Διαφθορά στις Βρυξέλλες: Οι 4 που οδηγήθηκαν στη φυλακή

Διαφθορά στις Βρυξέλλες: Οι 4 που οδηγήθηκαν στη φυλακή

Από τα έξι άτομα που προσήχθησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τελικά τα τέσσερα, σύμφωνα με όλες τις έγκυρες πληροφορίες, οδηγήθηκαν στη φυλακή, μετά από υπόδειξη του ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο από τους συνολικά έξι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Η επίσημη ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας δεν ανέφερε κανένα όνομα εκ των συλληφθέντων ή εκείνων που έμειναν ελεύθεροι μετά τις ανακρίσεις.

Μπορεί «για το συμφέρον της έρευνας», προς το παρόν να μη δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ωστόσο σύμφωνα με τη βελγική L’Echo, η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχει και ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, όπως και ένας άνδρας με το αρχικό Φ. (F) που φέρεται ως λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, παρ’ όλο που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του βαλίτσα με χρηματικό ποσό. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, τις επόμενες ώρες ή μέρες η αδερφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας, αναμένεται να κληθεί για κατάθεση.

Σε κελί στις Βρυξέλλες

Η Ε. Καϊλή θα διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον του φυσικού δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερη. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει εάν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη. Στο Βέλγιο ο θεσμός της προφυλάκισης είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα.

Στο Βέλγιο η προφυλάκιση εφαρμόζεται μόνο για την περίπτωση που ο κατηγορούμενος ενδέχεται να φύγει από την χώρα και όχι για την πιθανή επανάληψη του εγκλήματος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η απόφαση των βελγικών Αρχών προκαλεί θύελλα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Documento Newsletter