Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων άφησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος λέγοντας πως η Επιτροπή των ειδικών είναι έτοιμη να εισηγηθεί νέα μέτρα εφόσον χρειασθεί.
«Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τόνισε πως ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες, καθώς παραδοσιακά στη χώρα μας αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση η γρίπη.
Όπως είπε τα δεδομένα, μετά και χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν σε 843, πρέπει να αναλυθούν σε βάθος 5 – 7 ημερών. «Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5 – 7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε.
Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, επισήμανε πως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έδωσε έμφαση στη σημασία των εμβολιασμών τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων ευθύνονται δύο παράγοντες. «Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες… Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ. η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.