Δήμαρχοι κατά της κυβέρνησης για τα ταμεία και στο βάθος «γαλάζιος εμφύλιος»

Δήμαρχοι κατά της κυβέρνησης για τα ταμεία και στο βάθος «γαλάζιος εμφύλιος»

Φωτιές ανάβει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των δήμων και των περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όχι μόνο προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά ουσιαστικά δίνει το έναυσμα για έναν γύρο σκληρής αντιπαράθεσης στο εσωκομματικό πεδίο της συντηρητικής παράταξης. Η ΝΔ, ως κυβέρνηση, ακολουθεί, παρά τις προεκλογικές ιαχές στελεχών της, την πεπατημένη. Μάλιστα, όχι μόνο δεν αναιρεί την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης για τα πλεονάζοντα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων, και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά νομοθετεί επί τα χείρω, παρά τα …προεκλογικώς θρυλούμενα.

Βάζει και τη δική της, την «γαλάζια» βούλα, αποδεχόμενη ότι οι ΟΤΑ θα ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας για τα ταμειακά διαθέσιμά τους. Πάει όμως κι ένα βήμα πιο πέρα: ποινικοποιεί δια νόμου την μη συμμόρφωση, ορίζοντας συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για τις «καμπάνες»!

Έρχεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της. Προσπαθεί με μια …ισορροπιστική διάταξη που περιέλαβε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, να απεμπλέξει σε κάποιον βαθμό όσους δήμους δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα της νομοθεσίας περί μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων. Δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν οι φορείς της Γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες όσα χρήματα είχαν σε αυτές μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018…

Όμως, ακριβώς με αυτή τη διάταξη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να παρακρατούνται ως «ποινή» ακόμα κι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) σε δήμους που δεν μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους. Η κυβέρνηση αναμένεται να βρει απέναντί της δημάρχους κάθε πολιτικού χρώματος, και, βέβαια τους «γαλάζιους» αιρετούς, που συνεχίζουν, να αντιδρούν, όπως και επί ΣΥΡΙΖΑ, στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Είναι νωπή η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση της ΝΔ να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την υποχρέωση να ανοίγουν λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος ή αυτή να έχει δυνητικό χαρακτήρα. Επίσης έθετε ως αίτημα προς την κυβέρνηση να ανασταλούν όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2019. Αφορούσε και τη μη καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σε δήμους που δεν μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους…

Παράλληλα, επιστολές και αιτήματα «απενεργοποίησης» και τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας είχαν φτάσει προ ημερών στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (υπουργό και υφυπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και Θόδωρο Λιβάνιο αντίστοιχα) , καθώς και στον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) «σήκωσαν» το ζήτημα με διάφορες παρεμβάσεις, με πρωτοστατούντες μεταξύ άλλων , αιρετούς που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ αλλά και τη ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που έστειλε επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και την ΚΕΔΕ, κάνοντας αναφορά σε «άλωση» των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επικεφαλής της είναι ο Λάζαρος Κυριζόγλου , δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο οποίος διαγκωνίζεται για την προεδρία της ΚΕΔΕ με τον επίσης γαλάζιο αιρετό , δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου…

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση κινήθηκε ουσιαστικά σε πιο ανελαστική γραμμή . Ενώ είχε ανασταλεί έως και τον Σεπτέμβριο η περιβόητη απόφαση Χουλιαράκη, με την οποία ορίζονταν κυρώσεις, τώρα θέτει νομοθετικά χρονικό όριο μετά το οποίο θα πέφτει ο πέλεκυς στους ΟΤΑ.

Τι λέει η επίμαχη διάταξη

Η κυβέρνηση επιφέρει τροποποίηση επί του ζητήματος της μεταφοράς των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διάταξη η οποία περιελήφθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών . Αυτό κατατέθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 και έχει τίτλο «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις)».

Στο άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι οι φορείς «δύνανται να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμούς διαχείρισης ή/και σε προθεσμιακές καταθέσεις στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, μέχρι του αντίστοιχου συνολικού υπολοίπου που διατηρούσαν στα ανωτέρω ιδρύματα, στις 30 Ιουνίου 2018». Επίσης, ορίζεται ότι αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα δεν συνυπολογίζονται στο μέγιστο όριο ρευστότητας όπως αυτό προσδιορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 65Α του νόμου 4270/2019).

Ετικέτες

Documento Newsletter