Δημιουργήθηκε ο πρώτος ώριμος ανθρώπινος καρδιακός μυς από βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες και βιοϊατρικοί μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο ανθρώπινο καρδιακό μυ από βλαστοκύτταρα, που συμπεριφέρεται περίπου όπως ο κανονικός μυς της καρδιάς.

Ο εργαστηριακός μυς, όταν βελτιωθεί κι άλλο, θα επιστρέψει στους ερευνητές να μελετάνε την ανθρώπινη φυσιολογία και ειδικότερα τις καρδιοπάθειες και τα νέα φάρμακα υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα.

Παρόλο που σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στο εργαστήριό τους πολλούς ιστούς, ακόμη και καρδιακό μυ, από βλαστικά κύτταρα που έχουν ληφθεί από δείγμα αίματος ασθενούς, οι εργαστηριακοί αυτοί ιστοί στην περίπτωση της καρδιάς έως τώρα είχαν αποτύχει να εμφανίσουν τις πιο ζωτικές συμπεριφορές που έχει μια φυσιολογική καρδιά ενηλίκου. Έτσι, δεν είχε καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να δημιουργηθεί ένας καρδιακός μυς αρκετά ώριμος, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμος για ιατρικές έρευνες.

Αυτό ακριβώς φαίνεται πως επιτεύχθηκε τώρα για πρώτη φορά. Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την σερβικής καταγωγής καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής Γκορντάνα Βούνιακ-Νοβάκοβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, κατάφεραν, με μια νέα μέθοδο, να καλλεργήσουν στο εργαστήριο μέσα σε μόνο ένα μήνα ώριμο καρδιακό μυ, ξεκινώντας από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του αίματος.

Συνήθως μια τέτοια καλλιέργεια χρειάζεται εννέα μήνες, αλλά με τη νέα τεχνική όχι μόνο η ανάπτυξη του ιστού γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά και το αποτέλεσμα είναι πιο ώριμο, όσον αφορά το επίπεδο ανάπτυξης του εργαστηριακού καρδιακού μυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ