Στην παρέμβασή του στην Ημερίδα του Documento, με θέμα “μετανάστευση και ακροδεξιά”, ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκίνησε λέγοντας πως ξεχάσαμε ότι η Ευρώπη είναι η σκοτεινή ήπειρος η οποία γέννησε το μαζικό κίνημα του φασισμού.
Όπως είπε ο κ. Μουζάλας τα ακροδεξιά κόμματα προϋπήρχαν της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Τα κόμματα αυτά στηρίζονται στις ανισότητες μεταξύ αλλά και εντός των κρατών και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
“Το 2015” συνέχισε ο κ. Μουζάλας, “εμφανίζεται και η μεταναστευτική κρίση ενώ παράλληλα έχουμε και ένα καινούργιο φαινόμενο: πέρα από την άνοδο των μεταφασιστικών μορφωμάτων έχουμε και την ενσωμάτωση τους στη λαϊκή Δεξιά. Στην Ελλάδα αυτές οι φασιστικές απόψεις υιοθετούνται και προβάλλονται και από τη Νέα Δημοκρατία”.
“Η μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε το 2015, η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μας ξάφνιασε όλους. Η μετανάστευση είναι πρόβλημα και η Αριστερά φοβάται να την αναγνωρίσει ως τέτοιο. Είναι πρόβλημα και για τις χώρες που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και για τους ανθρώπους αυτούς. Ο ρατσισμός πλέον δεν είναι ο βιολογικός ρατσισμός των προηγούμενων χρόνων, ο σημερινός ακροδεξιός λέει ότι αυτοί είναι οι εχθροί μας γιατί έχουν έναν διαφορετικό πολιτισμό από μας. Το διαφορετικό και ο διαφορετικός φοβίζουν. Οι ακροδεξιοί στηρίζουν το ψέμα τους πάνω σε αλήθειες, το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται”.
Αναφερόμενος στην κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι ο Κούρτς και ο Όρμπάν, ήρθαν μιλώντας για τη μετανάστευση αλλά οι πρώτοι νόμοι που ψήφισαν ήτανε για την ελαστικοποίηση της εργασίας και την άλωση της Δικαιοσύνης. “Προσπάθησα πολλές φορές όταν ήμουν υπουργός να κάνουμε μία αντιπολεμική κινητοποίηση στην Ευρώπη, εκεί δηλαδή όπου δημιουργούνται τα προσφυγικά κύματα, αλλά δεν κάναμε τίποτα”.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κύριος Μουζάλας, σημείωσε ότι βρισκόμαστε, κατά τη δική του άποψη, λίγο πριν μιας ακόμα προσφυγικής κρίσης, αφού 30 εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος δε στη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, είπε πως είναι μία καλή συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση με ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά αλλά ανέφερε ότι το πρόβλημα βρίσκεται και στο γεγονός ότι όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ευρώπη ενώ στη Συρία που, όπως είπε, πήγε αμέσως μετά τη θητεία του στο Υπουργείο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία.
“Βιώνουμε κάτι πιο αποφασιστικό και επικίνδυνο”, κατέληξε ο κ. Μουζάλας, “ο στόχος των ακροδεξιών είναι η διάλυση της δημοκρατικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού υπάρχει ο κίνδυνος το 30% των ευρωβουλευτών στις επόμενες ευρωεκλογές να ανήκουν σε αυτό που εγώ λέω μετάφασιστικό χώρο. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή μας σσ κάθε χώρα να δώσουμε τη μάχη και να νικήσουμε στους δήμους και στις ευρωεκλογές”.