουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. .

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε με τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου σε μια συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα θα μιλήσει στην τηλεόραση αργότερα την Κυριακή, ανέφερε η οργάνωση.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ ανεστάλησαν για περίπου 90 λεπτά.

Ορισμένες πτήσεις από και προς τη Βηρυτό σταμάτησαν, καθηλώνοντας επιβάτες. «Θέλω απλώς να φύγω από εδώ με κάθε δυνατό μέσο», είπε η Rana Saade, μια Λιβανέζα που ζει στο New Jersey.

ΟΗΕ και πρωθυπουργός Λιβάνου απαιτούν παύση των εχθροπραξιών

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

ΗΠΑ υπέρ Ισραήλ

Στο πλευρό του Ισραήλ στάθηκαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

 Πολάκης κατά Λινού: Πριν μπεις σε περιττά δικαστικά έξοδα, απάντησε πώς έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα δημοσιονομικού ελέγχου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter