Διάγγελμα Μακρόν: Σεβασμός στην εντολή για αλλαγή που έδωσαν οι βουλευτικές εκλογές

Διάγγελμα Μακρόν: Σεβασμός στην εντολή για αλλαγή που έδωσαν οι βουλευτικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο σύντομο διάγγελμά του προς το γαλλικό λαό είπε ότι θα σεβαστεί την εντολή του για αλλαγή, αφού δεν του έδωσε πλειοψηφία. «Οι βουλευτικές εκλογές έκαναν την προεδρική πτέρυγα τη μεγαλύτερη δύναμη» είπε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να «μάθουμε να νομοθετούμε διαφορετικά» απέναντι στα «ρήγματα που αποκάλυψαν οι βουλευτικές εκλογές».

Έφερε ως παραδείγματα πολυκομματικών κυβερνήσεων άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Ο Μακρόν θεωρεί υποχρέωσή του «να επεκτείνει» την εξουσία του, είτε μέσα από ένα σταθερό «συμβόλαιο συνεργασίας» είτε «χτίζοντας την πλειοψηφία νόμο το νόμο», εννοώντας ότι θα συνάπτει ad hoc συμμαχίες σε κάθε ένα νομοσχέδιο που θα θέλει να περάσει.

Υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια και συνεργασία για την αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η προστασία του περιβάλλοντος.

Επεσήμανε την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές, δίνοντας μια υπόσχεση να δώσει από δω και στο εξής «μεγαλύτερη ορατότητα» στις εκλογές. Επίσης, επεσήμανε ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους μίλησε απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι η απόκτηση μιας λειτουργικής πλειοψηφίας είναι εφικτή, αν τις επόμενες εβδομάδες φερθούν ώριμα και υπεύθυνα οι πολιτικές δυνάμεις.

Αυτή ήταν η πρώτη απεύθυνση του Μακρόν στους πολίτες μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, στις οποίες δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πράγμα πρωτόγνωρο στα 64 χρόνια ζωής της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο γάλλος πρόεδρος τις τελευταίες δύο μέρες έχει συναντηθεί με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, χωρίς να καταφέρει να συμφωνήσει σε μια συμμαχία που να του εξασφαλίζει πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από το κόμμα του Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία, δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κάθε πολιτικού φορέα.

Παράλληλα, τόσο ο γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ όσο και η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσαν την πρόθεση του γάλλου προέδρου να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Documento Newsletter