Δημοσκόπηση Ευρωεκλογές: 2,5% η ψαλίδα πριν από τα θετικά μέτρα, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση Made in Greece

Δημοσκόπηση Ευρωεκλογές: 2,5% η ψαλίδα πριν από τα θετικά μέτρα, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση Made in Greece

Ισχνό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 2,5% καταδεικνύει η δημοσκόπηση του Documento για τις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί ότι η μέτρηση δεν περιλαμβάνει τα θετικά κυβερνητικά μέτρα. Η έρευνα καταγράφει επίσης αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που αντλεί από τους αναποφάσιστους.

-Οι εξαγγελίες που έγιναν πράξη. Αναλυτικά όλα τα θετικά μέτρα. Οδηγός ρύθμισης χρεών για τις 120 δόσεις.

-Μείωση ΦΠΑ: Άμεση πτώση των τιμών σε σούπερ μάρκετ και ενέργεια.

-Όλα τα ονόματα. 416 ρηγάδες στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη της ιστορικής νεολαίας της Ανανεωτικής Αριστεράς συμπαρατάσσονται με το όραμα του κυβερνώντος κόμματος.

-Παγκόσμιο Ίδρυμα… νεοφιλελεύθερης ατζέντας. ΝΔ: Πρόγραμμα κόλαση από τους παραδείσους των offshore.

-Ρένα Δούρου: «Θα ήθελα να είχα νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας». Συνέντευξης με την Περιφερειάρχη Αττικής.

-Τζένη Αρσένη: «Η Αριστερά είναι κάτι πολύ συναισθηματικό». Συνέντευξη με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

-Λογοκρισία. Άλλο hoax, άλλο ρεπορτάζ.

-Αποκλειστική συνέντευξη: Ο εγκέφαλος του «La casa de papel» μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

-Μπάσκετ: Όλοι έχουν ευθύνη για τα σημάδια εξαθλίωσης του αθλήματος.

Ένα τεύχος, άσκηση μνήμης πριν πάμε στις κάλπες- Στο HOTDOC HISTORY 

Τη σημασία των ευρωεκλογών ως πολιτική επιλογή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει το τεύχος του Hot.Doc History που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento. Υπογραμμίζει το «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ε.Ε. αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνει πως η –δικαιολογημένη- αδιαφορία των Ελλήνων (και συνολικά των Ευρωπαίων) πολιτών απέναντι στις «δεύτερης τάξης» εκλογές δεν είναι το καλύτερο φάρμακο και ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο για την επέλαση ενός νεοφιλελευθερισμού αγριότερου παρά ποτέ. Με την ευκαιρία κάνει αναδρομή στην εκλογική Ιστορία της Ελλάδας ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

Από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου 1844 έως τις επικείμενες του Μαΐου 2019 έχουν κυλήσει 175 χρόνια. Κυβερνήσεις εκλεγμένες, διορισμένες, δικτατορικές, εξόριστες, νόθες, προσωρινές και υπηρεσιακές ανέλαβαν για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα τις τύχες του ελληνικού λαού.

Γράφουν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Γιάννης Μπαζός, Βασιλική Λάζου.

Ο «εγκέφαλος» του La Casa de Papel, Άλεξ Πίνα, αποκλειστικά στο Docville

-Αποκλειστική συνέντευξη του Αλεξ Πίνα, σεναριογράφου και παραγωγού του «La Casa de Papel» της πιο δημοφιλούς μη αγγλόφωνης σειράς στην ιστορία του Netflix, στην Αφροδίτη Ερμίδη, που τυγχάνει να είναι και η πρώτη που δίνει ο ισπανός δημιουργός σε ελληνικό έντυπο.

-Μια πολιτι(στι)κή συζήτηση του Δημήτρη Χατζηνικόλα με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τζένη Αρσένη, η οποία αναφέρεται στις κρίσιμες μέρες που ζούμε και επισημαίνει «αρκεί να διαβάσουμε τα κείμενα του Μπρεχτ για να δούμε πόσο επικίνδυνος είναι ο φασισμός».

-Ο Ασντέ, ο σχεδιαστής του κόμικ ήρωα Λούκι Λουκ μιλάει στον Σπύρο Οικόπουλο για τον παρόν και το μέλλον του θρυλικού «φτωχού και μόνου καουμπόι», τονίζοντας πως επιδίωξη του είναι να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα του γουέστερν, όπως τη φαντάστηκε ο Μορίς, εμπνευσμένος από ταινίες του Τζον Χιούστον και του Σέρτζιο Λεόνε.

-Η Εμυ Ντούρου μπαίνει στο σπίτι του λαϊκού ήρωα Σαμψών (κατά κόσμο Γιάννης Κεσκιλίδης) και τα παιδιά του αφηγούνται τη συναρπαστική ζωή του ζωντανού θρύλου που έγραψε ιστορία με την υπεράνθρωπη δύναμη και το θάρρος του.

-Ο Ενκε Φεζολλάρι ανεβάζει την Βάσσα Ζελένσνοβα του Μάξιμ Γκόρκγι στη σκηνή του θεάτρου VAULT και με αφορμή την εν λόγω παράσταση ο αλβανός θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλάει στην Aφροδίτη Ερμίδη για τα Βαλκάνια, τον Γκόρκι και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

-Το 72ο φεστιβάλ των Κανών είναι προ των πυλών και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης δίνει το στίγμα της φετινής κινηματογραφικής γιορτής επισημαίνοντας την απόφαση των διοργανωτών να βασιστούν σε καταξιωμένα ονόματα και γνωστούς σταρ κάνοντας επίδειξη ισχύος.

-Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου γράφει για τα φιλολογικά περιοδικά της Αριστερής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επταετίας 1927-1934, εντοπίζοντας ιστορικά κειμήλια σαν τις επιστολές που έστειλε ο Αϊνστάιν στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο όπου διαμαρτύρεται για την αποβολή των φοιτητών «που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα» και ζητάει την επανεγγραφή τους στο πανεπιστήμιο.

-Η ομάδα UrbanΑct έχει δημιουργήσει εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα από την Αθήνα μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από τον χώρο της street art. Το ρεπορτάζ είναι της Ηλέκτρας Ζαργάνη.

-Στη στήλη new entries παρουσιάζεται ο 15άχρονος ερασιτέχνης ηθοποιός Ανδρέας Καρτσάτος που έδωσε την πρώτη του (σχολική) παράσταση στα εννιά του χρόνια και 3 χρόνια αργότερα δέχτηκε επαγγελματική πρόταση από τον Δημήτρη Λιγνάδη για να παίξει στο Billy Elliot.

Ειδική έκδοση Made in Greece: Πρόσωπα και οικογένειες του ελληνικού επιχειρείν

Στα πρόσωπα που σφράγισαν την ελληνική βιομηχανία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα είναι αφιερωμένο το δεύτερο τεύχος του Made in Greece που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento.

Στην ειδική έκδοση των 64 σελίδων παρουσιάζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες που οραματίστηκαν, εργάστηκαν αόκνως και υλοποίησαν το σύνολο ή μέρος του οράματός τους. Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται ενδελεχώς το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν και μάλιστα σε συνθήκες που δεν ευνοούσαν ιδιαίτερα την ανάπτυξη της μεγάλης βιομηχανίας. Διείδαν όμως τις ευκαιρίες που ανοίγονταν και τόλμησαν. 

Ετικέτες

Documento Newsletter