Λογική και αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται από τους επαγγελματίες της τραπεζικής αγοράς η αναβολή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι να κάτσει η σκόνη στις αγορές. Με την Wall Street, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη να καταρρέει την Δευτέρα από τα ιστορικά υψηλά των 26.000 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν κατά 4,6%, το σήμα που πήραν οι επενδυτές ήταν αυτό της κατοχύρωσης των κερδών.
Που σημαίνει ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων. Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό σε μία αγορά που θέλει να θεωρείται παγκοσμιοποιημένη, όπως η Ελληνική, αφού οι απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασαν στο 1,3% και λίγο πιο πριν άγγιζαν το 4%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών. Υπό αυτά τα δεδομένα, στην οδό Νίκης, όπου και η έδρα του υπουργείου Οικονομικών, επικράτησαν ψυχραιμία και βεβαίως δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Άλλωστε, χθες υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφές στην σχεδιαζόμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, που, όμως, η «διόρθωση» των ξένων χρηματιστήριων, αναγκάζει τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν ως σύμβουλοι και ανάδοχοι να ανακρούσουν πρύμναν. Αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο πιο σοβαρό διεθνώς, κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, το βιβλίο προσφορών για το Ελληνικό ομόλογο να ανοίξει ξαφνικά, είτε σήμερα (σ.σ. άλλωστε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν να αντιδρούν θετικά), είτε αύριο, διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα που θα έχει βγει και τάση. Σημειωτέον, ότι προ 15θημέρου, το Documento είχε αναφερθεί στον παράγοντα «καλό κλίμα» στις αγορές προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το Ελληνικό εγχείρημα.
Νωρίτερα, την Τρίτη οι Financial Times έγραφαν πως, τραπεζίτης που εργάζεται για την έκδοση δήλωσε ανώνυμα πως «ξεκάθαρα τίποτα δεν γίνεται σήμερα. Είτε θα περιμένουμε μία ημέρα είτε περισσότερες. Ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασισθεί».
Εξάλλου, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όλοι περίμεναν το βιβλίο προσφορών να ανοίξει και να κλείσει μέσα σε μία ημέρα. «Όλο ήταν να γίνει σε μία ημέρα, την Τρίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά μία πηγή της εφημερίδας.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο με ένα επιτόκιο που θα ήταν πέριξ του 3,33% με 3,4%.
Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές επηρεάζουν και τα ελληνικά ομόλογα καθώς έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί στο 3,75% και του 5ετούς στο 3,01%.