«Διαφορές» Ελλάδας-Τουρκίας αντί τουρκικών προκλήσεων «βλέπει» ο Στόλτενμπεργκ

«Διαφορές» Ελλάδας-Τουρκίας αντί τουρκικών προκλήσεων «βλέπει» ο Στόλτενμπεργκ

«Kάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές» αντί τουρκικών προκλήσεων βλέπει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος για ακόμη μια φορά επιλέγει να μείνει πιστός στη λογική των ίσων αποστάσεων, χωρίς να καταδικάσει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ούτε τις ευθείες απειλές τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Policy, ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ρωτήθηκε για τις επιστολές που έχει στείλει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την επιθετικότητα της Άγκυρας. «Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό “παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;» ρώτησε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ravi Agrawal.

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε» απάντησε ο Στόλτενμπεργκ και συνέχισε επισημαίνοντας:

«Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση Οκτάι – «Η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα»

Ο Στόλτενμπεργκ «ξεπλένει» την Τουρκία και ζητά οι δύο χώρες να λύσουν τις «διαφωνίες» τους – Βουβή η κυβέρνηση

Documento Newsletter