Δημόσια Υγεία ή Οικονομία; Τίποτα από τα δυο

Δημόσια Υγεία ή Οικονομία; Τίποτα από τα δυο

Πριν 6 μέρες, την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, το Μαξίμου έβγαζε non paper για μερικό λοκ ντάουν στη Θεσσαλονίκη, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την εστίαση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου «να αποφευχθεί το τεράστιο οικονομικό κόστος ενός προσωρινού λουκέτου στον κλάδο». Την επόμενη μέρα, Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ό,τι την προηγούμενη ξόρκιζε: προσωρινό λουκέτο διάρκειας ενός μήνα στην εστίαση.

Πριν δύο μέρες, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Αττική και ολόκληρη η Ελλάδα «είναι μακριά ακόμη από ένα ολικό λοκ ντάουν». Την επόμενη, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, μαθαίναμε ότι ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επρόκειτο να εξαγγείλει καθολικό λοκ ντάουν εντός 24ωρου.

Έχουν τρελαθεί εντελώς στην κυβέρνηση; Όχι, όμως παραπαίουν στην προσπάθειά τους να βρουν μια χρυσή τομή ανάμεσα στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και τις ανάγκες της ήδη εξασθενημένης οικονομίας. Αλλά αυτή η άσκηση είναι άλυτη άμα θεωρείς ότι οι επενδύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κάτι που «δεν το μπορούμε» (Σ. Τσιόδρας) και η ενίσχυση των ΜΕΘ «πεταμένα λεφτά» (Σ. Πέτσας).

Σε τι οφείλεται η σύγχυση

Φαίνεται πια ότι το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός έτεινε «ευήκοον ου» προς το οικονομικό επιτελείο, που έλπιζε ακόμη στον περιορισμό της ύφεσης κάτω του 10%, τη συγκράτηση του δημόσιου ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ, και τη συγκράτηση του ανόδου του δημόσιου χρέους έως το 205% του ΑΕΠ.

Όταν όμως ήρθαν τα νέα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων, και παρά την αναστολή του 80% των χειρουργείων, ο μεγάλος φόρτος σέρνει το ΕΣΥ προς το σημείο όπου αρχίζει η διαλογή ασθενών και μερικοί μόνον μπορούν να διασωληνώνονται (με πιθανότητες σωτηρίας) και άλλοι αφήνονται στη τύχη τους, (σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, αυτό συμβαίνει από την προηγούμενη εβδομάδα), η προτεραιότητα της μέριμνας για την οικονομία πάει περίπατο.

Οπότε εμφανίζεται πρωί-πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην ΕΡΤ για να μας διαβεβαιώσει ότι η χώρα «έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους», ότι «το υφιστάμενο πακέτο μέτρων θα ενισχυθεί», ότι η ύφεση βεβαίως θα μεγαλώσει, αλλά ας μην ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί η κυβέρνηση εργάζεται, έφτιαξε το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας και το στέλνει άμεσα στις Βρυξέλλες και έχουμε «λαμβάνειν» από εκεί λεφτά.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή ως αιτία αποτυχίας

Από την αρχή της πανδημίας του Covid19, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί μάταια να ισορροπήσει ανάμεσα στην υποχρέωσή της για προστασία της Δημόσιας Υγείας, και την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν δραματικά τα δημόσια οικονομικά και η ήδη εξασθενημένη από μια 10ετία ταλαιπωρίας ελληνική οικονομία.

Για την παταγώδη αποτυχία της, και στο ένα και στο άλλο μέτωπο, φταίει κατά κύριο λόγο η νεοφιλελεύθερη εμμονή της. Αυτή την οδήγησε σε άρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και τις Δημόσιες Συγκοινωνίες – που μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων κορωναϊού. Η ίδιας φύσης εμμονή στην πίστη ότι «τα σημερινά ελλείμματα είναι οι αυριανοί φόροι και άρα προτεραιότητα είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος» την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελάχιστα δυνατά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων – με αποτέλεσμα την είσοδο της οικονομίας σε πτωτικό σπιράλ.

Φταίει όμως και κάτι ακόμη: η πρωτοφανής και ολοκληρωτική επένδυση που κάνει στην εικόνα της και την επικοινωνία. Γνωστό και αναπάντητο το ερώτημα, αλλά – τώρα που ακόμη κι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος στοιχίζεται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προτρέποντας την κυβέρνηση να επενδύσει στο ΕΣΥ αντί να πηγαίνει τις επιχειρήσεις από λουκέτο σε λουκέτο, τώρα που ακόμη και αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού «Πρώτου Θέματος» γράφουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην μετατροπή των δημόσιων συγκοινωνιών σε κοιτίδες διάδοσης του κορωνοϊού, – ας το επαναλάβουμε: Με τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσας που δόθηκαν στα φιλοκυβερνητικά media, πόσες ΜΕΘ θα εξοπλίζονταν;      

Documento Newsletter