Δημόσιο χρήμα σε ανύπαρκτα site από το ΚΕΕΛΠΝΟ (πίνακας)

Δημόσιο χρήμα σε ανύπαρκτα site από το ΚΕΕΛΠΝΟ (πίνακας)

Το Hot Doc είχε αποκαλύψει από το 2014 ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτούργησε ως όχημα μέσω του οποίου μοιράστηκαν επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος για τη διαφημιστική δαπάνη του. Τα τεράστια ποσά που δίνονταν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο την προεκλογική χρονιά 2014.

Σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε δημοσιοποιηθεί από το Hot Doc, ο προϋπολογισμός του κέντρου για το 2014 ήταν 56.500.000 ευρώ. Οι προμηθευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβαν συνολικά 15.158.234 ευρώ. Από αυτά, 5.868.309 διατέθηκαν για «επικοινωνία», δηλαδή, σύμφωνα με το πόρισμα, το 40% των δαπανών του. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης μετά την άσκηση ποινικών διώξεων.

Σταυροβελονιές με το δημόσιο χρήμα

Υπάρχουν πολλές «ανύπαρκτες» ιστοσελίδες που εμφανίζονται να συνάπτουν συμβάσεις δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά το γεγονός ότι η επισκεψιμότητά τους είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι ιστοσελίδες εμφανίζονται να έχουν δημιουργηθεί λίγο προτού υπογραφούν οι επίμαχες συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κάποιες άλλες αρχίζουν να λειτουργούν αφού πρώτα έχουν υπογράψει σύμβαση με το κέντρο. Τα ποσά δίνονταν μέσω της υπογραφής διαδοχικών συμβάσεων οι οποίες δεν ξεπερνούσαν κάθε φορά τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι για τις συγκεκριμένες δεν απαιτούνταν έγκριση από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Oπως προκύπτει από την ανάγνωση την επίμαχης λίστας, η αχρείαστη διαφήμιση… έπεφτε βελόνα και κλωστή. Η πιο πρωτοφανής περίπτωση ΜΜΕ στο οποίο δόθηκαν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν σίγουρα η ιστοσελίδα velonakaiklosti.gr, η οποία έλαβε 48 χιλιάδες ευρώ το 2014. Δεν ήταν όμως η μόνη περίπτωση.

Λεφτά και… στους Ελληνες δημάρχους

Στην προσπάθειά μας να ερευνήσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για ιστοσελίδες που δεν λειτούργησαν ποτέ οδηγηθήκαμε στο σάιτ web.archive.org. Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα διαθέτει στοιχεία για 324 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να διαπιστώσουν ποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε οποιαδήποτε ιστοσελίδα στον κόσμο, ακόμη και αν δεν λειτουργεί πια.

Το σάιτ ellinesdimarxoi.gr, που έλαβε 48.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν λειτουργεί πια. Οπως φαίνεται, δεν λειτούργησε ποτέ. Αναζητώντας το στο web.archive.org βρίσκουμε ότι δεν μεταφορτώθηκε ποτέ στον κυβερνοχώρο. Αν αυτό ισχύει, είναι απορίας άξιο πού και σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Silver alert για τα ανύπαρκτα σάιτ

Καμία πληροφορία δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε αναφορικά με το ιστορικό της ιστοσελίδας www.amesa.gr και το αν υπήρξε ποτέ. Στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκουν και άλλες ιστοσελίδες, όπως: agriniopost.gr, kontrolnews.gr, newsface.gr και agriniomandata.gr. Στην πρώτη χορηγούνται 15.000 ευρώ, στη δεύτερη 45.000, στην τρίτη 105.000, ενώ στην τέταρτη 135.000 ευρώ.

…Και στο αλάτι και πιπέρι

Πολλά λεφτά για ιστοσελίδες που δεν μπορεί καν να διαπιστωθεί αν έχουν υπάρξει ποτέ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ιστοσελίδα alatikaipiperi.gr που ασχολείται με θέματα μαγειρικής χορηγείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 160.000 ευρώ.

Επαιρναν λεφτά προτού καν λειτουργήσουν!

Υπάρχει επίσης μια κατηγορία ιστοσελίδων που λαμβάνουν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίες προκαλούν έκδηλες απορίες για το πώς προτιμήθηκαν. Και αυτό γιατί –σύμφωνα με στοιχεία από το web.archive.org– είτε άνοιξαν λίγο προτού υπογράψουν τη σύμβαση και έκλεισαν λίγο μετά είτε –ακόμη χειρότερα– φέρονται να υπογράφουν τη σύμβαση προτού καν αρχίσει η λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστοσελίδα attikanews.gr, που λαμβάνει συνολικά –μέσω εννέα συμβάσεων– το ποσό των 135.000 ευρώ. Η πρώτη σύμβαση υπογράφεται στις 3 Φεβρουαρίου 2014. Και όμως στο web.archive.org εμφανίζεται να λειτουργεί για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου 2014 και να κλείνει λίγους μήνες μετά, στις 22 Ιανουαρίου 2015.

20 χιλιάδες στα «Παραπολιτικά» για… την πολιομυελίτιδα στη Συρία

Κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε σε χρήματα που δόθηκαν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» για άρθρο σχετικά με την πολιομυελίτιδα στη Συρία: «Να δίνουν, λέει, σε μια εφημερίδα 20.000 ευρώ, “Παραπολιτικά”, Κουρτάκης (…) για να δημοσιεύει άρθρο για την πολιομυελίτιδα στη Συρία (…)». Στις 8 Μαΐου 2014 δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα parapolitika.gr άρθρο με τίτλο «“Συναγερμός” για κρούσματα πολιομυελίτιδας», όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία».

Παράλληλα οι ιστοσελίδες parapolitika.gr, parapolitikaradio.gr και parapolitika90.gr έλαβαν μόνο το 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 146.000 ευρώ. Η ιστοσελίδα του ένθετου περιοδικού της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έλαβε την ίδια χρονική περίοδο 32.000 ευρώ, μολονότι φαίνεται ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 13 Νοεμβρίου 2014.

Ο… κολλητικός καρκίνος

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έτρεξε διαφημιστική καμπάνια για τον καρκίνο λες και είναι μολυσματική νόσος. Το κόστος της διαφημιστικής δαπάνης ήταν 1 εκατ. ευρώ και η εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα καρπώθηκε 650.000 ευρώ.

Συνέδριο-δώρο στην εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα

Μια ακόμη υπόθεση του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει πάει στη Δικαιοσύνη αφορά την ανάληψη της διοργάνωσης του συνεδρίου eHealth Forum 2014 από την εταιρεία Mindwork Business Solutions της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε βάρος της κ. Στουρνάρα ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, έπειτα από πόρισμα που εκπόνησε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Η δίκη έχει προσδιοριστεί ύστερα από αναβολή για τις 2 Οκτωβρίου 2019.

Το επίμαχο πόρισμα που δημοσίευσε το Documento δείχνει διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για τους τότε υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι τους… πίεζε ο χρόνος ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό στην κ. Στουρνάρα την οργάνωση του συνεδρίου eHealth Forum 2014, που είχε προϋπολογισμό 713.271 ευρώ. Στα συμπεράσματα του πορίσματος η αιτιολογία περί έλλειψης χρόνου καταρρίπτεται αφού αναφέρεται ότι «η υποχρέωση διοργάνωσης του συνεδρίου ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013». Δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο προτού διεξαχθεί εντέλει το συνέδριο.

Το eHealth Forum 2014 διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Από τον Μάιο του 2013 η Ελλάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για τη διοργάνωση του συνεδρίου με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό (HIMSS) που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προηγούμενων αντίστοιχων συνεδρίων υπό τον τίτλο eHealth Week.

Στην κατάθεσή της η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου η οποία την οδήγησε να απευθυνθεί –προφορικά– στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν για τη χρηματοδότηση της επίμαχης δράσης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2014-2020» μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο «ευέλικτη» διαχείριση αντί της διενέργειας διαγωνισμού. Εντέλει επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ο υπεργολάβος της δράσης.

Χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία και αναφορά αν εξετάστηκαν και άλλες εταιρείες –με πρωτοβουλία της κ. Παπανικολάου– κλήθηκε η Mindwork να αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου δίχως να υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο.

Η συμβολή του Αδωνη

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέα ζητήθηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να ανατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ η διαχείριση της εκδήλωσης. Πράγματι, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης εξέδωσε υπουργική απόφαση βάσει της οποίας «αναθέτουμε ενόψει ελληνικής προεδρίας στη ΕΕ την υλοποίηση της διαχείρισης της εκδήλωσης “eHealth Forum 2014” στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Η αιτία που το υπουργείο Υγείας δεν ανέλαβε την επίμαχη εκδήλωση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει εξειδικευμένο δυναμικό, την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία του οργανισμού σε ανάλογες οργανώσεις και δραστηριότητες…».

Παρότι όμως στην υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη αναφερόταν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και την «κατάλληλη τεχνογνωσία» και την «εμπειρία» να διοργανώσει την εκδήλωση, κάτι τέτοιο εντέλει δεν ισχύει αφού το κέντρο κρίνει ότι κατάλληλη για να αναλάβει αυτή την… ευθύνη είναι η εταιρεία της κ. Στουρνάρα. Και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό.

Στο πόρισμα υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο ως δικαιούχος της δράσης όφειλε –βάσει των σχετικών διατάξεων– να διενεργήσει διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό. Προκειμένου να διενεργηθεί διαγωνισμός, θα έπρεπε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου κονδύλι ανάλογο τουλάχιστον με το προϋπολογισθέν κόστος του συνεδρίου, ήτοι 713.271,00 ευρώ. Το γεγονός ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε οφείλεται σύμφωνα με τις καταθέσεις στο ότι η χρηματοδότηση του συνεδρίου από πόρους της ΕΕ εξασφαλίστηκε 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του eHealth Forum 2014, αν και η χώρα μας ήταν ενήμερη για περισσότερο από έναν χρόνο ότι θα την αναλάβει.

Πόρισμα-καταπέλτης

Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί όμως και για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ – κάποια σκέλη των υποθέσεων που αφορούν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς για τα κακουργήματα διεξάγεται ανάκριση, έχουν οδηγηθεί στο ακροατήριο. Συγκεκριμένα έχουν ασκηθεί διώξεις για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις και σύσταση συμμορίας στους Τζένη Κρεμαστινού, πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων και υπεύθυνο της δομής του κέντρου για τους οροθετικούς, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, διευθύντρια του τμήματος διοικητικού συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνα Πολύζου, υπεύθυνη επί των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, και Θεόδωρο Παπαδημητρίου, «ισόβιο» διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μια πλημμεληματική δικογραφία πέρασε πρόσφατα από το ακροατήριο και αφορούσε 74 παράνομες προσλήψεις, ενώ σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης το κέντρο λειτουργούσε ως εργοστάσιο παράνομων προσλήψεων και ρουσφετιών.

Οπως αποδείχτηκε όμως, πολλές από τις προσλήψεις που αποδίδονταν στους κατηγορουμένους είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και όχι –όπως αναφερόταν– τον Απρίλιο του 2014 (είναι υπό διερεύνηση πώς έγινε το λάθος), οπότε ο αρμόδιος εισαγγελέας δέχτηκε τις προσφυγές τις οποίες είχαν καταθέσει τρεις εμπλεκόμενοι –συγκεκριμένα οι κ. Πουλής, Θεοφιλάτου και Πολύζου– και διέταξε την «ακύρωση» της δίωξης. Η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να γίνουν οι σωστές παραπομπές για τις προσλήψεις που έγιναν πράγματι το 2014.

Οι «22» του Aδωνη

Κατά των ίδιων προσώπων καθώς και της Ελένης Τσαγκάρη, υπαλλήλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του Δημήτρη Καλαμπαλίκη, διοικητικού στελέχους του κέντρου, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα και για την υπόθεση που αφορά 22 «παράνομες» προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Οι κατηγορίες που αποδίδονται κατά περίσταση αφορούν σύσταση και λειτουργία συμμορίας, απιστία, ακόμη και απάτη εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος βάσει του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Η δίκη που αφορά μόνο τα πλημμελήματα έχει αναβληθεί για τις 30 Μαρτίου 2020.

Αναφορικά με την υπόθεση των 22 προσλήψεων, η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούσε τα σκάνδαλα στην υγεία συνέταξε πόρισμα το οποίο καταλόγιζε ηθική αυτουργία στον πρώην υπουργό υγείας Αδ. Γεωργιάδη, λόγω «ενδείξεων τέλεσης αδικήματος». Βασικό κριτήριο γι’ αυτή την απόφαση της εξεταστικής ήταν ότι ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανιζόταν ως ο βασικός ωφελημένος αυτών των προσλήψεων, αφού οι περισσότεροι προσληφθέντες υπηρέτησαν στο υπουργικό γραφείο του και, όπως ομολόγησε ο ίδιος στην εξεταστική, δεκατρείς από τους προσληφθέντες αποτέλεσαν δική του επιλογή. Η πλειοψηφία της εξεταστικής ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να διενεργηθεί έλεγχος για την υπόθεση.

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, βάσει όσων αναφέρονται στην επίμαχη δικογραφία της υπόθεσης, οι επίμαχες προσλήψεις φέρονται να πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2013 – Μάιος 2014 «δίχως να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία ούτε για το διοικητικό ούτε για το ιατρικό και νοσηλευτικό». Οι προσλήψεις δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την πρόσληψή τους, ενώ οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναρτήθηκαν ως όφειλαν στον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αναγράφονταν στις μισθοδοτικές καταστάσεις ως υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, εντούτοις δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά σε «έτερες θέσεις».

Τεράστιο το κόστος από τις προσλήψεις

Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων προσλήψεων ανήλθε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, σε 252.629,18 ευρώ. Η πληρωμή της μισθοδοσίας τους δεν έγινε από χορηγίες της Estée Lauder και του ΟΠΑΠ, όπως είχε υποστηριχτεί, αλλά με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα είτε από τις κρατικές επιχορηγήσεις που ελάμβανε το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από μέρος δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο είχε λάβει το ΚΕΕΛΝΠΟ το 2009 με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1.

Μετά την άσκηση διώξεων, έξι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ –ανάμεσά τους το ζεύγος Στ. Πουλή και Ανδρ. Θεοφιλάτου– απολύθηκαν από τον οργανισμό. Η Ανδρ. Θεοφιλάτου είναι αυτή που μαζί με την Κατ. Πολύζου υπογράφει πολλές από τις επίμαχες συμβάσεις πρόσληψης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα η κ. Θεοφιλάτου υπογράφει και πολλές από τις συμβάσεις που αφορούσαν τη διανομή διαφημιστικών κονδυλίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και σε ιστοσελίδες με ανύπαρκτη επισκεψιμότητα. Η κ. Θεοφιλάτου υπήρξε ιδιαίτερα σημαίνον πρόσωπο για τη ΝΔ, αφού επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ήταν ειδική σύμβουλος του Μαξίμου στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού. Ηταν επίσης συνεργάτιδα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Η Ανδρ. Θεοφιλάτου είναι αδερφή της Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου, που «εργαζόταν σε προηγούμενο χρονικό διάστημα στο υπουργικό γραφείο του Αδωνη».

Προσλήψεις με conditioner

Υστερα από αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η Ανδρ. Θεοφιλάτου και η Κατ. Πολύζου απέστειλαν περαιτέρω στοιχεία για τις 22 προσλήψεις. Οι βεβαιώσεις των δυο τους χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Πολάκη «καραμπινάτες ψευδείς βεβαιώσεις», κυρίως λόγω του εγγράφου 441-/τρις της 17ης Δεκεμβρίου 2008, που υπογράφτηκε από την υπεύθυνη του τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ Ιωάννα Παυλοπούλου. Στο επίμαχο έγγραφο αναλύεται πώς θα κατανεμηθεί η χορηγία της Estée Lauder για δημιουργία δομής άστεγων οροθετικών, έργο για το οποίο έγιναν οι επίμαχες 22 προσλήψεις. Βάσει αυτού του εγγράφου, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ψήφισε θετικά για την αποδοχή της χορηγίας και κατ’ επέκταση για τη δημιουργία της δομής. Στο έγγραφο η κ. Παυλοπούλου αντικρούει τους ισχυρισμούς των κ. Θεοφιλάτου και Πολύζου, αφού αναφέρει ρητά ότι 300.000 ευρώ της χορηγίας θα κατανεμηθούν αποκλειστικά για ενοίκιο κτιρίου, εργασίες διαμόρφωσης και αγορά εξοπλισμού, ενώ «η αμοιβή του προσωπικού βαραίνει τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ». Ως αποτέλεσμα, ο κ. Πολάκης κρίνει ως «προφανή τη μεθόδευση των Θεοφιλάτου Ανδρονίκης και Πολύζου Αικατερίνης».

Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει

Το τμήμα διοικητικού συντονισμού στο οποίο ήταν υπεύθυνη η Ανδρ. Θεοφιλάτου συντόνιζε και τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς. Ο σύζυγος της κ. Θεοφιλάτου, Στ. Πουλής, ήταν και μέλος της επιτροπής προμηθειών. Το 2013 με εισήγηση του κ. Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής η εταιρεία Τεχνοδροκάτ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας του Γεώργιου Δρόση, συζύγου της Κων. Θεοφιλάτου και μπατζανάκη του Στ. Πουλή, υπογράφει σύμβαση για συντήρηση του κτιρίου προστατευόμενων διαμερισμάτων που αποτελεί δομή φιλοξενίας άπορων οροθετικών. Το τίμημα είναι 134.900 ευρώ, ενώ η επιλογή της Τεχνοδροκάτ έγινε με απευθείας ανάθεση. Το 2014 η συγκεκριμένη εταιρεία –πάλι χωρίς διαγωνισμό– υπογράφει νέα σύμβαση 150.000 ευρώ για «συντήρηση κτιρίου».

Οι φακές του Πουλή

Ο κ. Δρόσης με άλλη εταιρεία, τη Δρόσης Γεώργιος και ΣΙΑ ΕΕ, αναλαμβάνει χωρίς διαγωνισμό, μέσω του υπευθύνου της δομής προστατευόμενων διαμερισμάτων Στ. Πουλή, την τροφοδοσία 21 φιλοξενούμενων ατόμων. Η εταιρεία παραδίδει ημερησίως 50 μερίδες με κόστος 12,5 ευρώ –συν ΦΠΑ– ανά μερίδα. Ολα τα πιάτα κοστολογούνται το ίδιο, είτε πρόκειται για μοσχάρι κοκκινιστό είτε για… φακές.

Τα τιμολόγια του αέρα

Η αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος διαπίστωσε ότι ο Στ. Πουλής είχε λάβει σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό 243.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Χρήματα τα οποία όταν του ζητήθηκε δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει. Μάλιστα όταν ο Στ. Πουλής κλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία να δώσει εξηγήσεις για τα εκτός μισθοδοσίας χρηματικά ποσά που εμβάζονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον προσωπικό του λογαριασμό, προσκόμισε έγγραφα που δεν έφεραν σφραγίδα του κέντρου ούτε την υπογραφή του εισπράξαντος ή τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησής του. Οι ελεγκτές επίσης διαπίστωσαν ότι ο Στ. Πουλής φέρεται να μην είχε υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης –αν και όφειλε– για τα έτη 2013 και 2014.

Το εξωχώριο επιχειρείν Χατζή – Πουλή

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ότι ο Στ. Πουλής και η Ανδρ. Θεοφιλάτου «έφτιαξαν στη Βουλγαρία την offshore Red Pepper που κατέληξε στην οικογένεια Χατζή», σχολιάζοντας παράλληλα πως η ιστοσελίδα Newpost του Τάκη Χατζή έλαβε το 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ 150.000 ευρώ.

Documento Newsletter