Αδυναμία της Ν.Δ. να αξιοποιήσει τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της συμφωνίας για τις περικοπές των ετών 2019-2020 δείχνει η δημοσκόπηση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ποσοστό δυνητικής εκλογικής επιρροής βρίσκεται στο 30% (έναντι 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% (19%).
Η απομάκρυνση του ενδεχομένου να γίνουν πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι δημιουργεί νέες προκείμενες στο πολιτικό παιχνίδι προσδοκίες σταθερότητας σε μια περίοδο υψηλής ρευστότητας για τη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ 9%, Ενωση Κεντρώων 8%, Ποτάμι 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%. Οι «αδιευκρίνιστες» ψήφοι ανέρχονται στο 24% και «αποχή», «άκυρο», «λευκό» στο 17%.
Οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες, το 32% λέει «ναι» και το 7% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015, το 5% δηλώνει «υψηλή» πιθανότητα να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 7% «μέση», το 9% «χαμηλή» και το 79% «μηδενική».
Όσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς, επτά στους δέκα (72%) τη χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή», ενώ μόνο το 14% λέει ότι αυτή είναι «μάλλον καλή» και «καλή».
Το 39% θεωρεί «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» τα θετικά αντίμετρα, ενώ το 35% «ασήμαντα» και «μάλλον ασήμαντα».
Το 61% εκτιμά ότι δεν θα βελτιώσει την οικονομία, το 32% λέει πως «ναι» και το 7% «Δ.Ξ/Δ.Α.».
Η μεγάλη πλειοψηφία (63%) θεωρεί ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», το 24% ότι «θα μείνει ίδια», το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, «θα μείνει ίδια» το 34% και θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» το 7%. Το 3% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών