Δημήτρης Γραμματικογιάννης: «Η μόδα ασχολείται ενεργά με την πολιτική»

Ο γνωστός fashion editor μιλάει για τον συνδυασμό αισθητικής και ηθικής στη μόδα.

Με αφορµή τη θεµατική «Όταν η ηθική συναντά την αισθητική» του Athens Fashion Film Festival βρεθήκαµε µε τον ∆ηµήτρη Γραµµατικογιάννη για να συζητήσουµε σχετικά µε θέµατα που αφορούν την ηθική στη µόδα. Ο γνωστός fashion editor και eco stylist έχει επιµεληθεί το στάιλινγκ πολλών καλλιτεχνών, όπως και την έκθεση «Art & fashion – Creative Wear Exhibition» στη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι ιδρυτής του ethicalode.com, ενώ ασχολείται ενεργά µε θέµατα όπως το προσφυγικό, η κρατική καταστολή και η κλιµατική αλλαγή.

Τι είναι ηθική µόδα;

Είναι οι αρχές που προσπαθούν να µετατρέψουν τον άβουλο καταναλωτή σε πολίτη που αναλογίζεται ότι οι επιλογές του έχουν τη δύναµη να αλλάξουν νοοτροπίες στη στρατηγική των εταιρειών που άπτονται θεµάτων σχετικά µε το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, τους κατώτατους µισθούς, την κακοποίηση των ζώων, τα πνευµατικά δικαιώµατα και πολλά άλλα. Τα ψηφιακά µέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν –όπως φάνηκε και στην περίπτωση των hashtags #MeToo, #ClimateChange, #BlackLivesMatter κ.λπ.– στην ενηµέρωση αναφορικά µε σοβαρά κοινωνικά ζητήµατα που έως πρόσφατα περνούσαν απαρατήρητα.

Ο όρος ηθική µόδα είναι γνωστός στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται γνωστός. Η τροµακτική αύξηση του fast fashion και οι αποκαλύψεις για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και µισθούς πείνας πλέον έχουν κάνει τους καταναλωτές πιο υποψιασµένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιέσεις των τελευταίων µέσω πρωτοβουλιών όπως το Fashion Revolution µε το #whomademyclothes αναγκάζουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν τα εργοστάσια µε τα οποία συνεργάζονται, να δεσµευτούν για τις συνθήκες εργασίας και τους µισθούς, να δηµοσιεύουν ετήσιες αναφορές αειφορίας και να αποκτούν υποχρεωτικά πιο φιλική συµπεριφορά προς το περιβάλλον. Βέβαια όλα αυτά είναι σε πρώιµο στάδιο.

Ποια είναι η αγαπηµένη σου ηθική σχεδιάστρια;

Η Κάθριν Χάµνετ φυσικά. Πέρα από την οικολογική της συνείδηση στις πρώτες ύλες, υπήρξε πολύ ενεργή από το 1989 παρουσιάζοντας έρευνες για ζιζανιοκτόνα που δηλητηρίαζαν ολόκληρες περιοχές, ενώ δηµιούργησε αγροτικές πρακτικές για τα δικά της υφάσµατα. Είναι επίσης γνωστή για τον πολιτικό της ακτιβισµό και τα πολιτικά µηνύµατα στα t-shirts της. Θα ήταν άδικο να µην αναφέρω και τη Βίβιεν Γουέστγουντ η οποία σε µια από τις τελευταίες της καµπάνιες προσπαθεί να ενηµερώσει την κοινωνία για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του φράκινγκ, της αµφιλεγόµενης διαδικασίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και ποια είναι η παρέµβαση της µόδας στο κοινωνικό γίγνεσθαι;

Η µόδα ασχολείται ενεργά µε την πολιτική εδώ και πολύ καιρό. Οταν τα κοινωνικά θέµατα είναι τόσο ευαίσθητα η µόδα θα ήταν επιεικώς αναίσθητη αν δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά. Φάνηκε από την πρωτοβουλία Pussyhat Project που εµφανίστηκε στις πασαρέλες για να µιλήσει δηµόσια για τη ρατσιστική τοποθέτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραµπ αναφορικά µε τις γυναίκες. Τον Σεπτέµβριο του 2016 η Μαρία Γκράτσια Κιούρι, ως νέα creative director του οίκου Dior, στην πρώτη της συλλογή έκανε αναφορές µε µηνύµατα από το δοκίµιο «Ολοι οφείλουµε να είµαστε φεµινιστές» της Νιγηριανής συγγραφέα Chimamanda Ngozi Adichie.

Και εσείς έχετε κάνει κάποιες κινήσεις στο θέµα της γυναικείας ενδυνάµωσης.

Σχεδίασα ένα φόρεµα που προσοµοιάζει σε κυκλαδίτικο ξωκλήσι µε τον τίτλο «Your body is the temple of your soul». Το σχέδιο υπενθυµίζει την αξία του ανθρώπινου σώµατος και ενισχύει την πεποίθηση πως το σώµα και η ψυχή είναι αδιαίρετα. Ως συνέπεια αυτού κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που δέχεται οποιαδήποτε µορφή κακοποίησης και εκµετάλλευσης οφείλει να αντισταθεί, να υψώσει τη φωνή της και να µας βρει όλους συµπαραστάτες.

Ποιο ήταν το κίνητρό σου για τη δηµιουργία του ethicalode.com;

Η κρίση, η κλιµατική αλλαγή, η τεχνολογική εξέλιξη: τοµείς που επηρεάζουν µια ολόκληρη εποχή, έχουν απήχηση σε όλο το οικονοµικό γίγνεσθαι, εποµένως και στη µόδα. Η κρίση έπαιξε σηµαντικό ρόλο για να δηµιουργήσω νέες εικόνες µόδας, συνδυασµένες όµως µε θέµατα της επικαιρότητας. Στο ethicalode.com εµπνεόµαστε από την οικονοµική κρίση, τους πρόσφυγες και άλλα θέµατα κοινωνικού προβληµατισµού αλλά στοχεύουµε κυρίως στην οικολογική αειφορία και τη δηµιουργία του ηθικού καταναλωτή και µιας ισχυρής οικολογικής βιοµηχανίας. ∆ιανύουµε εποχή αλλαγών και θέλουµε η µόδα να έχει λόγο σε αυτή.

INFΟ

Το Athens Fashion Film Festival διοργανώνεται στην Τεχνόπολη (14-16/2)

Ετικέτες