Δένδιας κατά Βενιζέλου-Ανδρουλάκη, μέσω Κατρίνη για το «φιάσκο» στη Μόσχα

Δένδιας κατά Βενιζέλου-Ανδρουλάκη, μέσω Κατρίνη για το «φιάσκο» στη Μόσχα

Αφορμή στα λεγόμενα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη για να απαντήσει στον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, στον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και σε δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σηκώνοντας το γάντι για να υπερασπιστεί το έργο και τις αποφάσεις του αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους ομογενείς στην περιοχή.

Ευκαιρία για να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε προ ημερών η εφημερίδα «το Βήμα», αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Ουκρανία, απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Μιχάλη Κατρίνη.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του Μ. Κατρίνη πως «Ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία και όχι με συναντήσεις-φιάσκο όπως η πρόσφατη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογο του της Ρωσίας, ο οποίος λίγες ημέρες μάλιστα μετά μίλησε και για ’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’».

Σημειώνεται δε πως τις προηγούμενες ημέρες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος άσκησε εξίσου σκληρή κριτική στον Ν. Δένδια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων για τον ΥΠΕΞ, πως «Δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προχθές στη Μόσχα, δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ, αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή –αυτό που έγινε είναι μια νομική εισβολή σήμερα, με την υπογραφή των διαταγμάτων– και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή»

Μετά την δευτερολογία του προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Δένδιας πήρε τον λόγο, υποστηρίζοντας αρχικά πως δεν προτίθετο να παρέμβει, αλλά «δεν μπορώ να επιτρέψω τον τύπο των παρεμβάσεων που διατυπώσατε πριν λίγο». Ταυτίζοντας τον Μ. Κατρίνη με δημοσιεύματα του συγκροτήματος Μαρινάκη για το «φιάσκο» της επίσκεψης στη Μόσχα και την στάση του έναντι των ομογενών της Ουκρανίας, τον εγκάλεσε και προχώρησε σε συστάσεις «να μην μπαίνετε σε μικρομματικούς σχεδιασμούς».

«Καταλογίσατε φιάσκο από την επίσκεψη στη Μόσχα. Το λέτε τώρα, δεν το κρίνατε τότε. Φαντάζομαι το ίδιο θα λέγατε και για τον Μακρόν, και για τον Μπλίνκεν» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια ανέβασε περαιτέρω τους τόνους.

«Έρχεστε τώρα στο ίδιο το ανακοινωθέν της επίσκεψης. Τι κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση; Ότι δεν προέβλεψε ακριβώς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αυτό μας είπατε; Ότι δεν είμαστε στο ιστορικό ύψος του Ελευθερίου Βενιζέλου; Αυτό αν με ρωτάγατε θα σας το αναγνώριζα αμέσως» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ωστόσο τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ προς τους Έλληνες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ακολούθως, τον εγκάλεσε εκ νέου «αν αυτά τα είχατε προβλέψει με τόση καθαρότητα, γιατί δεν τα μοιραστήκατε μαζί μας και περιμένατε τώρα, μετά την εισβολή για να τα πείτε», καλώντας τον παράλληλα, για την κριτική του για τις τουρκικές επιστολές που μένουν αναπάντητες, «όταν υπάρχει καθυστέρηση υπάρχει εθνική σκοπιμότητα, και αν θέλετε ενημέρωση δεν σας την αρνήθηκα ποτέ».

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο σαββατοκύριακο, στο «Βήμα» υπήρξε σχόλιο σε παραπολιτική στήλη για τα «Έργα και ημέρες του Νίκου Δένδια», όπου μεταξύ άλλων, το «Συγκρότημα» έβαλε κατά του υπουργού Εξωτερικών για το ταξίδι του στην Αφρική τις ημέρες προ της ρωσικής εισβολής, και κυρίως, για την καθυστέρηση αποστολή απαντητικής επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη σύνδεση αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών που προωθεί η Άγκυρα, που «έχει ξενίσει», καθώς και πως «η γενικότερη στάση του έναντι των διερευνητικών επαφών μοιάζει αμφίθυμη».

Documento Newsletter