«Διαφωνώ» απαντά ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης στον Κοντονή για τα κομμουνιστικά καθεστώτα

«Διαφωνώ» απαντά ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης στον Κοντονή για τα κομμουνιστικά καθεστώτα

Την ολοκληρωμένη, γραπτή απάντηση που είχε δεσμευθεί να απευθύνει στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την άρνησή του να λάβει μέρος στη  διάσκεψη της Εσθονίας με θέμα τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη απέστειλε ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας κάνει λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και καθεστώτων και πολιτικών κινημάτων και ιδεολογιών που τις αρνούνται.

«Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού», σημειώνει ο κ. Ρεϊνσάλου.

Αναφερόμενος στην ιστορική εμπειρία της Εσθονίας, ο υπουργός της βαλτικής χώρας αναφέρει, ότι, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991».

Η επιστολή του Εσθονού υπ. Δικαιοσύνης

Απαντώντας σε αναφορές του κ. Κοντονή για την ιστορική εμπειρία του κομμουνισμού στον 20ό αιώνα, ο Ούρμας Ρεϊνσάλου απαντά ότι «στο φως της ιστορικής εμπειρίας του λαού μου, διαφωνώ κάθετα με την θέση σας ότι ο κομμουνισμός είχε θετικές πλευρές. Και μολονότι είναι αληθές ότι ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στον ναζισμό ήταν σημαντικός, ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε πραγματικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ώστε, μετά την ήττα του ναζισμού, οι λαοί τους να μπορέσουν ελεύθερα να ορίσουν την μοίρα τους».

Αναφερόμενος δε στις διώξεις Εσθονών στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, όταν η χώρα αποτελούσε ομόσπονδη δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, ο Εσθονός κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «το κομμουνιστικό καθεστώς απομάκρυνε από τη χώρα το 2% του πληθυσμού της Εσθονίας, μόνο εκ του λόγου ότι, σαν αγρότες, δεν επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στο κομμουνιστικό αγροτικό πείραμα της κολεκτιβοποίησης. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες είχαν ήδη σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας (Γκουλάγκ) και είχαν εξοριστεί νωρίτερα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του, συμπληρώνει ότι είναι αναγκαίο για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους «να θυμούνται τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, στη βάση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου του 2009 για το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της εκδήλωσης της προηγούμενης εβδομάδας στο Ταλίν».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/08/30/59a6bc0ecd3a185b3b4a6154.pdf

Documento Newsletter