Η «Εποχή της Μελισσάνθης» στη Λυρική
Η «Εποχή της Μελισσάνθης» επιστρέφει για δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη καλλιτεχνική περίοδο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Ο Μάνος Χατζιδάκις αφιέρωσε την «Εποχή της Μελισσάνθης» (έργο 37) στη μνήμη της μητέρας του. Πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές αντρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι. Σολίστ Θεοδώρα Μπάκα, Πάρις Κιμιωνής, Σταύρος Νιφοράτος. Ψάλτης Αντώνης Αετόπουλος.
INFΟ
ΚΠΙΣΝ, 13 & 14/2, 20.00
Μεσαιωνικό μυστήριο
Το «Ονομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Εκο, 40 χρόνια από την έκδοσή του, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έναν πολυμελή θίασο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Seibel. Στον ρόλο του Γουλιέλμου από το Μπάσκερβιλ, του διάσημου για την πνευματική του οξύνοια Βρετανού μοναχού που αναλαμβάνει να βρει τι κρύβεται πίσω από τους παράξενους θανάτους των μοναχών, ο Μίλτος Δημουλής.
INFΟ
Δευτέρα-Τετάρτη στο Altera Pars
Οι VIC επιστρέφουν στην Αθήνα
Πέντε μήνες μετά τη μαγική βραδιά στο Θέατρο Βράχων, οι Villagers of Ioannina City επιστρέφουν στην Αθήνα με το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό σόου τους και υπόσχονται μια ακόμη βραδιά γεμάτη ένταση και ηλεκτρισμό που θα εμπνεύσει και θα προβληματίσει.
Η εμφάνιση στο κλειστό του Φαλήρου είναι η τρίτη μιας σειράς από συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο πριν από την ευρωπαϊκή τους εξόρμηση με 22 συναυλίες σε έντεκα χώρες.
INFΟ
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, Κλειστό Φαλήρου (τάε κβον ντο), εισιτήρια €13
Συλλεκτικές ταινίες
Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Οι απάχηδες των Αθηνών» στις 15/2 στο ΚΠΙΣΝ, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει το διήμερο «Η κρυφή γοητεία της αποκατάστασης» στις 13 και 14/2 στον χώρο της. Θα προβληθούν οι ταινίες «Ο Λευκός Σεΐχης» του Φεντερίκο Φελίνι (1952), «Ο Τσάρλι, νεκρός ή ζωντανός» του Αλέν Τάνερ (1969), «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ρενέ Κλερ (1927) και η μικρού μήκους ταινία «Κάθε μέρα» του Χανς Ρίχτερ (1929).
INFΟ
Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός
Παπακωνσταντίνου & Ιωάννου μαζί
Πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του εμβληματικού «9:05» σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, του έργου των 270 παραστάσεων, των 130.000 θεατών και της ενθουσιώδους υποδοχής από κοινό και κριτικούς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Οδυσσέας Ιωάννου επιστρέφουν στο θέατρο Διάνα και συναντιούνται πάλι επί σκηνής. Αυτήν τη φορά με την επιμέλεια της Ελένης Ράντου, που υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία στο θέατρο, και με συνοδοιπόρους τους ηθοποιούς Σοφία Πανάγου και Μιχάλη Τιτόπουλο το καινούργιο ταξίδι αναζητά τα χαμένα μας όνειρα, τις ματαιωμένες προσδοκίες μας και προτείνει «να αρχίσουμε ξανά να λέμε πιο όμορφα πράγματα», προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την «κοινή ησυχία».
INFO
Από Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου
Το σινεμά μιλάει ιαπωνικά
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου με τίτλο «Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου». Φέτος στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στους σπουδαίους σκηνοθέτες πρόκειται να προβληθούν τέσσερις παγκοσμίως διακεκριμένες ταινίες. Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου (19.30) με την εμβληματική ταινία του Γιασουτζίρο Οζου «Ταξίδι στο Τόκιο» (1953). Στις 14/2 θα προβληθούν η «Ζωή της Oharu» (19.00) και η «Γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού» (22.00), στις 15/2 οι «Σταυρωμένοι εραστές» (19.00) και το «Ταξίδι στο Τόκιο» (21.30) και στις 16/2 «Ζωή της Oharu» (19.00) και η «Γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού» (22.00). Οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
INFΟ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, mcf.gr
ΕΠΙΣΗΣ
Αντάρτικα τραγούδια από τη Λατινική Αμερική στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140). Κυριακή 9/2, στις 19.00
Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα διοργανώνει βραδιά με προβολή μικρού μήκους ντοκιμανέρ («30 χρόνια Διοτίμα: Στιγμιότυπα μιας μέρας») και συζήτηση με θέμα «30 χρόνια Διοτίμα: Iστορία, παρόν και προοπτικές μιας φεμινιστικής διαδρομής μετ’ εμποδίων» (Match Point, 13/2 στις 19.00)