Αποδυναμωμένος ο Άδωνης Γεωργιάδης που διασώθηκε – κερδισμένος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που αναβαθμίστηκε και αυτονομήθηκε
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», όσον αφορά τον προαναγγελθέντα εδώ και μήνες ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Δέσμιος των πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων και των εσωκομματικών ισορροπιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τόλμησε να απομακρύνει ούτε καν τους κατά γενική ομολογία αποτυχημένους υπουργούς του -για τους οποίους είχαν υπάρξει διαρροές από το ίδιο το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου τους τελευταίους τρεις μήνες. Περιορίστηκε σε αλλαγές σε ορισμένους υφυπουργούς λέγοντας ότι «συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα».
Με τις επιλογές του, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε «να επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος». Έτσι, προχώρησε στην αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθάνάση σε αναπληρωτές υπουργούς και παράλληλα κάλυψε τις κενές θέσεις υφυπουργών στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας ενώ όρισε και ενάν επιπλέον υφυπουργό Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας για να βάλλει στο σχήμα την Ζωή Ράπτη.
Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ενίσχυσε και κατέστησε αυτόνομη από τους προϊσταμένους υπουργούς τη νέα δομή που ανακοίνωσε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Χαμένοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα, από τους οποίους αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και μειώθηκε ο ρόλος τους. Από μία άποψη έστω και αποδυναμωμένος διασώθηκε και παρέμεινε στην κυβέρνηση ο κ. Γεωργιάδης. Κερδισμένοι οι αναβαθμισθέντες και αυτονομηθέντες Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης που θα έχουν και αυξημένο ρόλο μαζί με τον Άκη Σκέρτσο στην διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ενδιαφέρον έχει η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του Παναγιώτη Τσακλόγλου και μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας. Κάπως έτσι ο Γιάννης Βρούτσης διασώζεται -μετά την παρέμβαση Σαμαρά- αλλά το χαρτοφυλάκιο της ασφάλισης που κατείχε παλαιότερα ο Νότης Μηταράκης -τον οποίο κατάφερε παλαιότερα να ξεφορτωθεί ο κ. Βρουτσης- τώρα πηγαίνει στον Παναγιώτη Τσακλόγλου, γνωστό, για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Από μία άποψη το στίγμα του ανασχηματισμού δίνουν οι αλλαγές που δεν έγιναν. Ο κ. Βρούτσης δεν ήταν ο μόνος που διασώθηκε, παραμένουν στην κυβέρνηση οι υπουργοί Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Διασώθηκε ακόμη και ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης (κατόπιν των ισχυρών πιέσεων του προστάτη του τον οποίο δεν τολμά να δυσαρεστήσει ο πρωθυπουργός λένε οι κακές γλώσσες. Παράλληλα δεν καλύφθηκε η θέση του προσφάτως παραιτηθέντος υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κρανή.
Γενικότερα ο κ. Μητσοτάκης είτε είναι δέσμιος των ισορροπιών σε σημείο που δεν μπορεί να απομακρύνει ούτε τους πλέον αποτυχημένους υπουργούς του, είτε έκανε περιορισμένες αλλαγές για να στελεχώσει την πενταμελή Επιτροπή διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφήνοντας τον απαραίτητο εκτεταμένο ανασχηματισμό για αργότερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός αποφάσισε:
– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται:
Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων. Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Στο ίδιο πάντα πλαίσιο το Μαξίμου προβάλλει ότι “πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος και έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις”.
Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/08/04/5f292f28825e6360de52b202.pdf
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/08/04/5f292efb825e6350f862f132.pdf