Η Καλαμαριά είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Στους περισσότερους είναι γνωστή από το εκτενές μέτωπο στον Θερμαϊκό και τα δεκάδες παραλιακά μαγαζιά.
Είναι όμως και μια προσφυγική συνοικία. Ακόμη και σήμερα θα ακούσει κανείς τους παλαιότερους να αναφέρονται στη Νέα Κρήνη (από την Κρήνη ή Τσεσμέ), στο Κατιρλί (από το Κατιρλί Βιθυνίας της Μικράς Ασίας), στο Κουρί (από το Κουρί Μικράς Ασίας) ή στη Νέα Αρετσού (από την Αρετσού ή Ρύσιον, που βρισκόταν στην παράλια θέση της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας).
Παράλληλα είναι και ένας δήμος με δημοκρατική παράδοση ο οποίος στα χρόνια του πανίσχυρου δικομματισμού ήταν επί σειρά ετών στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Αρκούδης είναι υποψήφιος στον δήμο Καλαμαριάς με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι αν όχι ο νεότερος ένας από τους πιο νέους υποψήφιους αφού είναι μόλις 26 ετών. Εκ των πραγμάτων λοιπόν έχει ενδιαφέρον μια συζήτηση μαζί του πριν την κάλπη της Κυριακής.
Κύριε Αρκούδη, το πρώτο πράγμα που θέλω να σας ρωτήσω είναι πως είδε ένα νέο παιδί τη χρεοκοπία της χώρας και όλα όσα ακολούθησαν και κυρίως πως είδε τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015;
Έχω την αίσθηση ότι για την δικιά μου γενιά η περίοδος της κρίσης ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε πως η υπόσχεση της διαρκούς προόδου και ανάπτυξης που υποσχόταν το σύστημα ήταν μια απάτη. Όλοι, εκείνη την περίοδο, μιλούσαν για μια χαμένη γενιά χωρίς μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε μια κοινωνική και πολιτική δυναμική τάση με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που έστρεφε το βλέμμα της προς εναλλακτικές σε σχέση με το κατεστημένο επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετουσιώσει τις αγωνίες αλλά και τους αγώνες του κόσμου σε πολιτικό σχέδιο και αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο για ένα κόμμα που μέχρι πριν λίγα χρόνια άγγιζε το 5 %. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν σαφώς δύσκολο για όλους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω όμως να θυμίσω τι έλεγε ολόκληρος ο πλανήτης εκείνη την περίοδο. «This is a coup». Δυστυχώς καταλάβαμε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ ήθελαν πάση θυσία ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει, ήθελαν να τελειώνουν με το μόνο παράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Όσοι και όσες επιλέξαμε να μείνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκείνο το καλοκαίρι το κάναμε γιατί αντιλαμβανόμαστε πώς η ιστορία δεν είναι γραμμική, πώς δεν τελειώνουν όλα σε μια νύχτα και πώς θέλει διαρκή προσπάθεια και σκληρό αγώνα για να αλλάξουμε την Ευρώπη για να αλλάξουμε την κοινωνία που ζούμε.
Πως είναι αλήθεια να είσαι στα 26 σου υποψήφιος Δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης; Πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος. Υπάρχει αυτό που κάποιοι ονομάζουν ηλικιακός «ρατσισμός»;
Θεωρώ ότι ο απλός κόσμος βλέπει θετικά το γεγονός ότι είμαι ένας νέος άνθρωπος και αντιλαμβάνεται ότι είναι καιρός να αλλάξουν τα πρόσωπα, να ανανεωθούν οι ιδέες και οι νοοτροπίες στην πόλη μας. Ξέρετε υπάρχει μια υποκριτική συζήτηση στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την συμμετοχή των νέων στα κοινά. Από την μία μια διαρκής παρότρυνση από τους δημοσιολογούντες προς τη νεολαία να αναλάβει ευθύνες, να βγει μπροστά αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα οι ίδιοι άνθρωποι θα βρουν να αναρωτηθούν αν στα 26 ή στα 30 σου είσαι έτοιμος, αν έχεις εμπειρία ή 30 χρόνια ένσημα. Εγώ λέω πώς πρέπει να τελειώνουμε με αυτό. Οι νέοι άνθρωποι και όρεξη έχουν και γνώσεις και το κυριότερο έρχονται να αλλάξουν τα πράγματα. Ε αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε και εδώ στην Καλαμαριά.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με συντηρητικά χαρακτηριστικά όπως λένε ορισμένοι; Για παράδειγμα πόσο αληθινή είναι αυτή η δυσαρέσκεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την κάλπη ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Δεν νομίζω ότι μπορούμε απόλυτα να θεωρήσουμε τη Θεσσαλονίκη συντηρητική. Είναι μια πόλη με μακρά αγωνιστική παράδοση και μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε όντως μια τομή με την διοίκηση Μπουτάρη με τα καλά και τα κακά της. Η δυσαρέσκεια σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών είναι όλο και πιο ήπια και εντοπίζεται πια σε μικρές ομάδες ανθρώπων που δεν θέλουν, θεωρώ, να δουν την πραγματικότητα. Νομίζω ότι η συμφωνία αυτή ,δείχνει πως δύο λαοί μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, να επιλύουν τις διαφορές τους. Η φιλία των λαών έχει ιδιαίτερη αξία ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων. Το πόσο θα επηρεάσει την ψήφο δεν γνωρίζω ούτε θέλω να κάνω τον μάντη. Πάντως θεωρώ ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα οφέλη αυτής της συμφωνίας και πως όσοι κραυγάζουν αποτελούν μια μικρή μειοψηφία.
Πως μπορείς να πείσεις τα νέα παιδιά να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ή να σας το πω αλλιώς, γιατί δεν συγκινεί η πολιτική τους νέους ανθρώπους;
Η πολιτική δεν συγκινεί τους νέους ανθρώπους γιατί απαξιώθηκε από το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο. Τα παραδοσιακά αστικά κόμματα πάντοτε επεδίωκαν να έχουν τους πολίτες ανενεργούς μακριά από την καθημερινή συμμετοχή και λήψη αποφάσεων. Επιπλέον καλλιεργήθηκε μια αντίληψη ότι πολιτική είναι το να κάνεις καριέρα. Θεωρώ ότι είναι στοίχημα να επαναφέρουμε την αντίληψη ότι πολιτική είναι να δημιουργείς τις συνθήκες με βάσεις τις οποίες θέλεις να ζεις στην δουλειά σου, στη σχολή σου στην καθημερινότητα σου. Αυτό είναι πολιτική. Βασικό ζητούμενο είναι να πάει η πολιτική στους νέους ανθρώπους και όχι να τους περιμένει να έρθουν. Να αντιληφθούν οι νέοι άνθρωποι ότι όταν βρίσκονται πχ σε μια θεατρική ομάδα και συζητούν συλλογικά για το πώς θα πορευτούν κάνουν πολιτική. Μέσα από την επαναφορά της συλλογικότητας νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε την αναζωογόνηση της πολιτικής.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε στην Καλαμαριά σε περίπτωση που αναλαμβάνατε Δήμαρχος;
Η Καλαμαριά δυστυχώς έχει μια συνισταμένη προβλημάτων και απαιτείται μια συνολική αλλαγή ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Θεωρώ πώς είναι καίριο να εστιάσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, στην καθημερινότητα τους. Άρα καθαριότητα, δυνατότητα πρόσβασης για όλους από άκρη σε άκρη της πόλης μας, αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Η καθημερινή διαβίωση είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Να κάνουμε την Καλαμαριά ένα πράσινο δήμο με βάσει τις νέες μορφές διαχείρισης των σκουπιδιών, να εξασφαλίσουμε περισσότερους πεζόδρομους, να φτιάξουμε μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομων, να ανασκευάσουμε ράμπες και πεζοδρόμια και να αξιοποιήσουμε επιτέλους τους χώρους που έχουμε στα χέρια μιας όπως το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα. Αν στοχεύσουμε στην καθημερινότητα των Καλαμαριωτών θεωρώ πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια πόλη πιο σύγχρονη και φιλική.
Για ένα νέο παιδί υπάρχουν ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη ή πρέπει να έρθει στην Αθήνα ή να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Είναι δεδομένο και το γνωρίζω κι εγώ από φίλους μου ότι η γενιά μου, οι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει και συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και εδώ. Πρέπει να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι μέσα από καινοτόμους τομείς μέσα από την αυτοφυή επιχειρηματικότητα, την κοινωνική και αλληλέγγυά οικονομία, μέσα από νέες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας. Θεωρώ πώς η γενιά μου έχει την ευκαιρία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν την οικονομία στην Ελλάδα, να αλλάξει τις μεθόδους παραγωγής, να συμβάλλει σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη.