Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ψίχουλα και… data στους νέους, ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ψίχουλα και… data στους νέους, ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς

Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη τα μέτρα της κυβέρνησης υπό το φόντο της έντονης λαϊκής αγανάκτησης μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά λαϊκά αγαθά και υπηρεσίες.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται κομβικός σταθμός επανεκκίνησης προς μία ακόμη δημιουργική διετία. Αλλά και αφετηρία σχεδιασμού μιας νέας συναρπαστικής δεκαετίας. Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα. Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές.

Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Η Ελλάδα δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της. Τα σύνορά μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά. Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας. Διαθέτουμε Σχέδιο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: στην αύξηση των καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας, στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, στα μειωμένα κόκκινα δάνεια, στον δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.

Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16.4%. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνουμε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Ανάπτυξη για όλες και όλους! Σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Mέτρα για νέους αλλά κυρίως για τους… εργοδότες

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους.

«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα.

Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ» ανέφερε.

Πρόκειται βέβαια για ένα μέτρο που δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση των νέων αλλά των εργοδοτών τους αφού το μισό ποσό ενίσχυσης θα καταλήγει στα ταμεία τους!

Αλλά και η εξαγγελία για 50.000 επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, αυτούς που πρωτίστως αφήνει ικανοποιημένους είναι τους εργοδότες που θα λάβουν κι άλλες απαλλαγές από εισφορές αλλά και ζεστό χρήμα για να πληρώνει μισθούς των νέων εργαζομένων.

Δόλωμα.. data σε νέους για να εμβολιαστούν

Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίσης από 1/1 2022 μηδενισμό  για τους κάτω των 29 του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους. Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολόγησης για επιχειρήσεις

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ για τους επιχειρηματίες εξήγγειλε νέα μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φόρου στο 22%, μείωση φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και “υπερεκπτώσεις” για το πράσινο κεφάλαιο.

«Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.»

«Μικρότερος ΕΝΦΙΑ το 2022»

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μειωμένο ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, επέκταση για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021, χωρίς να πεί όμως κάτι πιο συγκεκριμένο.

Χαμηλό ΦΠΑ στον… καφέ, «εξαφάνιση» αυξήσεων στο ρεύμα

Ο Κ. Μητσοτάκης “είδε” πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία, ενώ εξήγγειλε μείωση ΦΠΑ στον… καφέ αλλά όχι σε όλα τα βασικά λαϊκά αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έταξε… εξαφάνιση αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα!

«Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

 

 

 

Documento Newsletter