Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ μίας υποχρεωτικής καταχώρησης των πραγματικών ονομάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Η άλλη πλευρά χαρακτηρίζει τη θέση του ως «ένα κακό αστείο».
«Ποια είναι τα καλύτερα γιατροσόφια για το κρυολόγημα;» και η μηχανή αναζήτησης βγάζει χιλιάδες αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι απαντήσεις και οι απόψεις άπειρες – είτε σε φόρουμ, είτε σε κοινωνικά δίκτυα οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν εμπειρίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα. Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν τα πραγματικά ονόματά τους, αλλά επιλέγουν ψευδώνυμα.
Όμως μία παλιά συζήτηση έχει επανέλθει αυτή περίοδο στο προσκήνιο: Φταίει η ανωνυμία για τα αυξημένα φαινόμενα διαδικτυακών απειλών και μηνυμάτων μίσους; Πολιτικοί και δημοσιογράφοι λαμβάνουν επανειλημμένα ανώνυμα απειλητικά μηνύματα. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα στη Γερμανία είναι εκείνο του αρχηγού της αστυνομίας στην πόλη Όλντενμπουργκ Γιόχαν Κίμε, ο οποίος επέκρινε δημοσίως δηλώσεις πολιτικών του κόμματος Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Στον απόηχο των δηλώσεων, μια απειλή θανάτου κατέληξε στον ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του. Ο αποστολέας φυσικά άγνωστος.
Για τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα είναι σαφές: «Η ανωνυμία αίρει τις αναστολές», όπως δήλωσε στην Bild am Sonntag. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της υποχρεωτικής καταχώρησης ονομάτων στο διαδίκτυο. Έτσι, θεωρεί, πως με ένα τέτοιο μέτρο θα αυξηθούν οι ενδοιασμοί και κατά συνέπεια θα μειωθούν τα φαινόμενα απειλών και μίσους στο διαδίκτυο.
«Η ανωνυμία εξασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση γνώμης»
«Δεν είναι καλό να γράφει κανείς με το πραγματικό του όνομα», λέει ξεκάθαρα ο ειδικός των κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης Μάρτιν Φέρενσεν. Επειδή, όπως υποστηρίζει, η ανωνυμία εξασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. «Στην καθημερινή ζωή κανείς δεν περπατά στο δρόμο ή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με μία ταμπέλα που αναγράφει το όνομά του», δήλωσε ο Φέρενσεν στην DW.
Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι πολιτικοί επικρίνουν επίσης μία ενδεχόμενη υποχρεωτική καταχώρηση των ονομάτων στα κοινωνικά δίκτυα. «Υπάρχουν συχνά σοβαροί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, για παράδειγμα για να προστατευθεί από διακρίσεις ή επιθέσεις. Αυτό ισχύει από επιστολές προς κάποιον συντάκτη που εργάζεται σε εφημερίδα μέχρι και για δηλώσεις ή σχόλια στο διαδίκτυο», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κριστίν Λάμπρεχτ.
To γεγονός ότι η θέση αυτή περί ανωνυμίας στα κοινωνικά δίκτυα προέρχεται συγκεκριμένα από τον Σόιμπλε έχει για τον Φέρενσεν μια παράξενη επίγευση: «Ο Σόιμπλε θεωρείται εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος αντίπαλος της χρήσης των κοινωνικών μέσων στην ομοσπονδιακή βουλή», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «το ότι κάποιος επιδιώκει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ δεν κινείται καθόλου σε αυτούς τους ψηφιακούς χώρους φαίνεται σαν ένα κακό αστείο».