Δένδιας στη Βουλή: «Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων»

Δένδιας στη Βουλή: «Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων»

Σε μία ολιστική ενημέρωση για τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την επόμενη μέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησε ο Νίκος Δένδιας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας (μία μέρα μετά την ενημέρωση που παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων) πως πρέπει να κλείσουν γρήγορα 137 στρατόπεδα διότι «η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, επισημαίνοντας τα προγράμματα καινοτομίας σε συνεργασία με τη Γαλλία αλλά και ένα προς ένα τα κεντρικά εξοπλιστικά προγράμματα (εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, υποβρυχίων, πυραυλακάτων κ.α.), τα οποία «θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 με 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και, μάλιστα, εμπροσθοβαρώς».

«Η κοινή μας προσέγγιση είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών που θα στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «πρέπει να φύγουμε από τη νοοτροπία του “αγοράζουμε από το ράφι”». Αφού επισήμανε τα δημοσιονομικά όρια της χώρας, έκρουσε εμμέσως το καμπανάκι του κινδύνου για την τουρκική απειλή. «Μην κοροϊδευόμαστε, οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη η χώρα να αντιμετωπίσει μία πιθανή απειλή με δεκαπλάσιο πληθυσμό», ήταν τα λόγια του.

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο στρατιωτικής δικαιοσύνης με κλείσιμο κατά τόπους ναυτοδικείων και αεριδικείων «που δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη» όσο και σε επίπεδο στρατιωτικών νοσοκομείων. Παράλληλα, προανήγγειλε την παρουσίαση προγράμματος στήριξης των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εκτίμησε πως «αν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ»

«Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 800+ στρατόπεδα» υποστήριξε και ανακοίνωσε το εσπευσμένο κλείσιμο 137 στρατοπέδων, ζητώντας τη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης λόγω των αντιδράσεων που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, ανέφερε ότι κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει δυνατότητα αντιdrone, ενώ για το Ναυτικό μίλησε για «τεράστια ισχυροποίηση που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του».

Όσον αφορά την Αεροπορία, τόνισε ότι θα φτάσουμε σε μία οροφή 200 αεροσκαφών, η οποία θα επιτρέψει αφενός την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων και αφετέρου τη συντήρηση «της ισχυρότερης Αεροπορίας που είχαμε ποτέ». «Όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες μας. Η εποχή “γρου-γρου” το τηλέφωνο, ο ασύρματος δεν αντέχει πια. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα συστήματα αυτά πρέπει να πάμε σε προφυλαγμένες δορυφορικές επικοινωνίες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος» εξήγησε, ενώ επισήμανε ότι πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει «δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές».

«Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός»

«Απαιτείται προσεκτική εξέταση και στρατηγικός σχεδιασμός υπό το φως των διεθνών εξελίξεων» ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αποστολάκη μετά την τοποθέτηση του υπουργού, προσθέτοντας: «Η απομείωση προσωπικού πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία».

«Τι έχει αλλάξει;»

Σειρά ερωτημάτων έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας: «Για ποιο λόγο γίνεται η νέα επιχειρησιακή σχεδίαση; Το σχεδιο 2030 δεν διαφέρει από τις τακτικές αναπροσαρμογές των Ε.Δ. που γίνονται κάθε τρία χρόνια. Τι έχει αλλάξει; Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος;». Τόνισε δε πως «με πατριωτική ευθύνη στηρίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας χωρίς εκπτώσεις».

«Αμερικανικό ορμητήριο η χώρα»

«Παράδοξο να γίνεται ενημέρωση χωρίς αναφορά στη διεθνή κατάσταση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «αμερικανικό ορμητήριο». «Η μόνη αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» υποστήριξε.

«Συμφωνώ με τη νέα δομή»

«Συμφωνώ με τα σημεία της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να δοθεί όμως έμφαση και στο διττό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, και συμπλήρωσε: «Να ξαναδούμε την αύξηση θητείας, ιδίως για την επάνδρωση του στρατού ξηράς», ενώ ζήτησε ενημέρωση για τις προμήθειες με βάση το σχέδιο Μπλίνκεν.

«Πάρα πολλά τα λεφτά για τον “σιδερένιο θόλο”»

Από τη Νέα Αριστερά, η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως κάθε σχεδιασμός πρέπει να ακουμπάει στις καινούργιες απειλές, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην προβολή ισχύος της χώρας με την έννοια κάνουμε εξοπλισμούς για εμάς ή το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως είναι πάρα πολλά τα λεφτά για τον «σιδερένιο θόλο» τα 20-28 δισ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας, ζητώντας «υνολική συζήτηση με Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών».

«Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο»

Ως προς τη Νίκη, ο Γιώργος Ρούντας έκρινε ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο και την αμυντική βιομηχανία. «Να αντιμετωπίσουμε πρώτα το δημογραφικό για να έχουμε ισχυρές Ειδικές Δυνάμεις» κατέληξε.

«Λέμε “ναι”»

«Λέμε “ναι” στη ενίσχυση της μαχητικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, εξηγώντας πως χρειάζεται αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας. «Για τον “σιδερένιο θόλο” ως αρχή το βλέπουμε θετικά και κατανοητή η χρησιμότητα του, ωστόσο, είμαστε αρνητικοί σε συνεργασία αμυντικών συστημάτων με το Ισραήλ» είπε.

«Τασσόμαστε θετικά»

Όσον αφορά τους «Σπαρτιάτες», ο Αλέξανδρος Ζερβέας υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο το σχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και γι΄ αυτό το κόμμα είναι θετικά διακείμενο. «Κύριο όμως θέμα η λειψανδρία. Να δούμε την εθελοντική στράτευση των γυναικών, να αυξήσουμε τη θητεία και καθολική στράτευση στα 18. Προτιμότερο να χαθούν ψήφοι, παρά η πατρίδα» κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Κιβωτός του Κόσμου: Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος για σωματική κακοποίηση ανήλικων



Ετικέτες

Documento Newsletter