Μόνο αθώα όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση, το ελληνικό ΥΠΕΞ και η πλειοψηφία των ΜΜΕ (που αρκούνται σε μονόστηλα) δεν είναι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 και 18 τρέχοντος.
Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με πρωτοβουλία του τελευταίου, και το επίσημο ρεπορτάζ λέει ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα, με κορυφαίο την πρόσφατη κρίση με την Ουκρανία!
Μάλιστα, στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία «ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι αναμένει «την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας στις ρωσικές προτάσεις σχετικά με το αδιαίρετο της ασφάλειας»! Πρόκειται για τον όρο που κατοχυρώθηκε στις Συμφωνίες του Ελσίνκι το 1975, και σημαίνει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να αυξήσει την ασφάλειά του εις βάρος ενός άλλου.
Η αναφορά αυτή της κυρίας Ζαχάροβα δεν είναι καθόλου τυχαία και θα πρέπει να προκάλεσε κρύο ιδρώτα στους έλληνες διπλωμάτες και στον πρέσβη μας στη ρωσική πρωτεύουσα. Ουδείς είναι άλλωστε τόσο αφελής να πιστέψει ότι η Μόσχα κάλεσε, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, τον έλληνα ΥΠΕΞ για να μάθει τη γνώμη του για το «αδιαίρετο της ασφάλειας». Αν δεν θεωρούσε τη χώρα μας βασικό μέρος της κρίσης. Και η Ελλάδα με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, θέλοντας και μη έγινε μέρος της κρίσης. Μια ένταση στην Κριμαία θα καταστήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βασικό κρίκο της αλυσίδας και ήδη μέσω του λιμανιού τα αμερικανικά στρατεύματα προωθούνται στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που πέρασαν στη σφαίρα επιρροής της Δύσης.
Το ρώτημα λοιπόν δεν είναι αν η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ορθή ή αν πήραμε ανταλλάγματα γι αυτήν αλλά αν κάποιος στο ελληνικό ΥΠΕΞ είχε θέση το αυτονόητο ερώτημα «τι θα συμβεί στις ελληνορωσικές σχέσεις» μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία;
Ας μην υποβαθμίζει κανείς ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Gazprom και η τιμολόγησή του είναι τεράστιο ζήτημα για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά ούτε φυσικά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια που η γειτονική χώρα απομακρύνεται από την αμερικανική σφαίρα επιρροής.
Η κυρία Ζαχάροβα, είπε και κάτι ακόμη. Ότι οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν αναφορικά με την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν στις 22 Δεκεμβρίου του 2021. Τότε η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν διήρκεσε 3 ώρες με τον έλληνα πρωθυπουργό να λέει τότε η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ δεν καθιστά την Ελλάδα αντιρωσική χώρα και υπάρχουν στοιχεία των ελληνορωσικών σχέσεων που δεν πρέπει να καταστούν όμηροι των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Ποια είναι αυτά; Και γιατί ο κ. Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να πει όσα είπε; Είναι ερωτήματα που θα λάβει να υποθέσουμε απαντήσεις ο κ. Δένδιας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.