Διαδρομές στον λαβύρινθο των μεταλλείων του Λαυρίου

Διαδρομές στον λαβύρινθο των μεταλλείων του Λαυρίου

Πολλοί γνωρίζουν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Κοιλάδας της Σούριζας στη Λαυρεωτική. Πόσοι, όμως, από τους επισκέπτες της καταλαβαίνουν το ιστορικό παλίμψηστο του τοπίου που ξετυλίγεται μπροστά τους;

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» και τα εύσημα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπόσχεται να λύσει με τον πιο ήπιο τρόπο αυτό το πρόβλημα. Στόχος της είναι να αποκωδικοποιήσει το δυσνόητο τοπίο, που μοιάζει με έναν μεγάλο λαβυρινθώδη ερειπιώνα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση, δίνοντας τη δυνατότητα σε μη εξοικειωμένους επισκέπτες να καταλάβουν βασικά σημεία της περιοχής. Ένας άλλος στόχος είναι η παροχή ενός «μίτου» περιήγησης, που να εξασφαλίζει ασφαλή είσοδο και έξοδο μέσα στον λαβύρινθο.

Πώς κατορθώνεται αυτό; Μέσα από τρεις διαδρομές διαφορετικού χρώματος, που θα καλύπτουν περίπου 180 στρέμματα, παρουσιάζοντας διαφορετικό βαθμό «δυσκολίας». Η «πράσινη» διαδρομή αποτελεί τον βασικό άξονα της κυκλικής κίνησης, διάρκειας περίπου δυο ωρών. Η σήμανσή της θα γίνεται μέσα από ένα σχοινί, τον «μίτο», που χωρίς να έχει την έννοια της απαγόρευσης (η προσέγγιση στα αρχαία θα γίνεται κανονικά ) θα βοηθά στην παρακολούθηση της περιήγησης.

Η «μπλε» διαδρομή θα έχει πιο εύκολα χαρακτηριστικά και θα μπορεί να ακολουθείται από οχήματα, αμαξίδια, ποδήλατα και ΑμεΑ. Θα επισημαίνεται με πέτρες σε χρώμα μπλε κοβαλτίου, που έχει σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι «κόκκινες» διαδρομές θα αποτελούν γεφυρώσεις των δύο προηγούμενων. Απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς επισκέπτες, ενώ η σήμανση θα γίνεται με την επανάληψη ενός σημειακού στοιχείου σε χρώμα μίνιο , που κι αυτό έχει σχέση με τα μεταλλεία.

Και τι θα βλέπουν οι επισκέπτες; Τη διαχρονία της μεταλλευτικής δραστηριότητας του Λαυρίου, αναγνωρίζοντας τις αρχαίες μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, με τις στοές, τα εργαστήρια, τα πλυντήρια, τους χώρους των εργασιών, αλλά και τους αρχαίους δρόμους, με τα οικιστικά σύνολα, τα νεκροταφεία κλπ. Θα ανακαλύψουν αρχαιολογικούς χώρους (όπως η περιοχή που έσκαψε και ανέδειξε ο αείμνηστος Βαγγέλης Κακαβογιάννης), φυσικά ανοίγματα, που ήταν οι πρώτες δίοδοι των αρχαίων προς το υπέδαφος και αρχαία λατομεία μαρμάρου και ασβεστολίθου, τα οποία στην ουσία είναι το αρνητικό αποτύπωμα του χτιστού χώρου που προέκυψε στην υπόλοιπη κοιλάδα. Παράλληλα, θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την τεχνολογία της διαχείρισης του νερού, τόσο σε μεγάλη κλίμακα, όπως τα εντυπωσιακά υδραυλικά έργα, όσο και σε μικρότερη, όπως είναι η εφαρμογή ενός υδραυλικού κονιάματος μεγάλης αποτελεσματικότητας.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Documento Newsletter