Δέσποινα Κουτσούμπα στο documentonews.gr: «Ηθικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου στη Μύκονο οι σπείρες εκβιαστών»

Δέσποινα Κουτσούμπα στο documentonews.gr: «Ηθικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου στη Μύκονο οι σπείρες εκβιαστών»

Η αρχαιολόγος και αντιπρόεδρος του ΣΕΑ καταγγέλλει στο Documento τις πρακτικές της υπαλλήλου του ΥΠΠΟ, η οποία απολάμβανε την εύνοια της πολιτικής ηγεσίας και βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες με την κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σχετιζόμαστε με μίζες, ούτε όλοι οι συνδικαλιστές. Οι τρεις κατηγορούμενοι προέρχονται από μια συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία). Θέλω να διευκρινίσω ότι είναι αδιανόητη μειοψηφία στους υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισμού αυτοί που αντί να υπηρετούν τον νόμο, υπηρετούν την τσέπη τους. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχαιραν ιδιαίτερης μεταχείρισης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ», λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με την υπόθεση της σπείρας εκβιαστών.

Ανάμεσα στους τρεις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στη σπείρα εκτός από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται και υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών. Η εν λόγω υπάλληλος έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και σωρεία άλλων παραβάσεων («δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, και παράβαση καθήκοντος» τελεσθείσες κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθησιν»). Όπως προκύπτει από έγγραφα αναρτημένα στην Διαύγεια βρίσκεται στη λίστα των αγαπημένων της πολιτικής ηγεσίας, αφού έχει διοριστεί σε επιτροπές του ΟΔΑΠ, όπως στην επιτροπή για τον διαγωνισμό για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ( Aρ. πρωτ. : ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/25641), διαγωνισμός που προκάλεσε σάλο, αλλά και σε αυτή για τον διαγωνισμό για την έκδοση και την ακύρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου (ΑΔΑ: 6ΜΕ446ΜΖΜ4-ΓΦΖ)..

Η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει στο παρελθόν υπερασπιστεί αποφάσεις της κ. Λίνας Μενδώνη που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ΣΕΑ, όπως τις αλλαγές στη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων) όπου η σύνθεση άλλαξε ώστε να μην έχουν την πλειοψηφία οι αρχαιολόγοι, ενώ δεν είχε υπερασπιστεί τον υπάλληλο-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρό ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στη Μύκονο και χειριζόταν τρεις μεγάλες υποθέσεις αυθαιρεσίας σε παραλιακές τοποθεσίες και τον Μάρτιο του 2023 δέχθηκε βίαιη επίθεση. «Όταν πέρυσι δάρθηκε ο συνάδελφος αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, μου είχε κάνει εντύπωση ότι το πρωτοβάθμιο σωματείο των μηχανικών -στο οποίο γραμματέας είναι η προφυλακιστέα σήμερα υπάλληλος- όχι μόνο δεν είχε βγάλει ανακοίνωση συμπαράστασης στον συνάδελφο, όχι μόνο έβγαζε ανακοινώσεις για να δυσφημίσει τον ΣΕΑ που έδινε αγώνα για την υπόθεση της Μυκόνου, αλλά επιπλέον, η συγκεκριμένη συνάδελφος μου είχε κάνει φραστική επίθεση για τον Μανώλη, ότι δεν ήταν καλός υπάλληλος. Την ώρα που ο Μανώλης ήταν ακόμη στο νοσοκομείο, η συγκεκριμένη τον λοιδωρησε, εις επηκοον συναδελφων. Πήρε την απάντηση που της αρμόζει βέβαια. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα όμως ότι δεν είμαστε όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού από την ίδια «μεριά», ειδικά όταν αφορά θέματα όπου η προστασία των μνημείων προσκρούει σε συμφέροντα ιδιωτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα», μας λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα. Και συνεχίζει: «Εκ των υστέρων, έτσι όπως διαβάζω όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θεωρώ ότι πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται στην δικογραφία για την κατηγορούμενη υπάλληλο συνιστούν ηθική αυτουργία στον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας. Γιατί όταν έχεις υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους και άλλους επίορκους υπαλλήλους που υπόσχονται στους επιχειρηματίες ότι θα τα τακτοποιήσουν όλα και θα τα κάνουν όλα όπως τα θέλουν, τότε είναι «λογικό» κάποιος να θεωρεί ότι πρέπει να βγάλει από την μέση έναν αρχαιολόγο, ο οποίος εφαρμόζει τον νόμο αν έχει βρει κάποιον άλλον υπάλληλο του υπουργείου που πληρώνεται για να μην εφαρμόζει τον νόμο, όπως ».

Να σημειώσουμε ότι η υπάλληλος και τμηματάρχης ήταν εισηγήτρια στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής για θέματα αρμοδιότητας της, όπως τα καταστήματα για τα οποία κατηγορείται ότι εξέδωσε πλαστές βεβαιώσεις, αλλά και διορισμένο από την Υπουργό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, ένα πολύ ευαίσθητο συμβούλιο που αντιμετωπίζει από τη μία την πίεση της τουριστικοποίησης και από την άλλη την ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων και των παραδοσιακών οικισμών. «Η συνάδελφος έχει επιδείξει παραδειγματικά αχρεία συμπεριφορά απέναντι στους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και πολλάκις έχει καταγγελθεί από μέλη μας ότι ενώ αρχαιολόγοι έκαναν εισήγηση για την προστασία των αρχαίων η εν λόγω υπάλληλος πάντα έπαιρνε το μέρος του ιδιώτη. Εκ των υστέρων φαίνεται ότι υπήρχε λόγος και δεν ήταν μια κακή συμπεριφορά. Για μία υπόθεση η προφυλακισμένη είχε πάρει συνάδελφο αρχαιολόγο και την επέπληξε γιατί έκανε έλεγχο. Εκ των υστέρων είδαμε την υπόθεση μέσα στα σημειώματα των εκβιαστών που γράφουν ότι είχαν πληρωθεί για το συγκεκριμένο κατάστημα στην Μύκονο», προσθέτει η κ. Κουτσούμπα.

Μετά από μέρες σιωπής, νωρίτερα το μεσημέρι, η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τους τρεις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ τους έθεσε σε αναστολή καθηκόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας έθεσε αυθημερόν σε αργία τους υπαλλήλους του Δήμου που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Πάτρα: Αναστέλλεται η λειτουργία του Καραμανδάνειου λόγω ζημιών από τη φωτιά

Πάτρα: Επίθεση της Αστυνομίας σε συνδικαλιστές που έσβηναν τη φωτιά στο Καραμανδάνειο

Ο Ευαγγελάτος δεν δίστασε να παλέψει με τα κύματα στο μοιραίο ιστιοπλοικό που σκοτώθηκε η αθλήτρια – Χαμός στο Twitter

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter