Deutsche Welle: Ελληνοτουρκικά – Σε αναζήτηση κοινής στάσης στην ΕΕ

Deutsche Welle: Ελληνοτουρκικά – Σε αναζήτηση κοινής στάσης στην ΕΕ

Το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο απασχολεί και σήμερα το γερμανικό Τύπο.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ παρατηρεί ότι παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση, η Τουρκία εντείνει την παρουσία της στην περιοχή. “Ο Ερντογάν προσπαθεί, όπως πολλοί εκ των προκατόχων του, να υιοθετήσει το αφήγημα των επιθέσεων από ξένες δυνάμεις, στις οποίες η χώρα του είναι δήθεν εκτεθειμένη και εναντίον των οποίων θα πρέπει να αμυνθεί”, σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος. “Αυτό του εξασφαλίζει διακομματική στήριξη επειδή πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αλλά και στο θέμα των υδρογονανθράκων ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι έχει την πλειοψηφία στο πλευρό του. Για την κυβέρνησή του δεν υπάρχει καμιά αφορμή για να μαλακώσει την πολιτική της αντιπαράθεσης. Αυτή η μαξιμαλιστική πολιτική αποδεικνύεται δύσκολη για την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να συνενώσει τα συμφέροντα πολλών ομάδων (κρατών)”.

Σε αυτό το δύσκολο αυτό έργο εξισορρόπησης καλείται να δοκιμαστεί η γερμανική προεδρία αυτό το εξάμηνο. “Στόχος του Βερολίνου είναι να μιλήσει η ΕΕ με μια φωνή … στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε ετοιμάσει κατάλογο με συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος προσώπων στην Λευκορωσία αλλά δεν έφτασε σε τελική απόφαση, παρά μόνο ως εξαγγελία για την επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ” σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Ως εμπόδιο στο δρόμο προς μια επιδιωκόμενη κοινή στάση θεωρείται όχι μόνο το δύσκολο ερώτημα, ποια στάση πρέπει να τηρηθεί απέναντι στη Ρωσία αλλά και η έντονη διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα το Βερολίνο φάνηκε την περασμένο εβδομάδα να οργίζεται για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Υπάρχει κάποια πληροφορία, που αναφέρει ότι η Αθήνα αντέδρασε στη γερμανική οργή και εμπόδισε την τελική απόφαση για τη Λευκορωσία. Βέβαια, επιβεβαίωση περί τούτου δεν υπάρχει ούτε από την Αθήνα, ούτε από το Βερολίνο”.

Τέλος, με αφορμή την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας η Handelsblatt αφιερώνει άρθρο γύρω από την καριέρα του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει.

Deutsche Welle – Ειρήνη Αναστασοπούλου

Documento Newsletter