Την πιθανότητα καταγραφής 4 με 5.000 κρουσμάτων ημερησίως ανέφερε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, σχετικά με τους χειρισμούς της αναφορικά με την πανδημία.
Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως λανθασμένη την όλη προσέγγιση αντιμετώπισης της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι κάθε νέο lockdown είναι «λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο». Τόνισε δε ότι εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τον Απρίλιο και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, δεδομένου ότι το R (ρυθμός μετάδοσης) του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε μπορεί και να καταγράφονται 4.000-5.000 κρούσματα ανά ημέρα την περίοδο εκείνη.
Ο καθηγητής Γενετικής επεσήμανε ότι η χώρα εφαρμόζει αυστηρότερους περιορισμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο και για την κόπωση των πολιτών, καθώς «η συνεχής αναβολή του ανοίγματος δημιουργεί τεράστια κούραση».
Για τον κ. Δερμιτζάκη, μία λύση θα ήταν η αποσυμπίεση των δραστηριοτήτων των πολιτών ούτως ώστε να υπάρχει κοινωνικοποίηση σε εξωτερικούς χώρους, παράλληλα φυσικά με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας.
«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση».
«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», υπογράμμισε.