Δημοσκόπηση: Γκρεμίστηκε το «επιτελικό σχέδιο» Μωυσής-Κυριάκος

Δημοσκόπηση: Γκρεμίστηκε το «επιτελικό σχέδιο» Μωυσής-Κυριάκος

Καταβαραθρώθηκε στη δημοσκόπηση της Prorata για τη διαχείριση της πανδημίας

Νέο αφήγημα χρειάζεται να επιστρατεύσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς εκείνο με τον Μωυσή όχι απλώς ξεθώριασε με τις λογής εξυπηρετήσεις σε φίλους και την αδυναμία ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά γκρεμίζεται με πάταγο πλέον.

Αυτό δείχνει η έρευνα της Prorata, και συγκεκριμένα το 5ο πανελλαδικό κύμα μετρήσεων της εταιρείας δημοσκοπήσεων με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση του Covid – 19 και των συνεπειών του». Σε αυτή διαφαίνεται ότι η αρχική ικανοποίηση των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας που έφτανε το 71% στα τέλη Μαΐου, μειώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κι έχει φτάσει στο 47% μέσα σε λίγους μήνες, και μάλιστα παρενεβλήθη το άνοιγμα του τουρισμού ενώ διαφάνηκαν περισσότερο οι οικονομικές συνέπειες.

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού πλήττονται, όπως οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος, με αποτέλεσμα το 52% να αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την «επιτελική» κυβέρνηση. Μάλιστα εμφανίζεται, όπως αναφέρει η Prorata, ραγδαία μεταβολή και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα: σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών (51%) πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος, όταν τον Μάιο μόλις το 29% εξέφραζε αυτή την άποψη.

Μπορεί να συνάγει κανείς ότι είναι εντυπωσιακό το μεγάλο ποσοστό εκείνων που διάκεινται αρνητικά στη διαχείριση της πανδημίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στους οποίους περιλαμβάνονται και ψηφοφόροι του στις τελευταίες εκλογές, καθώς έχουν φτάσει στα πολιτικά γραφεία ο αναβρασμός στη βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, η πλειοψηφία (60%) αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση στο άνοιγμα του τουρισμού και το 66% αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αρνητικά διάκειται και το 55% στον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων.

Η συντριπτική πλειοψηφία (64%) επισημαίνουν ότι το ΕΣΥ είναι ελλιπώς ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ τον Απρίλιο μεσούντος του lockdown έφτανε το 53%.

Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) συμφωνεί με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Διαρκώς ογκούται το ρεύμα των πολιτών που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ στην περίπτωση που επακολουθήσει λιτότητα στη διαχείριση των οικονομικών: τώρα είναι 38%, από 31% τον Μάιο και 21% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, το 64% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου

Οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί.

Τα κανάλια

Τέλος, όπως αναλύει η Prorata, η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της. Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%. Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%.

Παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του νέου κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει ότι την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.

Διαβάστε την έρευνα της Prorata 

Ετικέτες

Documento Newsletter