Διαφθορά και ατιμωρησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο – Άπαντες παραδίδονται… πάλλευκοι στην κοινωνία

Διαφθορά και ατιμωρησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο – Άπαντες παραδίδονται… πάλλευκοι στην κοινωνία

Παράνομο στοίχημα και στημένα παιχνίδια πάνε πακέτο με το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια τώρα. Ομως σε όποιο σκάνδαλο κι αν αποκαλύφθηκαν ουδείς τιμωρήθηκε, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Ερευνες, καταθέσεις, συλλήψεις, δίκες-παρωδία, αποδομήσεις δικογραφιών και κατηγορητηρίων και άπαντες παραδίδονται έπειτα από δύο τρία χρόνια… λευκές περιστερές στην κοινωνία. Αυτό είναι το παζλ κάθε παρανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπου όλοι αθωώνονται ή τα αδικήματά τους παραγράφονται εξαιτίας της αργοκίνητης ελληνικής Δικαιοσύνης, τη στιγμή που στο εξωτερικό οι καταδίκες πέφτουν βροχή και κόσμος και κοσμάκης πάει φυλακή…

Από την έρευνα της Europol, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έγιναν ήδη φύλλο και φτερό σπίτια και γραφεία, ενώ έγιναν και κατασχέσεις ψηφιακών μέσων. Οπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο η τηλεοπτική «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη, ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, ύστερα από 14 μήνες έρευνας από την Οικονομική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, άσκησε ποινικές διώξεις και η υπόθεση οδηγήθηκε στον ανακριτή. Ορισμένα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι είναι συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομος στοιχηματισμός, αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από τυχερά παίγνια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δικογραφία αφορά 183 άτομα και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι καλούνται κατά διαστήματα να καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτοι στην Οικονομική Αστυνομία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παράγοντες ομάδων, προπονητές, ποδοσφαιριστές αλλά και μπουκ του στοιχήματος. Την ελληνική έρευνα εποπτεύει ο επικεφαλής επί αθλητικών ζητημάτων αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Γιώργος Οικονόμου και τις ανακρίσεις διενεργεί η 13η τακτική ανακρίτρια Μαρία-Ζωή Σαραντοπούλου.

Σύμφωνα πάντα με τη «Δίκη στον Σκάι» το κύκλωμα χειραγώγησε 19 αγώνες ποδοσφαίρου διάφορων πρωταθλημάτων, ενώ αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας 39χρονος Σλοβένος. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, «για την επίτευξη του σκοπού συμμετείχαν σε ομάδες εφαρμογών επικοινωνίας (WhatsApp και Telegram) και αγόραζαν λογαριασμούς χρηστών σε διαδικτυακές εταιρείες στοιχηματισμού με τη χρήση προπληρωμένων καρτών, ή με αποστολή εμβασμάτων μέσω Western Union, με σκοπό να τοποθετούνται στοιχήματα στο εκάστοτε αθλητικό γεγονός και να επιτυγχάνουν την ανωνυμία τους».

Στην ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος λειτουργούσαν έξι υποομάδες, με αντίστοιχους υπαρχηγούς, οι οποίοι διέθεταν παράνομους στοιχηματικούς ιστότοπους και σύμφωνα με το dikisports.blogspot.com, μεταξύ των εμπλεκομένων φέρονται 23χρονος ποδοσφαιριστής ομάδας της ΣΛ1 αλλά και άτομο που καταδικάστηκε στην πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1».

«Είναι τεράστια δικογραφία, προστέθηκαν και άλλοι κατηγορούμενοι. Παρατήρησα ότι μέσα σε αυτήν υπάρχουν και κάποιοι που εμπλέκονταν και στο “Κοριόπολις”. Κάποιοι καταδικάστηκαν και… συνεχίζουν. Υπάρχουν άγνωστοι που δεν έχουν κληθεί, θα προστεθούν κι άλλοι στη συνέχεια. Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, γι’ αυτό κάποιοι δεν καλούνται. Τώρα οι αρχές είναι πιο διαβασμένες, την προηγούμενη φορά οι περισσότεροι αθωώθηκαν γιατί τα στοιχεία δεν ήταν δεμένα. Εμπλέκονται ευθέως και ποδοσφαιριστές» δήλωσε μεταξύ άλλων η ποινικολόγος Ελλη Μελέμη.

Κι άλλο κύκλωμα

Πέρα από το διεθνές κύκλωμα πάντως, πρόσφατα μια έρευνα του προέδρου της αρχής ξεπλύματος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη εντόπισε ένα ακόμη κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, που ξέπλενε μαύρο χρήμα μέσω στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες της ΣΛ1, της ΣΛ2 και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Βουρλιώτη, οι πέντε ποδοσφαιριστές στοιχημάτιζαν σε αγώνες των ομάδων τους ή των αντίπαλων ομάδων, χρησιμοποιώντας λογαριασμούς παρένθετων προσώπων, κυρίως συγγενικών τους. Το πόρισμα της αρχής ξεπλύματος έχει διαβιβαστεί ήδη στον εισαγγελέα.

Ολοι αθώοι

Το ζητούμενο στις υποθέσεις των στημένων αγώνων στην Ελλάδα είναι αν ποτέ θα πάει κάποιος φυλακή και δεν απαλλαχθεί λόγω παραγραφής ύστερα από καιρό με βούλευμα, όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα μας. Δεκάδες υποθέσεις είτε από έρευνες είτε μέσω της Sportradar της UEFA φτάνουν στη ΓΓΑ και την ΕΠΟ, αποστέλλονται στις εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά αγνοείται η τύχη τους και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν…

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) της ΓΓΑ στενάζει από τους φακέλους με ύποπτα ματς σε διάφορα ομαδικά σπορ στην Ελλάδα, στέλνει τους φακέλους στον εισαγγελείς και μετά… σκοτάδι. Για παράδειγμα, από τις αρχές του 2021 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΕΠΑΘΛΑ έχει διαχειριστεί 60 αναφορές/καταγγελίες για στημένα παιχνίδια Από τις αναφορές αυτές 41 προέρχονταν από τη Sport Radar, δέκα από το Δίκτυο Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen), οκτώ από την πλατφόρμα αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ και μία από άλλες πηγές. Οι 46 αφορούσαν αγώνες ποδοσφαίρου (36 στη Σούπερ Λίγκα 2, δύο στη Σούπερ Λίγκα 1, επτά στη Φούτμπολ Λιγκ, μία στο Κύπελλο Ελλάδος), οι εννέα μπάσκετ (έξι στην Α2 ανδρών, δύο στην Α1 γυναικών και μία στη Β΄ Εθνική ανδρών) και μία στο βόλεϊ. Η τύχη τους αγνοείται και το αξιοπερίεργο είναι ότι καμία ομοσπονδία δεν σχολίασε ή αντέδρασε και όλες μαζί πέρασαν στα μουγγά την καταγγελλόμενη διαφθορά στον αθλητισμό. 

Δεν ανοίγει μύτη

Το μόνο που μένει είναι ότι στην Ελλάδα διαχρονικά… τηρούνται οι παραδόσεις και στο τέλος ουδείς τιμωρείται. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί η διαφθορά και η χειραγώγηση αγώνων «φούντωσε» όταν τα παιχνίδια κυρίως του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής μπήκαν στο κουπόνι του στοιχήματος.

Το στήσιμο αγώνων για στοιχηματικούς λόγους απασχολεί τις διωκτικές αρχές σχεδόν 15 χρόνια και μία υπόθεση που συγκλόνισε όλο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν το «Kοριόπολις». Αφορούσε ύποπτα ματς της περιόδου 2008-2011 και εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο των διωκτικών αρχών. Η αστυνομία, οι ανακριτές, οι εισαγγελείς τα είχαν όλα στο… πιάτο και για διάφορους λόγους οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης επανήλθαν πάλλευκοι στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το «Kοριόπολις» είχε χωριστεί σε δύο κατηγορίες, στο μικρό και το… μαμούθ το οποίο ξεκίνησε σε πρώτη φάση με 180 κατηγορούμενους. H Νο1 δίκη έφερε τις πρώτες καταδίκες για στημένα ματς με στοιχηματική απάτη τον Δεκέμβριο του 2013 και έφτασε στο εφετείο τον Ιανουάριο του 2017. Υπήρξαν νέες καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά καθαρογράφτηκαν δέκα μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017! Αποτέλεσμα; Το αδίκημα παραγράφηκε, όπως αποφάσισε ο Αρειος Πάγος.

«Η υπόθεση “Kοριόπολις” ολοκληρώθηκε με πράξεις παραγεγραμμένες, ως ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε. Ονειδος για τη Δικαιοσύνη και δη για την ηγεσία αυτής. Κατά το κοινώς λεγόμενο το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Δηλαδή η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έχει παραλύσει και άφησε αδικήματα να παραγραφούν» είχε δηλώσει τότε για την πολύκροτη υπόθεση στο Documento o δικηγόρος Γ. Λαμπίρης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Προκαλεί ανείπωτη θλίψη και οδύνη η δικαστική αυτή αντιμετώπιση, για όλους εκείνους τους δικαστές και τους εισαγγελείς που υπηρετούν τον θεσμό της δικαιοσύνης με ήθος, σθένος, αντικειμενικότητα και μετριοπάθεια».

Κοντεύουν σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που η UEFA χαρακτήρισε τη Σούπερ Λίγκα 2 ως το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Οι φάκελοι με τα ύποπτα ματς ξεπέρασαν τους 350 στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά δεν άνοιξε μύτη. Οπως μύτη δεν άνοιξε και το 2002 με τις αποκαλύψεις για την πρώτη «παράγκα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και σε τόσα σκάνδαλα στον διεφθαρμένο αυτό χώρο…

Στα αζήτητα οι φάκελοι

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει κάτι στην κατεύθυνση της εξυγίανσης κυρίως του πρωταθλήματος της ΣΛ1 κι αυτό φαίνεται από τους 22 φακέλους με τα ύποπτα ματς που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσαν ματς τα οποία διεξήχθησαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 με σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν χειραγωγηθεί. Η εταιρεία ανίχνευσης της στοιχηματικής απάτης και των στημένων αγώνων εντόπισε συνολικά 21 ματς της ΣΛ2 και ένα του Κυπέλλου, όμως η τότε διοίκηση της ΕΠΟ τροποποίησε τον Κώδικα Δεοντολογίας και ελάφρυνε τις ποινές που επιβάλλονται σε ομάδες και παράγοντες, όπως αποκάλυψε το Documento στο φύλλο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Εκτός αυτού, τον Ιούλιο του 2023 η Interpol και η Eurojust, με τη συνδρομή της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης (Sportradar) της UEFA, έπειτα από πολύμηνη έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελέγξουν τους παράγοντες πέντε ΠΑΕ της ΣΛ1 και 13 ΠΑΕ της ΣΛ2. Στα στοιχεία που παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές εντοπίστηκαν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων ομάδων της ΣΛ1 και της ΣΛ2 που οδηγούσαν σε παράνομο στοιχηματισμό. Η διεθνής αστυνομία κατέγραψε μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών τις παράνομες δραστηριότητες του φερόμενου ως εγκεφάλου και των μελών του κυκλώματος στη χώρα μας που είχαν πάρε δώσε με παράγοντες ελληνικών ομάδων. Από τις 13 ομάδες της ΣΛ2 ήταν τότε δύο από τη βόρεια Ελλάδα, δυο από τη Θεσσαλία, πέντε από την Αττική, μία από την Πελοπόννησο και τρεις από τα νησιά. Επίσης η τύχη και αυτής της υπόθεσης αγνοείται…

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Συνεδριάζουν κρυφά για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο ανακριτής Μπακαΐμης

Κυβερνητική «ντρίπλα» μετά το δημοσίευμα SkyNews για τα Γλυπτά: Διαψεύδει ιδιωτική συνάντηση… τις τελευταίες εβδομάδες

Καιρός: Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Χάρτης)


Κώστας Βαξεβάνης: «Η ανελευθερία παρήχθη και με δική μας ευθύνη, με την αυτολογοκρισία» – Το HotDoc, ο Λάρσον και ο «μαλαχέρ» (Video)


Κραυγή Νικου Ρωμανου μέσω του Documento: «Δεν θα αποδεχτώ να γίνω ένας μόνιμος κάτοικος φυλακών»


Σιωπηλή συνενοχή ΕΛΑΣ και Βουλής για τον βιαστή των παιδιών – Η τραγική αποκάλυψη της φρικης απο το documentonews.gr

 

Documento Newsletter