Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η είδηση –και δικαίως– είναι τα όσα είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Κυρίως η δευτερολογία του.
Τι έκανε ο κ. Δένδιας; Είπε αυτό που θα ήθελε ο κάθε Ελληνας πολίτης να πει στους γείτονες, ότι δεν γίνεται η μια πλευρά να ακολουθεί συνεχώς παραβατική συμπεριφορά, να επιφυλάσσει για τον εαυτό της τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης, να ονειρεύεται «γαλάζιες πατρίδες» που φτάνουν μέχρι τη Λιβύη και να καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, να ζητά για παράδειγμα τον σεβασμό των τουρκικών – οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα ενώ η ίδια πρόσφατα μετέτρεψε την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Απλά πράγματα που υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές. Ωστόσο επειδή ζούμε στην Ελλάδα ακόμη και τα αυτονόητα μπορούν να βάλουν έναν πολιτικό στο κάδρο του επόμενου προέδρου.
Αλλο οι φιλοδοξίες κι άλλο τα εθνικά
Από την περασμένη Πέμπτη προφανώς το «Δένδιας for president» θα πρέπει να στοιχειώνει το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διά των εθνικών απέκτησε εντός της ΝΔ έναν δελφίνο και μάλιστα στο μαλακό υπογάστριο των εθνικών.
Επειδή όμως η διπλωματία είναι όπως το σκάκι και όχι ποδοσφαιρικός αγώνας και συνεπώς δεν ασκείται με το θυμικό, συνεπώς από τη στάση του Ν. Δένδια προκύπτουν ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Το κυριότερο, ότι προ της συνάντησης στην Αγκυρα η κυβέρνηση απαντούσε, σε όσους αναρωτιούνταν γιατί έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, ότι δεν περιμένει να βγει κάτι, αλλά προέχει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.
Οσο κι αν θέλει κανείς να συμφωνήσει με την παραπάνω θέση, προκύπτει το ερώτημα τι άλλαξε και ξαφνικά ανεβάσαμε τους τόνους και αποφασίσαμε να απαντήσουμε. Γιατί μπήκαμε στη συνάντηση με γραμμή Σημίτη και εξήλθαμε τουρκοφάγοι;
Και μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να έσπευσε άρον άρον να εντάξει τον εαυτό του (με μια –το λιγότερο– περίεργη διαρροή) στο κάδρο των δεύτερων για να μην του πάρει όλο τον αφρό ο Ν. Δένδιας, αλλά το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί και για έναν ακόμη λόγο.
Διότι η γραμμή στα εθνικά δεν είναι ρούχο να το αλλάζουμε κάθε μέρα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι; Να θυμίσω ότι μια ημέρα πριν από τη χθεσινή συνάντηση ο ίδιος ο Ερντογάν προανήγγειλε τη διενέργεια ερευνών εντός της περιοχής του τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή ακόμη και 6,5 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης.
Και κυρίως πώς θα αντιδράσει σε αυτό το ενδεχόμενο η Αθήνα, με δεδομένο πως όταν το έπραξε πρόσφατα νοτίως του Καστελόριζου με το «Ορούτς Ρέις», η Αθήνα, διά του κ. Γεραπετρίτη, έθεσε το όριο της κόκκινης γραμμής μας στα 6 ναυτικά μίλια, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την πάγια τουρκική επιδίωξη ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε, φυσικά, δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχουμε δικαίωμα να πράξουμε με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την περίφημη UNCLOS.
Ο προβληματισμός αυτός υπάρχει και εντός της ΝΔ. Τον έθεσε όσο μπορούσε πιο κομψά ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς στον Σκάι αναφερόμενος στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: «Δεν πήγε καλά» είπε. «Με άλλες προσδοκίες πήγε ο Δένδιας στην Τουρκία. Οι Τούρκοι όχι απλώς δεν έχουν κάνει βήματα προς τις ελληνικές θέσεις αλλά κάνουν βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά ήταν δύσκολο για τον Δένδια να τα αφήσει αναπάντητα. Μέσα σ’ αυτήν τη συνέντευξη Τύπου βγήκαν όλες οι θέσεις στον αέρα. Βγήκαν εκτός σεναρίου που είχαν μπροστά τους».
Ερχονται δύσκολα για τον Κυριάκο
Αυτή είναι η μια πτυχή του θέματος. Η άλλη είναι το εσωκομματικό παιχνίδι εντός της δεξιάς πολυκατοικίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας ενέγραψε σοβαρές υποθήκες για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και έβαλε δύσκολα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Το «πόσο δύσκολα;» το αναλύουμε παρακάτω. Απλώς η κίνηση του Μαξίμου να σπεύσει μετά τη συνάντηση με μια διαρροή στους δημοσιογράφους να «καπελώσει» τον Ελληνα ΥΠΕΞ λέγοντας ότι όσα έγιναν ήταν κατόπιν εντολής Μητσοτάκη επιβεβαιώνει την αγωνία του πρωθυπουργού μη βρεθεί εκτός παιχνιδιού με αιχμή τα εθνικά, όπου η φιλοσημιτική γραμμή Μητσοτάκη συγκρούεται ευθέως με το πολιτικό DNA της παράταξής του. Η δημόσια διά αρθρογραφίας και εκτεταμένης δήλωσης αντιπαράθεση προ ημερών Σημίτη – Καραμανλή για τα εθνικά και το Ελσίνκι προφανώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το θέμα είναι αν ο κ. Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή. Αν για παράδειγμα οι δυο τους έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε γραμμή Σημίτη στα ελληνοτουρκικά.
Στο κάδρο έσπευσε να μπει και ο πρώην ΥΠΕΞ και πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στήριξε μεν τον Ν. Δένδια, αλλά στην ίδια δήλωση αναφέρθηκε σε «θαλάσσιες ζώνες»! Το αν με τον τρόπο αυτό ο κ. Αβραμόπουλος διάλεξε στρατόπεδο μένει να το δούμε. Αν δηλαδή έστειλε ένα μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «για το δαχτυλίδι υπάρχει ο Δένδιας (γραμμή Καραμανλή στα εθνικά) αλλά υπάρχω κι εγώ με τις “θαλάσσιες ζώνες”» (γραμμή Σημίτη – Μητσοτάκη).
Το σίγουρο είναι ότι το άτυπο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Καραμανλή – Σαμαρά (και στο βάθος… Σημίτης) θα συνεχιστεί. Και παρότι προφανώς και δεν αρέσει σε κανέναν, το… γήπεδο θα είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της, ειδικά στην οικονομία την επόμενη ημέρα. Με χρέος σχεδόν διπλάσιο από εκείνο για το οποίο χρεοκόπησε η χώρα, με εσωτερικό χρέος δυσθεώρητο, με τους Γερμανούς να τα θέλουν όλα και τους Τούρκους να ονειρεύονται τον ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης για τον εαυτό τους, το μέλλον είναι μάλλον δυσοίωνο.
Πρέσπες και ενδιάμεσες συμφωνίες
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Δένδιας με την κίνησή του αλλά κυρίως με το γκελ που έκανε στην κοινή γνώμη έθεσε τις κόκκινες γραμμές στον Κυρ. Μητσοτάκη, βάζοντάς του ένα ακόμη πρόβλημα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και τις τρεις ενδιάμεσες συμφωνίες τις οποίες πρέπει να περάσει από τη Βουλή με βάση τη συμφωνία. Ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος επανέκαμψε στο Μαξίμου έπειτα από ένα διάλειμμα που τον είχε «παγώσει» ο κ. Μητσοτάκης λόγω του προβλήματός του με την άκρατη λογοδιάρροια, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας ότι όποιος αμφισβητήσει τη συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της από τη Βουλή θα χαρίζει το όνομα Μακεδονία σκέτο στα Σκόπια. Οσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο για κάποιον που το 2019 είχε φορέσει την περικεφαλαία του «μακεδονομάχου», ο φόβος του κ. Γεωργιάδη και του Μαξίμου που τον έβαλε να πει όσα είπε είναι η ψηφοφορία για τις ενδιάμεσες συμφωνίες η οποία πάει από αναβολή σε αναβολή.