Για να συγκρατήσει την φθορά της κυβέρνησης, υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές, απορρόφηση ανατιμήσεων, στήριξη νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Με ένα πακέτο παροχών προεκλογικού χαρακτήρα που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εισοδηματικές ενισχύσεις για τους νέους και τη μεσαία τάξη και μέτρα για την απορρόφηση της ακρίβειας, θέλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να ανακόψει την πτωτική πορεία στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνησή του.
Οι απανωτές αποτυχίες της κυβέρνησης στις πυρκαγιές, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το φιάσκο του ανασχηματισμού δημιουργούν περιβάλλον πιέσεων για τον πρωθυπουργό που βλέπει τις μονάδες της δημοφιλίας και της αποδοχή τους να μειώνονται. Ωστόσο οι εκτεταμένες παροχές του δημιούργησαν την απορία αν το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βασίσει τις παροχές στα καλά αποτελέσματα της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και την αναθεώρηση προς τα επάνω του στόχου για την ανάπτυξη του 2022 και να τις συνδέσει με τον απολογισμό της διετίας του και την εκπλήρωση των υποσχέσεών του. «Το είπαμε το κάναμε» ήταν το σύνθημα που έριξε.
Φυσικά απέφυγε αυτοκριτική και αναγνώριση συγκεκριμένων λαθών ενώ συνθηματολογώντας μίλησε για «πλατιά συμμαχία της λογικής και της συνέπειας που εκφράζει η κυβέρνηση».
Κατά την συνήθειά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, παρουσίασε μια εξωραισμένη εικόνα της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι προστάτευσε τα εισοδήματα. Φυσικά έδωσε έμφαση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9% του ΑΕΠ για το 2022.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν θα υπάρξει ξανά συνολικό lockdown και επέμεινε στον εμβολιασμό για την προστασία των πολιτών λέγοντας ότι θα επενδύσει στην πειθώ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον νέο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ως το κατάλληλο πρόσωπο για να δημιουργήσει τον μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων του μέλλοντος.
Έδωσε απάντηση και στην τοποθέτηση Τσίπρα για την πολιτική συναίνεσης λέγοντας ότι στο εξής θα την επιδιώξει με διάλογο με τους πολίτες.
Εθνικό σχέδιο για τους νέους
Με μία επικοινωνιακή κίνηση θέλησε ο πρωθυπουργός να προβάλλει ότι βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής του τη νέα γενιά. Στις δύο πρώτες σειρές των καλεσμένων στο Βελλίδειο για την ομιλία του πρωθυπουργού είχαν τοποθετηθεί μέλη της ΟΝΝΕΔ με την κάμερα της κρατικής τηλεόρασης να κάνει τις σχετικές λήψεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του ακριβώς υπογραμμίζοντας ότι με την ταξιθέτηση αυτή θέλησε να δείξει ότι βάζει στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων του τη νέα γενιά.
Το πακέτο των παροχών για τους νέους περιλαμβάνει:
-«Πρώτο ένσημο»: 1200 ευρώ σε όσους νέους προσλαμβάνονται ως πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία -600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ για μείωση του μισθολογικού κόστους.
-Αύξηση 50% στις επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας από 100.000 σε 150.000. Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς στα παιδιά αξίας έως 800.000 ευρώ.
-Επέκταση του στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ το έτος στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ. Κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών – μείωση έως 20 ευρώ τον μήνα από 1-1-2022
-Δωρεάν 50 GB για όλους του ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του 2021
-Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δέσμη φοροελαφρύνσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:
-Μείωση μέχρι 50% ανάλογα με την απώλεια τζίρου της αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών
-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 22%
-Έκπτωση 30% στον φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές
-Θέσπιση υπερ εκπτώσεων 100% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Για τη αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ανακοίνωσε
-Κάλυψη τουλάχιστον έως 80% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε νοικοκυριό μέσω δημιουργίας νέου ταμείου ενεργειακής μετάβασης προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ
-Μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, μην αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό και κινηματογράφους
-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
-Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό από 1-1-2022
-Διπλασιασμός ποσού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο του 2021 για όλους του δικαιούχους
-Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
-Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
-30% έκπτωση φόρου για δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους.
Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων
-Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
-Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
-Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
-Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
-Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
-Θέσπιση υπερ εκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
-Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
-Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022
-Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022
-Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του».