Διαδικτυακή συζήτηση ΠΕΑΚ ενόψει της Άτυπης Συνάντησης στη Γενεύη για το Κυπριακό

Διαδικτυακή συζήτηση ΠΕΑΚ ενόψει της Άτυπης Συνάντησης στη Γενεύη για το Κυπριακό

Η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο διοργάνωσε την Τετάρτη διαδικτυακή συνάντηση ενόψει της Άτυπης Συνάντησης στη Γενεύη, την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης, η συνάντηση διεξάγεται μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργεί η στάση της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που έγινε κατορθωτό να ανέλθει οριακά στη ηγεσία με την παρέμβαση Ερντογάν και την ψήφο των εποίκων.

Η διαδικτυακή συζήτηση έγινε σε συνεργασία με εκπροσώπους της Κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα, αλλά και την δικοινοτική Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ΓΙΑ ΛΥΣΗ, ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ, που θα κορυφωθεί στις 24 Απριλίου με συγκέντρωση στα Ενετικά τείχη της Λευκωσίας παρά την Πύλη Πάφου, με τους Τ/Κ να συγκεντρώνονται πάνω στο τείχος που διαχωρίζεται με συρματόπλεγμα και τους Ε/Κ να συγκεντρώνονται στο χώρο κάτω.

Καλεσμένοι της Πρωτοβουλίας ήταν η κα Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, η κα Άννα Καραμάνου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, καθώς και ο κ. Λοΐζος Λοΐζος, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

Η κα Γιαννάκου τόνισε ότι το κόμμα της παραμένει σταθερά υπέρμαχος της επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί μία χώρα ελεύθερη, τόπος ειρήνης και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, ε/κύπριους και τ/κύπριους. Επεσήμανε ότι μία λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει, αφού αυτό δε θα γίνει ποτέ δεκτό από την ΕΕ.

Η κα Γιαννάκου μίλησε για τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, τις δυνάμεις που στο εσωτερικό της επιζητούν ακόμη την ευρωπαϊκή πορεία και ασφυκτιούν με τις αναθεωρητικές βλέψεις της ηγεσίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στους τ/κύπριους εκείνους που θέλουν να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι στη Γενεύη πρέπει να μπει σαφές χρονοδιάγραμμα και να καθοριστεί πλαίσιο τεχνοκρατικής και πολιτικής εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι κανείς διεθνής δρων δεν πιέζει ουσιαστικά την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει ουσιαστικά και με πνεύμα συναίνεσης και ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ και αυτός θεωρεί ότι η κατάσταση πλέον είναι οριακή με τις πιθανότητες επίλυσης να στενεύουν. Επανέλαβε τη στήριξη του Κόμματός του στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και τόνισε την ανάγκη διαμορφωμένης στρατηγικής και από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ εξήρε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κοινωνία των Πολιτών και η Διπλωματία των Λαών.

Η κα Καραμάνου τόνισε τη σημασία των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης των συγκρούσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα την μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Σημείωσε την αξία των Πλατφόρμων Γυναικών Δικοινοτικής Συνεργασίας στο νησί. Επίσης, σημείωσε με τη σειρά της την ανάγκη να παραμείνει η διαδικασία ζωντανή.

Ο κ. Λοΐζος, μέσα από τη βιωματική ματιά του, εξήρε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και, υπό τις περιστάσεις δίκαιης λύσης, προκειμένου να δοθεί τέλος στο μαρτύριο 47 χρόνων. Τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού η κυπριακή ομογένεια κινητοποιείται για Ομόσπονδη λύση, επιστροφή, απόρριψη της διχοτόμησης.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ στάθηκε στον πόλεμο κουλτούρας που διεξάγει το κυβερνών ΑΚΡ ενάντια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο τον κοσμικό της χαρακτήρα και τη δύσκολη συγκυρία στην οποία θα διεξαχθεί η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας με μία Τουρκία που έχει απομακρυνθεί από τη στόχευση της ένταξης στην ΕΕ και ότι μία ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας της Γενεύης θα αποτελέσει άλλοθι για άνοιγμα των Βαρωσίων. Κάλεσε την ελληνοκυπριακή ελίτ να πάψει να φαντασιώνεται την Κύπρο ως ένα ελληνικό κράτος και πρότεινε την εκπόνηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία θα ευνοούν τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Έγινε πρόσθετη παρέμβαση από τον κ. Χρήστο Ευθυμίου της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος που αναφέρθηκε στις διάφορες κινητοποιήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό που πραγματοποιεί η κοινωνία των Πολιτών με 115 περίπου οργανώσεις και δικοινοτικά κινήματα και από τις δύο κοινότητες που μεταφέρουν την θέληση τους να για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο και απορρίπτουν τα δύο κράτη και τη διχοτόμηση.

Documento Newsletter