Deutsche Welle: Η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση περιμένει τον Μάας

Deutsche Welle: Η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση περιμένει τον Μάας

Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου στα δημοσιεύματα του Τύπου – Μια αναφορά και στον πρώτο συνοριακό φράχτη των Βαλκανίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα και γράφει: «Αυτή την Τρίτη ξεκινά μια ευαίσθητη αποστολή διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίοι είναι και πάλι σχεδόν απροκάλυπτα εχθρικοί μεταξύ τους. Στην Αθήνα και την Άγκυρα ο Μάας θέλει να διερευνήσει εάν υπάρχουν τρόποι για την άμβλυνση της διαμάχης σχετικά με την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενες περιοχές της Μεσογείου. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ήδη παρέμβει τηλεφωνικά στη σύγκρουση, η οποία απειλεί να φέρει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου. Για να αποφευχθεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την αποστολή πολεμικών πλοίων».

Για το ίδιο θέμα το Spiegel σημειώνει: «Ο Μάας πηγαίνει στην Αθήνα και μετά στην Άγκυρα. Μια επικίνδυνη κατάσταση έχει προκύψει στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο για γεωτρήσεις φυσικού αερίου σε μια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα. Ο Μάας θέλει να ακούσει εάν τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διάλογο. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να στέλνουν πλοία, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. Η επόμενη κρίση περιμένει λοιπόν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών».

Σοβαρές συνέπειες αν κλιμακωθεί η ένταση

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η Γερμανία εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μεταβαίνει στην Αθήνα και την Άγκυρα την Τρίτη. Η Γερμανία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν άμεσο διάλογο και θα διευκρινίσουν απευθείας τα αμφιλεγόμενα ζητήματά μεταξύ τους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας τις εντάσεις στην περιοχή, συμπλήρωσε. Σε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να προκληθεί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες. Πρέπει να υπάρξουν μηνύματα αποκλιμάκωσης, δήλωσε. Οι εντάσεις επηρεάζουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Πρώτη η Ελλάδα έφτιαξε φράχτη στα Βαλκάνια

Ρεπορτάζ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις προθέσεις της Σερβίας να κατασκευάσει φράχτη με στόχο να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση. Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς εξιστορεί την πρόσφατη κατασκευή φραχτών στα Βαλκάνια υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας και γράφει: «Η Σερβία ολοκληρώνει την περίφραξη των Βαλκανίων. Όλα ξεκίνησαν με την Ελλάδα, η οποία διασφάλισε με ένα φράχτη ένα τμήμα των μακρών χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία στη Θράκη, εκεί όπου ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα σε μεγάλες εκτάσεις. Αυτό έγινε «προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση», όπως ειπώθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από την Αθήνα. Έτσι το παρουσίασε η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ρητώς είχε αναφέρει ότι είχε ως πρότυπο τον αμερικανικό φράχτη με το Μεξικό. Ο ελληνικός φράχτης επεκτάθηκε σταδιακά αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κυβέρνησε από το 2014 έως το 2019, επέμεινε επίσης σε αυτόν. Το 2013 η Βουλγαρία αποφάσισε να εξασφαλίσει και τα δικά της σύνορα με την Τουρκία με έναν φράχτη. Ένα πρώτο τμήμα μήκους 30 χιλιομέτρων χτίστηκε το 2014, αργότερα προστέθηκαν επεκτάσεις. Ακολούθησε η Ουγγαρία το καλοκαίρι του 2015».

Deutsche Welle – Μαρία Ρηγούτσου

Documento Newsletter