ΔΕΘ και τρίτη αξιολόγηση στην ατζέντα του Μαξίμου

ΔΕΘ και τρίτη αξιολόγηση  στην ατζέντα του Μαξίμου

Ραντεβού στις 21 Αυγούστου (μία εβδομάδα μετά ανοίγει και η Βουλή) έχουν δώσει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και επίσημα πλέον θα ανοίξουν τον φάκελο ΔΕΘ, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να βγάλει από το συρτάρι του και το χαρτί του κυβερνητικού ανασχηματισμού (πιθανότατα μετά τη ΔΕΘ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου), χωρίς όμως να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οι σχετικές αποφάσεις. 

Την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει στο Documento «απολύτως ανοησίες» τα δημοσιεύματα για ανασχηματισμό ακόμη και εντός του Αυγούστου, ενώ όποιος υπουργός δέχεται σχετικό ερώτημα απαντά «δεν γνωρίζω τίποτε».

«Τα πραγματικά προβλήματα και τα μείζονα θέματα δεν βρίσκονται στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συστημικού Τύπου» σημειώνει με νόημα στέλεχος του Μαξίμου. Ποια είναι αυτά; «Φυσικά η έναρξη και η ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης», οι «γερμανικές εκλογές και οι νέοι συσχετισμοί στην καγκελαρία», ο «προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» και η «προσπάθεια οριστικής εξόδου από τα μνημόνια το φθινόπωρο του 2018».

Το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι η προσπάθεια να μπει ένα προοδευτικό αποτύπωμα στην ατζέντα εσωτερικού, όπως επιθυμεί και η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία εκθέτει τη ΝΔ. η οποία φαίνεται να ποντάρει στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», και από την άλλη αναδεικνύει τις διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έσπευσε την περασμένη Πέμπτη να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αυτή του «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών», αλλά στο Μαξίμου στάθηκαν στη χρονική στιγμή της δήλωσης του κ. Καμμένου, λίγες ώρες μετά τη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «παρωχημένο εθνικισμό».

«Σε κάθε περίπτωση» λένε «δεν τίθεται κανένα θέμα για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ», ενώ στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι το κυβερνητικό σχήμα να μπει από νέα αφετηρία και με νέα πρόσωπα στην τελική ευθεία μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2018 (θα έχει έναν χρόνο στη διάθεσή του).

Οι βασικές προτεραιότητες

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο των αξιολογήσεων. Η επόμενη και τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο δεν είναι σίγουρο πότε θα ολοκληρωθεί, αφού τον ίδιο μήνα διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές και οι πάντες θα αναμένουν τον επόμενο ένοικο της καγκελαρίας.

Οποια κι αν είναι πάντως η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης δεν αναμένουν εκπτώσεις όσον αφορά τις αξιολογήσεις και τα περίφημα προαπαιτούμενα. Θα επηρεαστούν όμως, όπως λένε, περιφερειακά θέματα. Για παράδειγμα υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις από την πλευρά των θεσμών (κυρίως του ΔΝΤ) δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ο δρόμος πάντως μόνο εύκολος δεν είναι. Η αξιολόγηση στο δημόσιο έδειξε ότι τα προβλήματα παραμένουν και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναζητούν τρόπους να κλείσουν την αξιολόγηση χωρίς να έρθουν σε κόντρα με την ΑΔΕΔΥ, με δεδομένη και την εντολή του Μαξίμου να κλείσει πάση θυσία η εκκρεμότητα εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων (έπρεπε να είχε εκπληρωθεί τον Ιούνιο).

Ωστόσο, με το ποσοστό αποχής των δημόσιων υπαλλήλων από τις σχετικές διαδικασίες να κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, κάποιοι εντός της κυβέρνησης επιμένουν ότι «αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα».

«Το πώς θα χειριστεί η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη το συγκεκριμένο θέμα (επί του παρόντος διαμηνύει πως δεν θα προχωρήσει σε μέτρα καταναγκασμού και επιβολής κυρώσεων), ενόψει μάλιστα του επικείμενου ανασχηματισμού, είναι ένα θέμα» λέει κομματικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον συνδικαλισμό στο δημόσιο. Και κυρίως αν θα αναζητήσει κεντρική γραμμή από το Μαξίμου. Οι όποιες αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στο υπουργείο επιμένουν ότι θέματα όπως η κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και η επιλογή διευθυντών θα τρέξουν ανεξάρτητα.

Το επόμενο θέμα που αφορά την αξιολόγηση και είναι ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου είναι οι αποκρατικοποιήσεις, εδώ όμως, λέει στέλεχος του Μαξίμου, «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν και το κλίμα ευνοεί».

Οπως είναι φυσικό, με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις που αφορούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (στην αρχή του επόμενου έτους), από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σχεδιασμός του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών για το «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) που θα λειτουργήσει τρόπον τινά σαν ασφάλεια στις αγορές και θα επιτρέψει την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο που επιζητούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνεχίζεται κανονικά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πριν από τη ΔΕΘ –όπου πιθανότατα από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με φορείς της πόλεις και θα αναδείξει το κυβερνητικό έργο σε χρονίζοντα προβλήματα όπως η απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες, ο ΟΑΣΘ και το μετρό– θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ( 7 και 8 Σεπτεμβρίου) ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η συνάντηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το Μαξίμου και βασικό θέμα της θα είναι η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, με την Αθήνα να αναζητεί συμμάχους για τη λεγόμενη καθαρή έξοδο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κέρκυρα προκειμένου να παραστεί στο Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα δώσει το «παρών» στο 3ο περιφερειακό συνέδριο στην Κρήτη.

Τέλος, ψηλά στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ένα θέμα που τρέχει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, με πηγές της αντιπροεδρίας και του ΥΠΟΙΚ να σημειώνουν ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ο ιδρυτικός νόμος της ΕΑΤ ΑΕ. 

Documento Newsletter