Deutsche Welle: Μηχανισμός αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Deutsche Welle: Μηχανισμός αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων, επί του οποίου συμφώνησαν σε στρατιωτικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ο οποίος ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη Συμμαχία.

«Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Bild που αναφέρεται στον μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, στον οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Στα συμφραζόμενα της σύγκρουσης για τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης. Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, η διμερής συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Ο μηχανισμός αποσκοπεί στο να ”περιορίσει τον κίνδυνο επεισοδίων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο”. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου να μπορούν να αποκλιμακώνονται ευκολότερα συγκρούσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Αναφερόμενη στην ένταση των τελευταίων μηνών η εφημερίδα σημειώνει: «[…] Κατά διαστήματα υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση. Διότι Άγκυρα και Αθήνα θεμελιώνουν τις αξιώσεις τους με την αποστολή πολεμικών πλοίων. Αυτό ενέτεινε την ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των δυο πλευρών».

Συμφωνία σε «σύστημα αποκλιμάκωσης»

Για το ίδιο θέμα το Spiegel: «Η σύγκρουση για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο είχε οδηγήσει τους νατοϊκούς εταίρους Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης. Τώρα όμως οι δυο χώρες συμφώνησαν σε ένα σύστημα αποκλιμάκωσης».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «μετά από ένταση πολλών εβδομάδων Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων. Μεταξύ άλλων δημιουργείται μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να αποτρέπονται θαλάσσιες και εναέριες συγκρούσεις, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών-μελών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες».

Κύπρος: Επιστροφή «χρυσών διαβατηρίων»

Στην πρόθεση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες κατά της Κύπρου για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» αναφέρεται διεξοδικά η οικονομική Handelsblatt υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση ζητά την επιστροφή των χρυσών διαβατηρίων».

H γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε πολλαπλές προβληματικές υποθέσεις ξένων υπηκόων που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια κυπριακό διαβατήριο και κατά συνέπεια πρόσβαση και στις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών «ένας κενυάτης δισεκατομμυριούχος, ο οποίος καταζητείται στην πατρίδα του λόγω λαθρεμπορίου. Επίσης ένας ρώσος μεγιστάνας, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, ένας Κινέζος που κατηγορείται για εμπόριο με πλαστές ράβδους χρυσού αλλά και ένας μαλαισιανός επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να υπεξαίρεσε δημόσιο χρήμα.

«Η απόκτηση υπηκοότητας εμπίπτει μεν στην αρμοδιότητα των χωρών μελών. Το θέμα αφορά ωστόσο όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν διακρίνει ”ρίσκα για την ασφάλεια της Ένωσης καθώς και κινδύνους σε συνάρτηση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και διαφθορά” όπως είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2019 προς την κυπριακή κυβέρνηση. Η τελευταία υποσχέθηκε να αναθεωρήσει το πρόγραμμα. Όντως αποφασίστηκαν αλλαγές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν όμως δεν είναι αρκετές. Για το λόγο αυτό σκοπεύει να δρομολογήσει στις αρχές Οκτωβρίου διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, της Μάλτας και της Βουλγαρίας, όπως έγραψε το Spiegel. Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να προκαταλάβει τη διαδικασία. Έχουν ελεγχθεί 30 πολιτογραφήσεις και σε επτά περιπτώσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των διαβατηρίων, προανήγγειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που εμμένει ωστόσο στη συνέχιση του προγράμματος καθότι απέφερε μέχρι σήμερα περί τα επτά δις ευρώ στη χώρα».

Deutsche Welle – Κώστας Συμεωνίδης

Documento Newsletter